Sérii jsme si prohráli v prodlouženích, ví Benda

02.03.2010 / Pavel Zeman

Hotovo dvacet. Olomoučtí hokejisté ukončili putování jihlavské Dukly prvoligovým play-off po pěti zápasech. V pondělí ji na svém stadionu porazili 4:3 po prodloužení a ve čtvrtfinále zvítězili 4:1 na zápasy. „Série skončila 1:4, ale to podle mě nedopovídá průběhu série. Byly to vyrovnané zápasy,“ říká Marek Benda, který v pondělí nahradil dosavadní jihlavskou jedničku, Milana Řehoře.

Muž s maskou nastoupil k prvoligovému zápasu po měsíci. Naposledy strážil jihlavskou klec na konci ledna v zápase proti Chomutovu. „V sobotu ráno za mnou přišel Petr Jaroš, že se domluvil s trenéry, abych šel chytat v pondělí proti Olomouci. Nepřemýšlel jsem nad tím, proč to tak je. Prostě jsem to s radostí uvítal,“ vysvětluje.

Mladý brankář okusil atmosféru play-off mezi dospělými vůbec poprvé přímo z ledu. „Byla to moje první sezóna mezi chlapama. Nikdy jsem v play-off nechytal. Byl jsem nervózní, ale musím poděkovat Petru Jarošovi, který mi hrozně moc věcí poradil a opravdu skvěle mě na to připravil,“ vyjádřil svůj dík trenérovi jihlavských brankářů.

Benda si však mezi třemi tyčemi rozhodně nepočínal jako žádný bažant a olomoucké Kohouty dokázal pořádně zkrotit. Ve svém prvním play-off zápase mezi muži musel čelit 52 střelám. Za svá záda pustil pouze 4. „Se svým výkonem jsem byl spokojen. I kluci mě chválili, takže mě mrzí, že to nemělo tu vítěznou tečku,“ zašeptal teprve dvacetiletý gólman.

Za jeho skvělými výkony stojí poctivá příprava. Na tréninku si často přidává. Přesto, že do branky ho kolega Milan Řehoř pouští sporadicky, na tváři Marka Bendy nikdy neuvidíte naštvanou nebo dokonce závistivou grimasu. Z jeho slov je cítit zapálení pro hru. „V předchozích zápasech jsem sledoval, jaké má Olomouc hráče, koho posílají na přesilovky, jak ty přesilovky hrají,“ chrlí ze sebe.

Ani nasazení tajného trumfu v podobě Marka Bendy na odvrácení konce sezóny nestačilo. Jihlava byla Olomouci vyrovnaným soupeřem. V jedné činnosti však totálně selhala. „Celou sérii jsme si prohráli tím, že v těch prodlouženích jsme vždy udělali nějakou chybu. Včera to bylo to samé. Chyba na červené čáře a bylo hotovo,“ lituje Benda.

Prohrát v prodloužení, to určitě není nic příjemného. Zvlášť, když to znamená konec sezóny. „Každý v tom týmu byl neskutečně zklamaný. Prohrávali jsme 1:3, sáhli si na dno a srovnali to na 3:3. A pak v prodloužení zase chyba a je po zápase. Jediný, co nás může uklidnit, je to, že jsme tam opravdu nechali všechno. Ale pořád to mrzí,“ vypráví zklamaně poctivý brankář. „Možná jsme měli více štěstí proti Havlíčkovu Brodu. Teď nám to štěstí chybělo,“ přemítá.

Zatímco většina hokejistů Dukly se v úterý ráno sejde v kabině, aby si vyslechla plán následujících dnů, Benda nabírá směr Karlovy Vary. „V pondělí po zápase mi volali z Karlových Varů, abych tam přijel hned, jak budu moct,“ nastiňuje svůj nejbližší program.

Benda není typický hokejista, který před novináři používá naučené fráze. Na každou otázku odpovídá s maximálním zaujetím a nebojí se hovořit o čemkoli. Například i o tom, kde by chtěl strávit příští sezónu. „Předběžně jsem mluvil s panem Ščerbanem. Je tam zájem z obou stran. Ale má práva vlastní Vary, takže nemůžu říct, co se mnou bude dál. Já bych chtěl příští sezónu hrát v Jihlavě, protože mám k Jihlavě hrozně silný vztah. Oblíbil jsem si město, fanoušky i lidi kolem,“ říká důrazně.

Pro Jihlavu by byl brankář jeho kvalit, ať už hokejových nebo lidských, rozhodne velkým přínosem.