Klub musíme ekonomicky stabilizovat, říká jednatel Padělek

31.05.2003 / David Schlegel

J i h l a v a - Jednatel Dukly Jihlava ing. Ivan Padělek má za sebou první sezónu ve vedení jednoho z nejslavnějších klubů české historie. Duklu dokormidloval do finále první ligy, v němž Jihlava po boji podlehla Kladnu. V následujícím rozhovoru zhodnotil šéf jihlavského klubu uplynulou sezónu, vysvětloval hráčské změny před sezónou následující, popisoval ekonomickou situaci klubu a vyjádřil se k cílům Dukly v sezóně 2003/04.
Vést hokejovou Jihlavu není jistě žádná legrace. Je tu velká hokejová tradice a fanoušci dychtí po extralize. Jaké jsou vaše zkušenosti z prvního roku působení ve funkci jednatele a manažera klubu? Naplnila se vaše očekávání? Jak náročné je klub finančně zabezpečit?

Každá zkušenost je dobrá, ať už je pozitivní nebo negativní. Důležité je, že z drtivé většiny cítíme podporu fanoušků jihlavskému hokeji. Všichni máme vysoké cíle, je však nutné sledovat vývoj klubu z kompaktního pohledu. Klub se musí stabilizovat, vytvořit podmínky v mládežnické základně a dát mladým talentovaným hráčům takový prostor k hokejovému růstu, aby nemuseli odcházet za extraligovým hokejem jinam. Cílem v Dukle je extraliga , ale nejen v seniorské soutěži, ale také v té juniorské a dorostenecké. Moje práce během uplynulé sezóny byla velmi různorodá, nemohl jsem se koncentrovat na jednu věc. Vzhledem ke kumulaci funkcí jsem zároveň jednatelem a manažerem klubu. V klubu je ještě Petr Vlk, který je takovým metodikem klubu, má na starosti hlavně uspořádání mládeže. Panuje u nás hospodářská recese a shánění finančních prostředků je velmi náročné. Ke shánění peněz jsme používali i profesionální agentury, kterým se také příliš nedaří přinést finanční prostředky. Chtěl bych jen zdůraznit, že tyto agentury nejsou financovány hned a bez ohledu na výsledek, agentury jsou odměňovány až podle výsledků své činnosti. Ani jim se v prostředí složité ekonomické situace většiny firem nedaří sehnat prostředky. Reklama v 1. lize se neobjevuje příliš v televizi a problémy mají i mnohé extraligové kluby.

V uplynulé sezóně jste Jihlavu dovedl do finále play-off 1. ligy. Myslíte si, že to bylo odrazem vašich možností nebo jste vnitřně cítil, že jste Kladno mohli porazit? Co jste od loňské sezóny čekal a nakolik jste byl s výsledkem spokojený?

Náš úkol byl dostat se do čtvrtého místa, probojovat se v play-off do semifinále. Finále bylo spíše tajný sen. Kladno mělo v minulé sezóně trojnásobný rozpočet, ale rozdíl podle mě nebyl příliš vidět. Sehráli jsme s nimi vyrovnanou partii. Zlomové bylo druhé utkání, v němž jsme byli lepší v normální hrací době i v prodloužení, ale nakonec jsme smolně prohráli. Další zápas jsme sice jasně vyhráli, ale už to bylo pozdě. Bohužel nám už chyběli čtyři útočníci. Pozitivní bylo, že jsme měli plný zimák, fanoušci nás jeli podpořit i do Kladna, kde vytvořili výbornou atmosféru. To je zavazující i příjemné zároveň.

K mužstvu jste přivedl velice schopného trenéra Jiřího Režnara. Po skončení sezóny jste ho ovšem uvolnil do Vsetína, byť měl s Jihlavou platnou smlouvu. Jaký druh náhrady vám Vsetín poskytne?

Máme rámcovou dohodu se Vsetínem, že v případě našeho zájmu nám budou ze Vsetína po skončení přípravy bez náhrady uvolněni hráči, kteří se nevejdou do extraligového kádru. Je třeba říci, že v tomto případě nejde jen o peníze. Trenér Režnar je ambiciózní trenér a chce do extraligy. Jeho rozhodnutí mě mrzelo, ale cítil jsem, že mu nemůžu bránit. To je moje osobní přesvědčení. Měli jsme tady společně započatou práci, ve které budeme nyní pokračovat s Petrem Fialou.

Zdá se, že jste se rozhodl v příští sezóně dát větší šanci mladším hráčům. Čachotský nebo Říha si určitě větší příležitost zaslouží a vás počin je na jednu stranu chvályhodný. Jak se však vyrovnáváte s názory fanoušků, kteří již několikátou sezónu očekávají postup do extraligy a příchod zkušených hráčů?

Znovu opakuji, že do extraligy chceme, ale nemůžeme zatím podniknout na extraligu frontální útok. Nikde není psáno, že se ze zkušených hráčů postaví kompaktní celek. V první řadě je třeba klub na extraligu připravit ekonomicky. Musíme splatit půjčku pět miliónů a úroky k ní a přitom předpokládáme, že rozpočet zůstane ve stejné výši jako loni.

V příští sezóně bude po dlouhých letech chybět v brance Dukly Lukáš Sáblík, který přestoupil do Ústí nad Labem. Je jeho odchod dán spíše finančními mužnostmi Dukly Jihlava nebo jste cítili, že by se novou jedničkou měl stát Jaroslav Suchan?

Lukáš Sáblík mně vyhověl před loňskou sezónou a podepsal novou smlouvu. On už cítil, že potřebuje změnu, ale přesto se nakonec rozhodl zůstat. Po sezóně věřil, že dostane extraligovou nabídku, ta ovšem nakonec nepřišla, tak podepsal Ústí nad Labem. Jarda Suchan potvrdil, že na to má a že může být jedničkou. Co se týče našeho dalšího gólmana Štábla, s ním počítáme spíš pro naši juniorku a přisuzujeme mu klíčovou roli v juniorském mužstvu, jehož cílem je postoupit do extraligy.

Jihlavskou obranu opouští Tomáš Ficenc s Rostislavem Malenou, kteří míří do české extraligy, a Michal Vrábel, jenž odchází do extraligy slovenské. Do jaké míry budou podle vás tyto odchody oslabením a kdo naskočí na jejich místa?

V tuto chvíli víme, že přijde zkušený bek Jiří Ševčík, jenž se nedohodl na smlouvě v Prostějově, a z Kladna pak juniorský reprezentant do 20 let Tomáš Kolafa. Kádr ještě určitě neuzavíráme. Máme tu v přípravě několik hráčů, kteří nás budou moci v přípravě přesvědčit o svých kvalitách. Mám na mysli i mimojihlavské hráče, i třeba ze Slovenska.

Marek Posmyk nedávno podepsal na dva roky smlouvu s Plzní. Papírově však stále patří Jihlavě. Už jste s Plzní jednali o tom, zda Posmyk do Plzně přestoupí nebo půjde jen o hostování?

S Plzní jsme ve spojení, oni zvažují dvě možnosti - buď prodej nebo hostování. Záleží samozřejmě i na hráči samotném. Ještě o tom samozřejmě budeme jednat.

Oslabením útočných řad je určitě odchod Jaroslava Mareše do Znojma. Polský klub GKS Tychy oznámil na svých internetových stránkách příchod Dušana Adamčíka. Opravdu Adamčík odchází? Jaký bude osud Pavla Zdráhala, jenž byl část loňské sezóny v Jihlavě na hostování z Třince?

Je to pravda, Adamčík odchází do Polska. Jaroslava Mareše jsme vyměnili za Karla Šefčíka, což je hráč, jenž byl v uplynulé sezóně mezi obránci v první pětce kanadského bodování první ligy. Navíc je to jihlavský odchovanec. Pavel Zdráhal nyní trénuje v Třinci a snaží se probojovat do extraligového kádru.

Už jste uzavřeli jednání s Třebíčí ohledně bývalého kapitána Horácké Slavie Petra Altrichtera? Počítáte s nějakými dalšími změnami v útoku?

Jsme s Třebíčí dohodnuti, že Petr Altrichter bude v příští sezóně hrát v Jihlavě. O detailech budeme s vedením Třebíče ještě diskutovat. Z Havlíčkova Brodu přišel Ota Lazorišák a mohou se nám vrátit ještě někteří mladší hráči z Ameriky.

Klíčovou roli v ledním hokeji hrají peníze. Přebíral jste Duklu ve velice složité situaci. Nakolik se vám podařilo dluhy splatit a situaci stabilizovat?

V tuto chvíli nemáme žádné dluhy, a to ani v oblasti mládeže. Půjčka od města je řešena splátkovým kalendářem, který bude plněn. Ekonomická stránka je strategicky důležitá pro další vývoj hokeje v Jihlavě.

Velkým problémem stále zůstává otázka vlastnictví zimního stadionu. Podařilo se vám v tomto směru udělat nějaký pokrok? Jakým směrem se nyní ubírá snaha města?

Tato otázka by měla být směřována spíše na zastupitele města. Z mého pohledu je dobré mít jistotu, že budeme mít kde svůj sport provozovat. To bude zaručeno tehdy, bude-li mít zimní stadion stejného vlastníka jako klub. A vlastníkem klubu je v tuto chvíli Město Jihlava.

S jakým cílem půjde Dukla Jihlava do nadcházející sezóny?

Chceme hrát takový hokej a s takovými výsledky, abychom naplnili ochozy stadionu a postoupili do závěrečných bojů play-off první ligy. Zároveň chceme připravovat mužstvo a podmínky na případnou možnost boje o postup. V oblasti mládeže chceme udělat vše proto, abychom s juniorkou postoupili do extraligy v této kategorii.