Čtvrtfinále je tady, Dukla se chystá na Olomouc

21.02.2010 / Pavel Zeman

Po skalpu Havlíčkova Brodu stojí před jihlavskou Duklou další výzva. Třetí nejlepší celek základní části první ligy - HC Olomouc. Čtvrtfinálová bitva proti Kohoutům z Hané začíná v neděli od 17:00 na zimním stadionu v Olomouci. Druhý zápas atraktivní série se odehraje v pondělí, a to od 18:00.

Pikantní nádech bude mít čtvrtfinálová série mezi Jihlavou a Olomoucí pro Petra Haluzu. Šikovný útočník strávil na Vysočině dva měsíce, během nichž se z nenápadného průměrného hokejisty proměnil v klíčového útočníka týmu. Snaha Dukly o prodloužení hostování vyšuměla do ztracena a Haluza se před startem play-off vrátil zpět na Hanou.

Těsně před návratem do mužstva Kohoutů před jihlavskými novináři prohlásil: „Bylo by pro mě zajímavé narazit v play-off na Jihlavu, ale určitě bych vás nešetřil.“ Nebojácná slova. Přesně takový byl Petr Haluza. Muž, který nehledal otřepané fráze. Přiznal také, že dvoutýdenní pauza, kterou si olomoučtí hokejisté narozdíl od jihlavských „dopřáli“, mu rozhodně neprospěje. „Mě by spíš vyhovovalo pořád hrát,“ přiznal Haluza.

V jihlavském dresu se v několika zápasech objevil v útoku vedle Rytnauera a Bakuse. A právě s jihlavským kapitánem by se měl Haluza na ledě potkávat často. Stejně jako jihlavská opora je totiž členem první pětky svého týmu. Ikona Dukly si však jako vždy neláme hlavu s tím, proti komu povede svůj tým do boje. „Nedá se vybírat mančaft. Jestli Hradec Králové, nebo Olomouc, to je jedno. Hrát se dá s každým. Je to jenom sport. Nebudeme tu sérii hrát s tím, že prohrajeme,“ hlásí muž, na kterého budou jihlavští fanoušci spoléhat.

Zatímco proti Brodu začínala Dukla před vlastním publikem, proti Olomouci odehraje první dva zápasy na Hané. „Musíme jít opět od zápasu k zápasu a zkusit v Olomouci jeden zápas urvat,“ říká odhodlaně kapitán Bakus.

Pokud chce nějaký tým dojít ve vyřazovacích bojích daleko, musí mít za zády excelentního gólmana. Vzpomeňme například na výkon Jaroslava Suchana v památné baráži s Českými Budějovicemi... Jihlavské fanoušky tak jistě těší, že se skvělou formou si v osmifinálových soubojích potykal Milan Řehoř. „Milan chytal celou sérii parádně. V prodloužení na něj kolikrát jeli sami a on to chytl. V těch těžkých chvílích nám pomohl,“ vysekl svému spoluhráči poklonu Tomáš Čachotský.

Přesto, že první liga vrcholí a program zápasů je neskutečně nahuštěný, osmadvacetiletý útočník má sil na rozdávání. V pátém zápase čtvrtfinále nastupoval od začátku ve dvou pětkách. „Hrál jsem v první a ve třetí lajně. Trenéři se tak rozhodli, protože to byl zápas o všechno,“ vysvětlil neobvyklou situaci.

Stejně jako u můžu z Kobry 11 je i u hokejisty s číslem 90 tempo vražedné. Až se bude fámózní zlatá Matina Sáblíková na olympiádě po překonání všech rekordů jó nudit, v jihlavském kádru je pro ni připravena další výzva. Kvalitní rychlobruslař, který stejně jako rodačka ze Žďáru nad Sázavou, má snad dvoje plíce. Svou rychlostí a vytrvalostí Čachotský ohromuje. Zbývají jihlavskému útočníkovi vůbec ještě nějaké síly na čtvrtfinále? „Já si myslím, že to nějak zvládnu,“ mrká spiklenecky. Věříme!

Tipy expertů z redakce hcdukla.cz (nedělní a pondělní zápasy)

Pavel Zeman
Ústí - Kadaň 8:2, 4:0 - Není co řešit. Pro mě je Ústí jasným kandidátem na postup do extraligy. Výborné přesilovky, precizní obrana středního pásma, zkušení hokejisté a v čele klubu Robert Kysela, manažer s názory, které mají myšlenku. Ve svých tipech jsem ještě na Kadaň hodně mírný.
Chomutov - Znojmo 2:1p., 3:0 - Chomutov je nevyzpytatelné mužstvo. Prvním zápasem se vyloženě protrápí. Nemyslím si, že ztratí nějaký zápas, ale tak jednoznačná séri jako v Ústí to rozhodně nebude.
Olomouc - Dukla 1:2, 1:3 - I kdyby mě na nože brali a na skřipec natahovali, nikdy si netipnu proti Dukle. Kruté je sice zjištění, že v první lize jsme v Olomouci po 60 minutách nikdy nezvítězili, ale všechno zlé jednou končí. Dukla má podle mě nejsilnější kádr za poslední 4 roky, a tak ve čtvrtfinále její cesta rozhodně neskončí!
Hradec - Třebíč 5:2, 3:2p. - Výkony Třebíče v osmifinále hodnotím jako nepřesvědčivé. S Hradcem to bude spíše boj než hokej. Věřím domácím.

Jakub Mezlík
Ústí - Kadaň 4:1, 7:1 - Jednoznačná záležitost. Pro Kadaň je úspěch účast ve čtvrtfinále, Ústí ukáže, že právem vyhrálo suverénně základní část a se svým soupeřem si hravě poradí. Kvalitou kádru je úplně někde jinde.
Chomutov - Znojmo 4:1, 5:2 - I tady čekám naprosto jasný průběh pro favorita, Znojmo letos na víc než čtvrtfinále nemá, Chomutov ukáže svoji sílu a po domácích zápasech povede 2:0.
Olomouc - Dukla 4:2, 3:2 - Olomouc je letos silná, Petr Vlk se byl v Jihlavě podívat, Duklu dobře zná, a to si myslím, že bude pro Hanáky výhodou. Rád bych se mýlil, ale bojím se, že si z Olomouce přivezeme dvě porážky.
Hradec - Třebíč 1:2, 2:1 - Třebíč se až příliš nadřela na postup přes Vrchlabí, ale právě to, že zvládla nájezdy v pátém zápase, bude hovořit v její prospěch, hráči si budou víc věřit, hrát uvolněněji, tohle bude podle mě nejvyrovnanější série.

Jaroslav Wollmann
Ústí - Kadaň 4:1, 5:2 - Ústí si s Kadaní bez problémů poradí, hosté sice nemají co ztratit, ale kvalita je jasně na straně domácích.
Chomutov - Znojmo 4:2, 5:1 - Chomutov se bude v prvním zápase trápit neb narozdíl od Znojma jim chybí zápasový rytmus, ale na výhru to bude stačit. Ve druhém zápase se již jasně ukáže, kdo je na ledě pánem.
Olomouc - Dukla 2:3, 4:1 - V prvním zápase Dukla Olomouc překvapí, domácí přeci jen nejsou rozehraní a na její hře to bude znát. Ve druhém duelu se projeví kvalita hráčů Olomouce, kteří dokáží, že třetí místo v dlouhodobé části nebylo náhodné.
Hradec - Třebíč 1:3, 4:2 - V prvním duelu Třebíč Hradec k ničemu nepustí, na domácích se projeví i nerozehranost. V druhém utkání už Hradec dokáže zažehnout všechny motory a na unavené hosty to bude stačit.

Petr Sedlák
Ústí – Kadaň 4:0, 5:1 – V prvním zápase na půdě Ústí rozhodně nebude co řešit. Jasný favorit se nebude se svým čtvrtfinálovým soupeřem nijak mazlit. První dva zápasy jsou po mne jasné.
Chomutov – Znojmo 5:2, 4:2 - Zde si myslím, že to bude mít podobný průběh jako první čtvrtfinále. Po domácím dvojzápase Chomutova stav 2:0.
Olomouc – Jihlava 4:1, 2:3 – První zápas si Olomoučtí nebudou chtít vzít a Jihlavu pravděpodobně porazí. Jako správný Duklák však věřím, že druhý zápas jihlavští hráči urvou.
Hradec – Třebíč 3:1, 1:2p - Tato série, předpokládám, že bude vyrovnaná. Výhodu domácího prostředí však Hradec dle mého názoru uchopí za správný konec. Druhý zápas budou hráči Třebíče bojovat a také bodovat.