V pátek začíná předkolo play-off, přijíždí Havlíčkův Brod. Nabízíme detailní rozbor!

10.02.2010 / Pavel Zeman

A je to tady! Hokejoví fandové se konečně dočkali. Startuje vyřazovací část první hokejové ligy, která divákům nabídne atraktivní přímý souboj dvou rivalů z Vysočiny. Jihlavská Dukla narazí na Rebely z Havlíčkova Brodu. Vyhecované derby se tradičně těší velkému zájmu fanoušků. První dva vzájemné duely jsou na programu v pátek a v sobotu vždy od 17:30 na Horáckém zimním stadionu.

Vzájemné zápasy

Pryč je havlíčkobrodské prokletí. Od listopadu 2006 uhrála Dukla proti Rebelům jediný bod ze 24 možných. 10.1.2009 se ale karty obrátily. Jihlavští zvítězili 4:0 a hokejisté z Kotliny si je museli zařadit do škatulky s názvem Neporazitelní.

očima Radoslava Svobody (asistent trenéra Brodu): „Tu změnu ve vítězi vzájemných zápasů tehdy odstartovala změna trenéra. K Dukle přišel Pepík Augusta. Pak přijelo trochu víc hráčů ze Slavie, což taky nedělá dobrotu, protože to mužstvo je takové rozmělněné. Ale teď už se na to 100% připravíme.“

očima Daniela Hodka (útočník Jihlavy): „Je to jednoduché, začali jsme dávat víc gólů, než oni a porážet je. Ale v play-off to bude zase úplně něco jiného. Je to jiná soutěž, kde se víc brání. Nebude to tak otevřené.“

Není soupeř jako soupeř

Drtivá většina hokejistů používá frázi ´Je jedno, koho v play-off dostaneme, porazit může každý každého´. V případě souboji Jihlavy s nedalekým Havlíčkovým Brodem to však tak lehce okomentovat nelze. Play-off proti Kadani, nebo proti Rebelům – to je přeci diametrální rozdíl. Minimálně v návštěvnosti.

Svoboda: „Tak všichni ví, že soupeře si nijak vybírat nešlo. Pro nás je to soupeř velice dobrý atraktivní. S příchutí derby.“

Hodek: „S Brodem to bude těžké. Mohli jsme dostat i jednodušší soupeře, ale teď už si vybírat nemůžeme. Prostě to spadlo na Brod. Je to derby a určitě to budou zajímavé zápasy.“

(Ne)výhoda domácího prostředí

Základním cílem naprosté většiny hokejových klubů je začínat play-off na vlastním stadionu. Jenže! Jihlavská Dukla je v tabulce domácích zápasů až na 9. místě, Brod dokonce na 11. Navíc, v derby platí nepsané pravidlo, že více jsou slyšet fanoušci hostů, kteří si výlet do soupeřova doupěte užijí vždy o kapku víc, než divák, jenž má stadion za humny.

Svoboda: „V play-off se obecně vždycky hraje lépe venku. Pro nás je to určitě lepší pozice. Znáte to, doma musíte, venku můžete.“

Hodek: „Pro nás je domácí prostředí výhoda. Určitě přijde hodně lidí, a to by nás mohlo nakopnout. Snad nás lidi vyburcují.“

Červenobílá slávisticko-brodská síla

Netřeba připomínat, že pražskou Slavii a Rebely z Havlíčkova Brodu spojuje silnější pouto, než červenobílé barvy dresů. Tým z Kotliny je farmou celku, který vede Vladimír Růžička. Vzhledem k tomu, že extraliga má „olympijskou přestávku“, dá se očekávat hromadný přesun hokejistů z Prahy na Vysočinu. Nebo ne?

Svoboda: „To je tajemství. (dlouhý smích). Nemůžu to ventilovat, však uvidíte. Nechte se překvapit.“

Hodek: „V kabině se to trošku řeší. Ale Brod nemá zase tolik možností. Ty střídavé starty jsou nějak omezené. Ale, ať přijede, kdo přijede, my je musíme porazit.“

Daniel Hodek, král střelců letošní sezóny

V posledních čtyřech vzájemných duelech Dukla vždy nasázela Rebelům čtyři branky. Třikrát to na vítězství stačilo. A když už je řeč o střílení branek. Jihlavská Dukla má ve svém kádru muže v tomto oboru nejpovolanějšího. Daniel Hodek nasázel v letošním ročníku 25 gólů a vyhrál korunku pro nejlepšího střelce 1.ligy. Mimochodem, na Radka Dudu, který ovládl celkové bodování mu chybělo 5 bodů.

Svoboda: „Dana si určitě budeme víc všímat. Obzvlášť v přesilovkách k němu musíme víc přistupovat, aby neměl ten prostor, na který je zvyklý. Je to šikovný hráč, u kterého musíme být pořád ve střehu, ale vyloženě osobní obrana to nebude.“

Hodek: „Sezónu si zatím užívám. Mohly tam být kolikrát i lepší zápasy, ale tak to v hokeji chodí. Občas na vás padne nějaká deka, ale já jsem zatím celkem spokojen.“

Rebel Miroslav Třetina

V Jihlavě vyrůstal. Nyní ji bude chtít za každou cenu uchystat dřívější začátek dovolené. Útočník Miroslav Třetina prožívá každé derby měrou vrchovatou. Bude nejproduktivnější brodský hokejista opět znamenat velké nebezpečí pro jihlavskou defenzívu?

Svoboda: „Bude to vyhecovanější. Diváci poženou Duklu dopředu. Záleží to čistě na Mírovi, jak to unese psychicky.“

Hodek: „Míra je spíš takovej provokatér. Pořád někde skáče. Ale s klukama ho nijak neřešíme.“

Mejzlík a Novák – voda a oheň?

Středem zájmu bude jistě i impulsivní havlíčkobrodský trenér Novák. Ten dokáže své svěřence společně s asistentem Svobodou na souboje s Jihlavou vždy pekelně nahecovat. O to víc, když jde o vyřazovací část. Na druhé straně bude stát vyrovnaným dojmem působící Roman Mejzlík.

Svoboda: „Co se týká mně, tak já se snažím nebýt proti Dukle moc impulsivní. Je to zvláštní, když za nějaké mužstvo hrajete 7 let, získáte s ním 4 tituly a pak máte stát na druhé střídačce. Až na konflikt s jedním fanouškem, což bylo už po zápase, jsem se choval slušně.“

Hodek: „Ono pozor! Roman tam na nás občas taky pořádně dokáže zvýšit hlas. Co se týká pana Nováka, tak ten spíš hraje takovou komedii pro diváky. Já jsem pod ním hrával a jako s člověkem jsem se s ním snesl úplně v pohodě.“

Jak se máte, pane rozhodčí...

Leckterý fanoušek vám potvrdí, že derby s Brodem patřila k nejdelším utkáním v sezóně. Tři a půl hodiny trvající duel nebyl ničím výjimečným. Nebylo to jen kvůli častým vyloučením, ale také kvůli tradičním diskusím brodské střídačky se sudími.

Svoboda: „Může to být i součást taktiky. Chcete toho soupeře rozhodit. Ale kolikrát se prostě potřebujete na pár věcí zeptat. Podívejte, když přijede nějaký rozhodčí, který to derby nezvládá, tak kluci jdou po sobě. Jestli má rozhodčí nějaký respekt, nebude s vámi o ničem diskutovat a hraje se. Musím však říct, že to není nijak cílené se sudími diskutovat. Občas si to prostě ta situace vyžaduje.“

Hodek: „Hráčům časté diskuse s rozhodčím nepomůžou. Ani nám, ani jim. Takže na tom budeme stejně. Ba naopak, když budou diskutovat oni, bude je to srážet ještě víc.“

Bitva začíná!

Nic si nedarují také fanouškovské tábory obou týmů, které poženou své miláčky vstříc vítězství v sérii. Krev v žilách každého správného fanouška začíná vřít. V pátek začíná nejdůležitější část sezóny. Bitva Vysočiny, která nemá jasného favorita!

Svoboda: „Chceme, aby série trvala co nejdéle a aby pro nás byla vítězná.“

Hodek: „Maximálně nás udělají jednou. Já věřím, že dál půjdeme my.“

Tipy expertů z redakce hcdukla.cz (páteční a sobotní zápasy)

Pavel Zeman

Dukla – H.Brod 3:2, 5:0 - Není co řešit. V prvním zápase na nás Broďáci sice vlétnou, ale nadšení stačit nebude. Na naší straně je kvalita. Bakus, Hodek, Čachotský, to je tažná síla! Obranu si pohlídá Malena, Dobrovolný a Chvátal. Brod nemá šanci, Dukla do toho!
Třebíč - Vrchlabí 3:2p., 3:0 - Objektivně musím Třebíč zhodnotit jako největší překvapení letošního ročníku. Tihle mladí kluci mají potenciál a v letošním play-off půjdou daleko.
Kadaň - Tábor 0:2, 1:4 - Uf, tyto šlágry si s radostí nechám ujít. Nováček z Tábora je jistě v euforii a postup do čtvrtfinále by znamenal naprostou pecku! Tábor podpoří jistě fanoušci, což je v Kadani pojem neznámý.
Znojmo - Benátky 4:2, 2:3 - Benátky překvapí a nasadí kvanta libereckých hokejistů. Znojmo se v domácích utkání pořádně zapotí. Ztěží vyválčí první zápas.



Jakub Mezlík

Dukla – H.Brod 4:3, 1:2p. - Vyrovnanou sérii rozhodnou maličkosti, Novák dokáže svoje hráče vyburcovat, Jihlava naopak prokáže větší zkušenosti s vyřazovacími boji, myslím, že by se klidně mohlo rozhodovat až v pátém zápase, po sobotě čekám vyrovnaný stav série.
Třebíč - Vrchlabí 4:2, 3:2sn. - Třebíč má letos silný tým, Vrchlabí se do play-off dostalo až s velkým štěstím. Bude to boj, ale domácí si to pohlídají a pojedou do Vrchlabí s náskokem dvou výher.
Kadaň - Tábor 2:1p., 1:3 - Kadaň je nevyzpytatelná, spoléhá zejména na dobrou defenzivu s vynikajícím Jarinou v brance, Tábor má pěkně sladěné mužstvo z mladých i zkušených hráčů, po dvou zápasech to bude 1:1.
Znojmo - Benátky 4:1, 4:2 - Znojmo sice v závěru sezony tápalo, ale kvalita je rozhodně na jejich straně a myslím si, že si s Benátkami hravě poradí v obou domácích zápasech.



Jaroslav Wollmann

Jihlava – H.Brod 4:2, 3:1 - Brod se sice na Duklu vyhecovat umí, ale letos je to právě Jihlava, které se ve vzájemných zápasech daří. Navíc vyřazovací boje jsou úplně o něčem jiném a svěřenci Romana Mejzlíka s nimi mají bohaté zkušenosti. Ze Slavie očekávám malé posílení Brodu, ale pouze o mladé hráče.
Třebíč - Vrchlabí 2:4, 3:2 - Vrchlabí se do play-off dostalo za 15 vteřin 12 a z hráčů spadl obrovský balvan. Budou hrát daleko uvolněněji. Třebíč sice bude mít veškeré posily z extraligy, ale jako slabinu vidím absenci trenéra Šindela. Při vší úctě Roman Vondráček a Štěpán Oberreiter nejsou kvalitní náhradou. Navíc všichni víme jak vypadal třebíčský dorost pod vedením pana Oberreitera.
Kadaň - Tábor 1:3, 2:4 - Kadaň do play-off nasadí hodně mladých hráčů, které bude zkoušet na příští sezónu. Naopak Tábor má v kádru řadu zkušených hráčů, kteří se právě v play-off projeví.
Znojmo - Benátky 5:1, 4:1 - Zde je Znojmo jasný favorit. Oba duely vidím na jasný průběh. Benátky si svůj cíl již splnily a nebudou pro Orly těžkým soupeřem.