Střelecký účet zápasu uzavřel jihlavský gólman

10.03.2008 / Eva Streichsbierová

Do konce utkání chybělo přesně 53 vteřin, když junioři Dukly Jihlava vstřelili při power play Znojma šestý gól a pojistili si tak vítězství 6:4. Na první pohled situace, kterých se za sezonu stane nespočet, jenomže ta z Horáckého zimního stadionu byla přeci jenom v něčem odlišná. Pojišťovací branku totiž vstřelil gólman Václav Tábor.

„Nic podobného se mi ještě nikdy nepovedlo. Tohle bylo opravdu poprvé,“ dušoval se osmnáctiletý brankář. „Měl jsem puk na hokejce a chtěl jsem ho vyhodit ze třetiny. Podvědomě jsem ho namířil na branku a ono to tam padlo,“ dodal s úsměvem.

Práci s holí se odchovance českobudějovického hokeje věnuje dost intenzivně. „Na tréninku si s pukem hraje pořád, zkouší střílet, takže se ani moc nedivím, že se mu tenhle kousek povedl,“ prohlásil jeden z koučů extraligového juniorského týmu Dukly Petr Buzek.

Sám Tábor rovněž připisuje svůj úspěch přípravě. „Snažím se s hokejkou pracovat už tak od 9. třídy. Teď mi v tomhle hodně pomáhá trenér Petr Jaroš, který umí taky parádní kousky,“ prozradil mladý gólman.

V sobotním souboji se Znojmem ovšem svého učitele překonal. „Je lepší, mně se nikdy nepodařilo dát gól. Jednou jsem k tomu sice měl blízko, jenomže puk se zastavil zhruba pět centimetrů od brankové čáry. Už jsem zvedal ruce nad hlavu a nic. Můžu Vaškovi jenom pogratulovat,“ uznale pokyvoval hlavou Jaroš.

Na svého svěřence nedá dopustit. „Práci s holí ovládá ze všech těch kluků asi nejlíp. Navíc vzhledem k jeho věku se pořád může zlepšovat,“ uvedl spokojený kouč jihlavských gólmanů.

Bezprostředně poté, co puk skončil ve znojemské brance, sesypali se na úspěšného střelce spoluhráči. A později přišla také pochvala od trenérské dvojice Svoboda – Buzek. „Všichni mi gratulovali, bylo to příjemný,“ svěřil se Tábor.

Jinak ovšem bylo vítězství v extraligovém utkání pro juniory Dukly v letošní sezoně spíše výjimkou. „Mám rád, když jde na mě v zápase dost střel, a to tady funguje. Akorát ta častější radost z výhry trochu chybí,“ postěžoval si brankář, který si prý během své dosavadní kariéry prožil období, kdy se chtěl stát spíš útočníkem.

„Jo, ale přišel jsem tomu na chuť až když už bylo pozdě,“ přiznal. Podle kouče Jaroše je ovšem dobře, že v brance nakonec zůstal. „Gólmanů, kteří by uměli používat hokejku tak jako on moc není. V tomhle má Vašek velkou výhodu.“