Extraligová vzpomínka 2: Budování extraligového týmu

11.07.2009 / Pavel Zeman

Čtyři excelentní zápasy proti Budějovicím posílají Duklu po pěti letech zpět do extraligového hokeje. Fanoušci, hráči i vedení si užívají neskutečnou euforii. S jedinou vadou na kráse. „Dá se říci, že nás postup zastihl nepřipravené. Zatím se nepodařilo sehnat silného partnera, takže to nebude lehké,“ přiznává jednatel Padělek. Obrovský hokejový boom se nevyužívá k jednání se sponzory, ale k slibu hráčům, že dostanou šanci poprat se o extraligový dres. Ano, srdíčkem se dá vyhrát, leč pozor - ne vyhrávat.

Na nutnost posílit kádr upozorňuje Jaroslav Holík: „Sice vyhrála 4:0 na zápasy nad Budějovicemi, zázemí obou týmů je ale nesrovnatelné. Vždyť Budějovice mají třikrát větší rozpočet. V první lize Dukla hrát mohla, na extraligu to ale stačit nebude. Myslím si to, co asi i Petr Kaňkovský, který raději odešel do Mladé Boleslavi,“ připomíná věčný kritik jihlavského hokeje odchod nejzkušenějšího útočníka do manažerského křesla.

Pro Duklu je odchod mistra přihrávek obrovskou ztrátou. Padělek se snaží na Vysočinu přivést náhradu. Podobných hráčů na trhu moc není, a tak volba padne na Rostislava Vlacha. „V přesilovkách by to měl být právě on, kdo může nahradit Petra Kaňkovského. Rosťa má zájem u nás hrát, ale nejsme sami, kdo by ho chtěl,“ nastiňuje Padělek složitost jednání. Veterán Vlach dává nakonec přednost nabídce Vsetína.

Padá i možnost návratu Viktora Ujčíka, který sice končí ve Spartě, ale odchází do Kärpätu Oulu. „Není tajemstvím, že trenér Lener nemusí mě a já nemusím jeho. Když se naskytla nabídka z Oulu, zlákalo mě to,“ vysvětluje.

Zajímavě se vyvíjí situace v zámořské NHL. Horlivá diskuze o zavedení platových stropů má vyústit stávkou hráčů. To nahrává české extralize do karet. Chystá se velký comeback českých hvězd a týmy se předhánějí v lepších nabídkách. Vedení jihlavského klubu se ale stávky neobává a razí jinou filosofii. „Dukla momentálně nemá tolik vlastních odchovanců v NHL, aby mohla počítat s jejich službami. Navíc je to i otázka peněz, kterými momentálně nedisponujeme,“ omlouvá Padělek neschopnost posílit kádr hokejisty z NHL.

Na spadnutí je přecejen příchod dvou borců z nejprestižnější soutěže. Pavel Brendl z Caroliny a Michal Rozsíval z Pittsburghu jsou už jednou bruslí v Jihlavě. „Počítáme se situací, že výluka v NHL vůbec nebude. Ale kdyby ano, ihned doladíme detaily, aby Pavel Brendl mohl obléci dres Dukly. Co se týká Rozsívala, to je kmenový hráč Dukly. Zájem má i Třinec, ale já myslím, že dojde k dohodě s Jihlavou,“ těší fanoušky červenožlutých barev agent Jaromír Henyš.

Pravděpodobnost výluky v NHL je stále padesátiprocentní, a tak Padělkovi dochází trpělivost s vyčkáváním a tasí jiné eso. „Vsázíme raději na Petra Buzka, který v Dukle zůstane i v případě, že stávka nebude nebo skončí,“ oznamuje návrat obránce protřelého zkušenostmi z Calgary. Buzek měl sezónu původně strávit sezónu v rakouském Salcburku, ale na poslední couvnul. „Vše jsem si srovnal v hlavě a došel jsem k závěru, že bude lepší, když se vrátím do extraligy. V sedmadvaceti letech bych chtěl ještě něco v hokeji dokázat,“hlásí odhodlaně. Na otázku proč právě Dukla odpovídá s dávkou patriotismu: „S Jihlavou jsem jednal ještě předtím, než jsem odešel do Rakouska. Pan Padělek mi řekl, že kdykoli se budu chtít vrátit, mám u něj dveře otevřené. Takže jsem s nikým jiným nejednal. Na prvním místě pro mě byla Jihlava.“

Do jihlavské sítě se tedy konečně chytla velká ryba. A loví se i na Slovensku, odkud přichází dva méně známí obránci Martin Zajac z Nitry a bývalý spoluhráč Petra Vlka, Dušan Devečeka z Liptovského Mikuláše. Jedním z tahounů se má stát Petr Vala, který se po zranění chce vrátit do extraligové formy v mužstvu nováčka nejvyšší soutěže. „Chci především hodně hrát. Po loňské sezoně, kterou jsem promarodil, potřebuju zápasové zatížení. Doufám, že se stanu tím tahounem,“ zasní se Vala.

Barážovému mágovi Suchanovi má dělat v brankovišti parťáka slávistický Lukáš Hronek. „Chceme mít silnou brankářskou dvojici a Lukáš s Jardou Suchanem by ji mohli utvořit,“ domnívá se šéf Padělek.

Že je jihlavský tým složený převážně z velkých bojovníků se ukazuje na tenisovém kurtu. Zajac s Říhou svádí tuhý boj s duem Devečka, Verčík, když náhle padne rychlý míček těsně za lajnu. Spor o platnost míčku vyústí až v odchod druhé dvojice z kurtu. Čerstvá posila z Liberce Rudolf Verčík však situaci komentuje s úsměvem: „Je třeba se občas pohádat a stát si za svým, ale po zápase jsme zase kamarády,“ odmítl spekulace slovenský útočník.

Po dlouhých letech strávených v zahraničí se rozhoduje pro návrat do České republiky matador Bedřich Ščerban. Otevřeně říká, že by návrat do Jihlavy uvítal s nadšením. V jihlavském klubu ale podobné nadšení nepanuje. „Nechci snižovat kvality, zkušenost je velmi důležitá, ale při současné rychlosti to již nemusí stačit. V obraně máme Petra Kuchyňu a těžko můžeme dále rozšiřovat enklávu bývalých hráčů Dukly, kteří by za ni chtěli hrát,“ odmítá Padělek návrat Ščerbana a upřednostňuje zkušenosti Petra Kuchyni.

Nečekanou posilou se stává Karel Mošovský. Bez deseti centimetrů dvoumetrový chlapík ukončuje angažmá v Rochester Americans (AHL) a výbornými výkony si říká o místo v prvním útoku vedle Bakuse a Aleše Padělka. V osmém přípravném zápase v osmé minutě ale odchází z ledu s pomocí lékařů. Nepříjemné zranění oka mu hatí plány na extraligovou budoucnost. Smůla pro třiadvacetiletého hokejistu i pro Duklu.

Předsezónní odchod Mariana Moravy do Mladé Boleslavi se daří zacelit příchodem Tomáše Ficence a Jiřího Dobrovolného. Obrana v čele s Petrem Buzkem vypadá slibně. Útočné řady těsně před startem extraligy posiluje Vojtěch Polák z Karlových Varů. Jihlava je připravena, extraliga začíná...

Prohlédněte si také fotografie z přípravy na extraligovou sezónu.