Totter: Musíme co nejdřív odhodit nováčkovský respekt

11.09.2009 / Eva Streichsbierová

Týden po dorostencích zahájí svoji novou sezonu také jihlavští junioři. Tým kolem trenéra Aleše Tottera si letos vyzkouší nejvyšší domácí soutěž. A prvním extraligovým soupeřem Dukly budou Orli ze Znojma. Utkání se hraje na jihu Moravy dnes v 17.30. „Určitě chceme Znojmo potrápit,“ hlásí šéf střídačky jihlavských mladíků.

Jenom potrápit?
Favoritem bude náš soupeř. Už jen proto, že jsme s ním v přípravě hráli dvakrát a dvakrát nás porazil. Navíc Znojmo se loni dostalo až do play-off, tudíž je samozřejmě mnohem zkušenější. To ovšem neznamená, že nechceme uspět.

Hned o den později vás na domácím ledě čeká Třinec. Na tohoto soupeře jste v přípravě nenarazili...
To je pravda, je pro nás velkou neznámou. Každopádně podle odborníků a lidí, kteří loni v juniorské extralize působili, by právě Třinec spolu s Vítkovicemi a Zlínem měly být favority moravské skupiny. Tak to otestujeme (usmívá se).

Vraťme se ještě na chvilku k přípravnému období. Zvolili jste stejný tréninkový program jako loni?
Trošku jsme klukům přidali, protože extraliga je samozřejmě kvalitnější soutěž. Ale základ zůstal stejný. Z větší části jsme se na jiné věci zaměřili až na ledě.

Vaši svěřenci neprotestovali, když dostali víc naloženo?
Ne. Veškeré tréninky akceptovali bez řečí. Musím před nimi smeknout za to, co všechno byli nuceni skousnout. Pro většinu z nich to bylo něco nového a já věřím, že všechno, co jsme přidali navíc, se nám teď v sezoně bude moc hodit. Úvod sezony je totiž hodně našlapaný.

Přípravných duelů jste odehráli celkem třináct, ale jenom tři pro vás dopadly dobře. Není to málo?
My jsme řadu zápasů odehráli v únavě. Proto jsme si řekli, že výsledkům nebudeme dávat až takový význam. Mrzí mě akorát turnaj v Pardubicích, kde jsme skončili pátí. Přitom ve dvou utkáních jsme hráli moc dobře, jenom jsme neproměňovali šance.

Stejně jako loni přišla během léta chvíle, kdy bylo nutné zúžit kádr. Už se vám letos říkala lépe věta – Bohužel, do sezony s tebou nepočítáme?
Rozhodně ne! Špatné zprávy se vám nikdy neříkají dobře. Vždycky je to těžká chvíle jak pro hráče, tak i pro trenéra. To, že některý z kluků musel odejít, ještě neznamená, že nemá svoji kvalitu. Prostě jenom nezapadl typově do našeho týmu. Možná to teď tak neviděli, ale jsou mnohem horší věci, na které můžou v životě narazit než vyřazení z juniorského týmu.

Ona většina kádru zůstala stejná jako loni. Nicméně pár nováčku přeci jenom přišlo. Jak zapadli do týmu?
Já myslím, že naprosto v pohodě. Jak Venca Jaroš, tak i Tomáš Hubata se chytli velmi dobře. Možná si malinko zvykají na určité jiné věci, které v jejich předchozích klubech nebyly, ale žádný větší problém není. A doufám, že ani nebude.

Kdo by měl váš tým v nadcházející extraligové sezoně táhnout?
Obrovská výhoda tohohle mužstva je v tom, že není postaveno na pár individualitách. Funguje jako celek, což bylo nejlépe vidět loni v baráži. Každý zápas nám vyhrálo něco jiného. Jednou to byl výkon brankáře, pak zase třeba výborné přesilovky nebo oslabení. Jindy rozhodovali dva, tři hráči.

Zmínil jste brankáře, znovu budete využívat dvojici Navrátil – Jíra?
Určitě, a oběma klukům věřím. Hodně se na nich projevuje práce Petra Jaroše (trenér gólmanů Dukly – pozn. redak.). On se jim maximálně věnuje, mluví s nimi. Proto taky jejich přípravu necháváme z osmdesáti procent jenom na něm. Věříme, že kluky připraví dobře. Stejně, jako podávají skvělé výkony brankáři v áčku či dorostu.

Oproti loňsku se výrazně změní cíl tohoto mužstva pro sezonu. Postupové plány zřejmě vystřídají záchranářské. Nebo ne?
Letošní extraliga juniorů je udělaná tak, že prvních šestnáct týmů jde do play-off, tři do baráže a tři automaticky sestupují. A je jasné, že tomu se chceme vyhnout. Podle mě rozhodne už září, říjen. Tohle období bude hodně důležité. Vesměs všechny mančafty si na úvod sezony postahovaly svoje nejlepší juniory z A-týmů, aby nasbíraly co nejvíc bodů.

Takže podle vás bude nejdůležitější přežít první dva měsíce?
Tak úplně se to říct nedá. Soutěž samozřejmě bude pokračovat i potom, ale je fakt, že začátek může hodně napovědět. My hlavně musíme co nejdřív odhodit nováčkovský respekt, který postupující tým vždycky má.

Zmínil jste, že většina týmů stáhla juniory z áčka, a předpokládám, že Jihlava nebude výjimka. To znamená, že v nejbližší době žádného vašeho svěřence v prvním mužstvu Dukly neuvidíme?
To neumím říct. Budeme se domlouvat zápas od zápasu. Samozřejmě pokud si někoho od nás áčko vezme, tak to budeme respektovat. Je to ocenění jak pro hráče, tak i pro nás trenéry. My si pak zase budeme muset vytáhnout někoho z dorostu. Jsou tam šikovní kluci. Třeba Filip Kasalý, který k nám z dorostu přišel, mě svým přístupem a kvalitou mile překvapil.

Loni vaši junioři převážnou většinu mistrovských zápasů vyhráli, ale v extralize to asi bude mnohem těžší. Jsou kluci připraveni na větší porci porážek?
Nějakou dobu už tenhle sport dělají, takže vědí moc dobře, že porážky k němu patří. A někdy jsou i prospěšné, aby se z nich tým poučil. Samozřejmě jich nesmí být moc. Uvidíme, jak se s tím popereme. Každopádně už je dobře, že soutěž konečně začne.

Vy se netajíte tím, že rád pracujete pod tlakem. Před rokem jste striktně hovořil jenom o postupu. Letos máte také nějaký podobně vysoký cíl?
Každý trenér by na sebe měl vytvářet určitý tlak, každý člověk má přece své cíle. Tady v Jihlavě není takový tlak, jako třeba na Spartě nebo v Brně, a tak si ho musíme vytvářet my. Rozhodně chceme hrát o co nejlepší umístění. Vyhnout se tomu, že se tady pokaždé po postupu zase padalo. Záležet bude na každém z nás.

Váš asistent Petr Kuchyňa je stejného názoru?
Já myslím, že určitě. Oba jsme naladěni na stejnou notu. Proto jsem si Petra taky vybral. Je to člověk, který mi po lidské stránce maximálně sedí.

Kdo z vás dvou používá spíš metodu cukru, a kdo naopak častěji vytahuje bič?
Impulsivnější a mnohem přísnější jsem určitě já. I když Petr taky dokáže zvýšit hlas. Přesto je to on, kdo je spíš kamarád. Prostě jak už jsem řekl, jsem rád, že vedle sebe Petra na střídačce mám.