Rád bych se jednou vrátil do Dukly, sní Dolana

11.06.2007 / Luban

Ve druhé části rozhovoru, který vznikl v uplynulých dnech, zhodnotil Tomáš Dolana svojí poslední jihlavskou sezónu, v níž vyhrál kanadské bodování juniorské extraligy. Shrnul svoje dosavadní působení ve druhé nejvyšší švýcarské lize a zasnil se o možném budoucím návratu do mateřské Dukly Jihlava.

Do Švýcarska jste odcházel s pověstí nejproduktivnějšího hráče juniorské extraligy, pomohla vám tahle vizitka?
Určitě se podívali, že jsem bodování vyhrál, ale juniorský a mužský hokej je úplně něco jiného. Bylo už plno hráčů, kteří uměli dávat góly v juniorech, ale mezi muži se pak nedokázali prosadit.

Nemrzelo vás, že jste nedostal víc příležitosti mezi dospělými? Jihlava tehdy hrála na posledním místě extraligové tabulky...
Určitě jsem chtěl hrát výš. Kluky, co jsou v juniorech v první desítce bodování, je důležité tlačit nahoru. Ideální je, když juniorský tým je tak zajištěný, že nemůže spadnout a může hrát s mladšími. Měla by to být otázka dlouhodobé práce, je potřeba ty kluky nastartovat.

Nezkoušel jste tlačit na vedení, jestli by vás nepustilo někam do první ligy?
Tady to bylo těžké, protože jak víme, tak s juniory jsme bojovali o každý bod. Potřebovali mě na každý zápas.

Z Jihlavy jste odcházel do Forvard Morges. Klub ale v průběhu sezóny zkrachoval . . .
Byl tam problém s penězi. Nabrali na sezónu hodně hráčů, měli pět pětek. Jenomže potom se přišlo na to, že nemají moc peněz a zkrachovali. Pro mě bylo dobré, že jsem šel do Lausanne, což je jenom 15 km odtud. Nemusel jsem ani měnit byt a docela se mi dařilo.

Byl problém přijít do týmu v polovině sezóny?
Člověk si musí zvykat na jiné prostředí, na jiné spoluhráče, na jinou atmosféru v kabině. Občas je to i oživení. Zas tak těžký ten přechod nebyl. Trenér v Lausanne mi hodně pomohl, nechal mě hrát s klukem, který byl dlouhou dobu kapitán švýcarského národního týmu. Byla to pro mě výborná zkušenost.

Nebylo by pro vaší pozici v klubu lepší, kdybyste zůstal víc, než jen jednu sezónu?
Určitě ano. V Lausanne mi to vyhovovalo, chtěl jsem zůstat, ale bohužel jsme se nedomluvili. Letošní sezóna v Sierre mi nevyšla. Potřeboval jsem změnu. Uvidíme letos. Z téhle ligy je pro mladého kluka velká příležitost dostat se do nejvyšší soutěže, a tam už to má svojí kvalitu.

Nelákáte do Švýcarska bratra?
Brácha se rozhodl, že půjde do Hradce Králové. Hlavně kvůli škole. Myslím, že udělal dobře, není kam spěchat. Přechod do Švýcarska je dost obtížný. O to víc, když se člověk musí adaptovat na cizí řeč, prostředí a hokej. Letos odvedl kus práce a Hradec mu může jen prospět. Když bude hrát dobře a bude na sobě pracovat, příležitost zahrát si mužskou soutěž určitě dostane.

Myslíte, že ho nemůže limitovat výška?
Výška není problém. Když se malí hráči prosadí, tak hrají skvělý hokej. Je to možná věc předsudků. Brácha si na ledě umí místo udělat. Hraje trošku jinak než já. S novými pravidly, kdy se píská úplně všechno, není výška problém. Musí nabrat nějakou váhu a sílu. Potom už to bude jen o hlavě, bruslení a o jeho fyzické kondici. Hráč nemusí mít 190 centimetrů.

Sledujete ze zahraničí výsledky Jihlavy? Jste s někým v kontaktu?
Sleduji Duklu, protože jsem tady hrál a mám k ní určitý vztah. Jsem i v kontaktu s klukama, třeba s Honzou Hrbatým. Taky koukám na internet. Sbírám informace i od Chrise z Bielu. Dukle určitě fandím a přeju jí hodně úspěchů do nového začátku.

Co takhle jednou návrat do extraligové Jihlavy? Byl by to pěkný sen...
Určitě by byl, rád bych se jednou vrátil domů. Ve Švýcarsku se mi líbí a myslím si, že tam mám všechno, co potřebuji, přesto mě to pořád trošku táhne domů. Doufám, že se Dukla dostane na takovou úroveň, že by to třeba jednou bylo možné, a já bych jí mohl pomoct.