Starší dorostenci Dukly si vyzkoušeli orientační běh

15.05.2009 / Eva Streichsbierová

Starší dorostenci Dukly Jihlava si zpestřili letní přípravu závodem v orientačním běhu. Netradiční prvek zařadila svým svěřencům do tréninku dvojice Luboš Sláma, Lubomír Pěška. Nejlépe se s téměř pětikilometrovou tratí popral Michal Hošek. „Měl jsem oproti ostatním trochu výhodu, protože bydlím nedaleko,“ přiznal patnáctiletý vítěz.

Závod připravili pro mladíky Dukly členové jihlavského orientačního klubu. „Patří jim za to velký dík, všechno bylo skvěle nachystáno. Kluci si to parádně užili,“ nešetřil chválou na adresu pořadatelů trenér Luboš Sláma.

Počáteční nervozitu rozprášil útočník Filip Matějka, který se dobrovolně vydal s mapou na trať jako první. „Kdo se bojí, nesmí do lesa. A já se nebál, takže jsem do toho skočil po hlavě,“ usmíval se sedmnáctiletý „dobrovolník“.

Nikdo z týmu před tím žádný podobný závod neabsolvoval. A lehká obava trenéra o orientační schopnosti svých svěřenců tak byla zcela na místě. „Přiznávám, že jsem se malinko bál. Ale na druhou stranu to byla pro kluky i pro nás šance, jak se víc poznat. Šlo o určité odlehčení. Hodně jsme se u závodu nasmáli,“ uvedl trenér.

Hlavním terčem zábavy extraligových starších dorostenců Dukly se nakonec stal Jakub Brychta, který během závodu zběhl z trati a skončil až v Novém Rychnově. „Byl to docela šok,“ svěřil se mladý hokejista. „Hned jsem se otočil a běžel stejnou cestou zpátky. Nakonec jsem cíl našel,“ dodal.

Svoje „bloudění orientačního běžce“ by vzhledem k času, který spotřeboval na zdolání trati, maskoval jen stěží, proto se raději v cíli prásknul sám. „Spoluhráči se mi samozřejmě smáli. A tak jsem se nakonec smál taky,“ culil se.

Drobné problémy na trati se nevyhnuly ani několika dalším členům dorosteneckého týmu Dukly Jihlava. „Hodně se ukázala soudržnost tohohle týmu. Když se dva kluci někde zapomněli, ostatní okamžitě vyběhli do lesa a začali je hledat,“ prozradil Sláma.

Závod v orientačním běhu se zkrátka povedl. „Určitě to bylo mnohem zábavnější než běhat na Heulose pořád jenom dokola. Závodně bych orienťak dělat nechtěl, ale občas si takhle zpestřit přípravu by bylo fajn,“ nechal se slyšet Filip Matějka.

A kdo by si myslel, že vítěz středečního závodu dostal od trenérů druhý den volnější režim, hodně by se spletl. Michal Hošek polykal stejné tréninkové dávky jako jeho spoluhráči. „Kdepak, žádné úlevy nemám. A ani jsem je nečekal,“ usmíval se jihlavský mladík.

Desítka nejlepších starších dorostenců v závodu v orientačním běhu na Čeřínku:

1. Hošek – 27.03
2. Prokš – 29.05
3. Kret – 30.13
4. Čurilla – 30.40
5. Martínek – 30.49
6. Plch – 31.38
7. Körber – 32.00
8. Matějka – 33.42
9. Šťastný – 35.55
10. Hlaveš – 36.17