Bakus s Hodkem potřebovali pilku, Mareš dostal repelent

05.03.2009 / Eva Streichsbierová

Žádný smutek, žádná pochmurná nálada, právě naopak. Loučení s prvoligovou sezonou 2008/2009 bylo veselé. S jihlavskými hokejisty dorazila do Dělnického domu pobesedovat a zhodnotit uplynulý soutěžní ročník více než stovka fanoušků. „Chtěl bych jim moc poděkovat. Nejen za to, že přišli na tuhle akci, ale za celoroční podporu,“ vzkázal příznivcům jednatel klubu Bedřich Ščerban.

Začátek akce odstartovalo právě povídání s šéfem Dukly, sportovním manažerem Patrikem Augustou a staronovým hlavním koučem Josefem Augustou. „Na začátku sezony jsem říkal, že bychom rádi postoupili do semifinále, ale vzhledem k tomu, jak nás celou dobu trápila marodka, bylo, myslím, čtvrtfinále maximum,“ přiznal Ščerban. „Ale Patrikovi jsem dal za úkol, aby na příští ročník složil takový tým, který by dosáhl ještě aspoň o stupínek výš,“ obrátil se s úsměvem na Augustu mladšího.

Ten ani na chvilku nezaváhal a svému nadřízenému okamžitě se smíchem odvětil. „Tak to mi budeš muset nejprve sehnat víc peněz.“ Pak ale přiznal, že už některé hráče Dukla zkouší, i když jména prozrazovat zatím nechtěl. „Každopádně máme oproti jiným klubům velkou výhodu. Když někoho vezmeme na zkoušku, tak stačí, aby se Béďa oblékl a otestoval ho sám přímo na ledě,“ dodal šéf sportovní sekce.

„To je pravda, nejlíp poznáte, jak na tom který hráč je, když vedle něj chvilku hrajete,“ souhlasně pokyvoval hlavou Ščerban. „Já byl od poměrně mladého věku zvyklý, že vedle mě dávali na rozehrání další obránce. Například Petr Kuchyňa se mnou takhle kdysi začínal. A pak se z něj stal výborný bek, který se podíval i do NHL,“ dodal.

Po sestřihu nejdůležitějších událostí uplynulé sezony, kterou připravil Promo team, se do sálu konečně dostavili také ti, na něž většina fanoušků netrpělivě čekala – hráči A-týmu Dukly Jihlava. Téměř kompletní mužstvo (někteří se nemohli zúčastnit vzhledem k plnění hráčských povinností ve druholigových klubech) dovedl ke stolům kapitán Oldřich Bakus. „Mám na seznamu dvacet jmen, ale ať počítám, jak počítám, dva hráči mi chybí,“ hlásil moderátor večera Zdeněk Drla.

V tu chvíli se otevřely dveře a šéf marketingu Dušan Pařil přiváděl dva opozdilce – Davida Dolníčka a Rostislava Malenu. „No slyšel jsem, že vy dva z Třebíče máte občas problémy s včasným příchodem na tréninky. To si holt nesmíte dávat po cestě kafe na benzínce,“ káral na oko oba třebíčské rodáky moderátor. A aby se nic podobného už nikdy neopakovalo, dostala dvojice papírové hodiny, nastavené na čas 8:55. Právě v tuto dobu se totiž hráči obvykle scházejí v kabině.

Poté už přišlo na řadu vyhlašování cen za sezonu 2008/2009. Vázu v barvě rubínu pro Top hráče týmu si zcela po právu odnesli hned dva hokejisté – Oldřich Bakus a Daniel Hodek. Bohužel trofej byla jenom jedna, takže k ní dvojice zkušených forvardů dostala ještě pilku. „To abyste si ji přeřízli na půl. To víte, krize je krize,“ vysvětloval se smíchem Ščerbana. Pak už ale s vážnou tváří dodal. „Oběma vám chci moc poděkovat za parádní výkony, které jste celou sezonu předváděli.“

Pro další cenu si o pár minut později došel dvacetiletý Libor Bezděk. Klub ho vyhlásil Talentem roku, a to především za výkony ve druhé polovině soutěže. V play off se stal pelhřimovský rodák miláčkem jihlavského publika. V osmi zápasech si na konto připsal pět kanadských bodů za čtyři góly a jednu asistenci. „Libor byl jasnou volbou. I když talentů by se v mužstvu našla samozřejmě celá řada,“ přiznal Pařil.

Po tradičních cenách se začaly rozdávat také ty netradiční. Například útočník Vladimír Říha si odnesl papírový bumerang jako symbol toho, že se v sezoně dvakrát vrátil do mužstva. „Zvlášť ten druhý návrat byl povedený, hned jsi pomohl gólem konečně porazit Havlíčkův Brod. Jaké to bylo radovat se z výhry po dvou letech?“ zeptal se Drla „oceněného“ hráče. „Super, vždycky je parádní vyhrát derby,“ zněla jasná odpověď.

Asi největší salvu smíchu vyvolala cena pro dalšího útočníka Jaroslava Mareše, kterého téměř celou sezonu trápily problémy spojené s boreliózou. Jeho příchod pro diplom proto doprovázela známá reklama, na níž mladá dívenka s černou parukou chodí lesem a zpívá si: Jedna dvě, klíště jde, klíště si jde pro tebe. Následoval potlesk a pak už předání diplomu od členů komory entomologů jehož součástí byl i dárek v podobě repelentu. „Děkuji,“ usmíval se Mareš. „Já jen doufám, že v příští sezoně odehraju podstatně víc zápasů než letos,“ dodal.

Poté, co si každý z hráčů došel pro jednu z cen, dorazilo sladké překvapení. Dort ve tvaru ledové plochy se znakem Dukly Jihlava uprostřed mohli ochutnat všichni přítomní. A to také většina udělala, takže za chvíli zbyl na stole jenom prázdný tác. Dalo by se říct, že v tom bylo i kus symboliky. Sezona 2008/2009 je pryč, teď nezbývá než doufat, že ta následující bude o malý kousek sladší.

Další netradiční ceny a diplomy pro A-tým Dukly Jihlava:

Milan ŘehořPamětní list od bývalých milenek i s telefonními čísly (Milan se totiž rozhodl v létě vstoupit do svazku manželského). Na otázku, proč se tak rozhodl, odpověděl jednoduše: Pít se nemá.

Vratislav Vajner – Celou sezonu pendloval mezi první a druhou ligou, a proto dostal diplom jako Mr. Shutout.

Janis AndersonsPamětní list, který dokazuje spolupráci mezi Českou republikou a Lotyšskem. V Jihlavě se prý Janisovi líbí. Na otázku, znáš místní diskotéky, doslova vypálil: Jo, to znám.

Tomáš FicencCena Uga Fantozziho za celoroční svědomitou činnost týmového účetního. „Nejvíc přispívají do klubové kasy Dolníček s Malenou, chodí prostě pozdě,“ prozradil zkušený bek.

Lukáš Martinka – Rodák z Trenčína si odnesl malou kasičku plnou „eur“. Na Slovensku je to totiž od nového roku nové platidlo.

Petr Novák – Osob se stejným jménem, které mají co do činění se sportem, je na Vysočině hned několik. „Původně jsme ti chtěli dát třítýdenní kemp u trenéra rychlobruslařů Petra Nováka, pak návštěvu v Havlíčkově Brodě u tamního trenéra Rebelů, ale ten by tě mohl ještě zkazit, takže nakonec dostaneš CD s hity zpěváka Petra Nováka,“ oznámil sympatickému bekovi moderátor akce Zdeněk Drla.

Pavel StaněkCeloroční předplatné do pánského kadeřnictví, jelikož je prý „nejvlasatějším“ hráčem týmu.

Tomáš Hradecký – Diplom pro Mluvčího týmu. „Tomáš je náramný mluvka, my třeba jedeme na zápas a on v Berouně řekne Beroun,“ prozradil nedávno se smíchem jeden z masérů týmu Bohumil Tománek.

Lukáš Krupka – Ocházel s diplomem pro Kanonýra týmu. Velký bojovník, který měl ale v letošní sezoně velkou smůlu v zakončování. Za celou dobu se netrefil ani jednou!

Ladislav Rytnauer – Na tohoto útočníka čekal diplom pro Nejlepšího vedoucího tábora a nástěnkáře.

Jiří Hanzal – Nedostavil se kvůli zdravotním problémům. Nicméně až se uzdraví, dostane Cenu Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky za cestovatelský počin. Na začátku týdne se totiž rodák z jižních Čech vrátil z univerziády v Číně.

Pavel SukCena Johna Ramba pro nejzjizvenější tělesnou schránku. Jednadvacetiletý útočník má na těle ve svém věku už pořádnou řádku jizev.