Dubnové novinky

01.05.2003 / Eva, RTD

14. dubna zahájili hokejisté Dukly Jihlava nejméně oblíbenou část sezóny - letní přípravu. V hale na Rošického ulici se sešla téměř třicítka hráčů, kteří patřili do širšího kádru již v loňském ročníku.
Trenéra byste však ten den v tělocvičně hledali marně. Petr Vlk byl služebně mimo Jihlavu a jiného kouče družstvo v tu dobu nemělo. Úspěšný lodivod, pod jehož vedením doplula Dukla až do finále I. ligy totiž neodolal nabídce extraligového Vsetína a po dohodě obou klubů zamířil na Valašsko. Úvodní treninkové dávky tak hráči polykali za přísného dozoru vedoucího mužstva Oty Klapky. "Po delší, ale zasloužené pauze se potřebují kluci dostat zpět do tempa a proto bude první část přípravy zaměřena především na míčové hry," prozradil náplň nejbližších dnů jednatel Dukly Ivan Padělek.

Po čtrnáctidenním zápřahu podstoupil tým tradiční vstupní testy. Při nich si nejlépe vedl obránce Přemysl Duben, na druhém místě skončil Polák a třetí příčku obsadil Vladímír Říha. Po celoroční abstenci zaviněné zraněním se jako velký příslib pro příští sezónu jeví čtvrté místo útočníka Václava Adamce.

Testy se už ale musely obejít bez několika hráčů, kteří jihlavské mužstvo opouštějí. Do výsledkových listin se tak nedostalo jméno Tomáše Ficence, Lukáše Sáblíka a Rostislava Maleny. O odchodu obránce Ficence se hovořilo bezprostředně po ukončení předchozí sezóny a jeho přestup do Vítkovic tak nebyl žádným velkým překvapením. Také v souvislosti s Lukášem Sáblíkem se slovo odchod skloňovalo ve všech pádech. Přáním samotného gólmana, ale i vedení Dukly, bylo aby si Lukáš v nacházejícím ročníku zahrál extraligu. Nakonec však cesta dlouholeté brankařské opory vede na sever Čech, do prvoligového Ústí nad Labem. "Byli jsme Lukášovi vděčni za to, že v Jihlavě zůstal, už loni mu totiž končila smlouva. Proto jsme se mu teď snažili vyjít vstříc. Nejvyšší soutěž sice hrát nebude, i přesto se ale nakonec rozhodl Duklu opustit a my mu to rozhodně nemáme za zlé. I když pro nás určitě nebude příjemné, že v příští sezóně bude chytat proti nám. I tak mu přejeme hodně štěstí," vyjádřil se k Sáblíkově přestupu Ivan Padělek. Poměrně překvapivou zprávou však byl odchod Rostislava Maleny do Kladna, které si v loňské sezóně vybojovalo právo znovu hrát nejvyšší soutěž. Oba kluby se však zatím nedohodly na tom, zda půjde v případě tohoto beka o přestup, či pouze o roční hostování.

Poměrně dlouho se spekulovalo také o tom, kdo zaplní uvolněný trenérský post po Jiřím Režnarovi. V souvislosti s tímto problémem padala nejrůznější jména. Jedním z nejžhavějších kandidátů byl Stanislav Barda, který loni získal titul mistra Rakouska s mužstvem Lince. Hodně se také skloňovalo jméno bývalého gólmana Dukly Jihlava a pražské Sparty Jaromíra Šindela. Ten stál pro změnu za kladnenským titulem mistra extraligy juniorů. Veřejným tajemstvím pak byl zájem o trenéra Ladislava Koldu, který loni vedl žďárské Senátory. Bývalý českobudějovický bek sice na Vysočině skutečně zakotvil, ale místo Jihlavy si vybral konkureční Třebíč. Jméno nového kouče jihlavského týmu, jež definitivně padlo ve středu 30. dubna, bylo pro všechny příznivce Dukly velikým překvapením. Na lavičku úřadujícího vícemistra první ligy se totiž nakonec postaví Petr Fiala. "V našem hledáčku figuroval hned od začátku. Jde o bývalého kouče Kladna, který v minulosti působil po boku Eduarda Nováka. Část loňské sezóny strávil v Berouně. Je to mladý třiačtyřicetiletý kouč, který by měl s Petrem Vlkem vytvořit rovnocenou trenérskou dvojici," představil nového jihlavského lodivoda jednatel klubu. "Týmu bude představen hned v pondělí."