Premiérové vítězství obstaral výběr Vysočiny

03.12.2007 / Eva Streichsbierová

Výběr kraje Vysočina uspěl na turnaji Vladislava Tretjaka v Moskvě. Tým složený z hráčů narozených v roce 1993 odehrál v Rusku během pěti dnů celkem pět zápasů a domů se vracel s vítěznou trofejí! "Ještě nikdy tenhle turnaj nevyhrál žádný výběr z Česka, a to už byl letos devětadvacátý ročník," pochlubil se jeden z koučů úspěšného týmu František Musil. V mužstvu se objevili hráči z Pelhřimova, Jihlavy, Žďáru nad Sázavou, Havlíčkova Brodu a Třebíče.

Směr Moskva vyrazilo minulý týden celkem devatenáct mladých hokejistů z celého kraje. "Každý rok má v týmu převahu jiný klub, zálěží na síle ročníku. Letos jsou hodně dobří kluci v Pelhřimově a v Jihlavě," prozradil Musil. Solupráce se všemi kluby na Vysočině je velmi dobrá."

Tradičního turnaje v Rusku se zúčastnilo celkem osm týmů, které byly rozděleny do dvou skupin. "My jsme hráli s dvěma ruskými mančafty a jedním výběrem Maďarska. I když v něm nakonec byli pouze dva Maďaři, tři Slováci a dvě pětky dodalo Dynamo Moskva. Byl to jediný soupeř, který nás na turnaji porazil."

Nejkvalitnější utkání prý odehrál výběr Vysočiny v semifinále proti Spartaku Moskva. "Je to nejlepší tým tohohle ročníku v Rusku, ale my jsme ho zdolali 4:3. Kluci hráli opravdu výborně," nešetřil chválou na adresu svých svěřenců bývalý vynikající český obránce, který hrával i za Duklu Jihlava. "Ve finále jsme potom porazili Metalurg Magnitogorsk," dodal.

Hokejové naděje z Česka ale nežily v Moskvě pouze hokejem. "Bydleli jsme v hotelu Kosmos, kde se během letošního šampionátu usídlil i ruský nároďák. Pro kluky to byl obrovský zážitek. Snažili jsme se jim zajistit i kulturní program. Takže se třeba podívali do muzea, vzali jsme je do pravého ruského cirkusu a také na jeden zápas ruské superligy," uvedl Musil.

Došlo také na setkání s patronem turnaje, bývalým skvělým brankářem Vladislavem Tretjakem. "Sám celý turnaj zahajoval, byl i u zakončení a našel si čas, aby se s klukama vyfotil. Tohle Rusové zvládají skvěle, oni umějí udělat ohromnou show," přidal pochvalu pro organizátory.

Vzhledem k úspěchu se dá očekávat, že pozvánka dorazí na Vysočinu i v příštím roce. "Já myslím, že určitě. Ono není vůbec jednoduché vyhrát takový turnaj v Rusku. V minulosti tam jezdily hlavně Sparta Praha a Pardubice, ale nikdy takhle neuspěly. Až teď my a to je výborná vizitka," raduje se Musil.

Do Moskvy mohli mladí hokejisté z Vysočiny vyrazit i díky podpoře kraje. "Něco nabídnul ruský organizátor, část uhradil kraj Vysočina a něco zaplatili rodiče. Byla to pro kluky skvělá příležitost poznat mezinárodní hokej a oni navíc hned uspěli. Domů jsme se vraceli s obrovským pohárem a zlatou medilí," dodal spokojený trenér.

Vysočina 93
Brankáři: Daniel Dolejš (Havlíčkův Brod), Milan Máj (Třebíč). Obránci: David Dobrovolný, Petr Donutil, Lukáš Krejčí (všichni Třebíč), David Musil, Petr Šidlík, Marek Zmrhal (všichni Jihlava), Vojtěch Zadražil (Pelhřimov). Útočníci: Martin Brabec, Patrik Přidal (oba Jihlava), Michal Hanzálek, Martin Jelínek, Bohumil Svoboda, Jan Štěpán (všichni Pelhřimov), Milan Kazatel, Ondřej Šulc (oba Třebíč), Jan Wasserbauer (Žďár nad Sázavou) – Dmitrij Jaškin (Vsetín, na jeho účasti trval ruský pořadatel).