Mládež Dukly sklízí chválu

14.03.2010 / Pavel Zeman

Hráčům mladšího dorostu skončila o víkendu sezóna. V týmu nyní působí i Petr Šidlík, nová naděje mládežnických kategorií Dukly. Petr je členem širšího reprezentačního kádru do 17 let. Jako patnáctiletý. V sezoně hrál za juniory. To působí jednateli klubu radost i starost. „Je to jako když ve škole pošlete žáka mezi studenty o dva ročníky výš. Může to velmi pomoci jeho talentu, ale může mu to i velmi uškodit,“ říká Bedřich Ščerban.

Na sedmnáctileté hráče jsou obecně jiné nároky než na hráče o dva roky mladší. Každopádně Šidlík na sebe přitahuje pozornost trenérů národního týmu a tato pozornost může pomoci i jeho spoluhráčům. „Trenér sleduje výkon jednotlivce i týmu jako celku. Často ho zaujme neznámý hráč svým herním projevem,“ vysvětluje Ščerban.

Dnes je tým mladšího dorostu sledován trenéry národního týmu, kteří vedle Petra Šidlíka sledují i výkony dalších hráčů. Tým mladších dorostenců dokončil sezónu na třetím místě za Spartou a Českými Budějovicemi. „Těší mě výsledek mladších dorostenců, výsledky mládeže se zlepšují - začali jsme od mládeže,“ komentuje úspěšnou koncepci jihlavský šéf.

Starší dorost nastoupí ve středu do čtvrtfinále play-off proti Vítkovicím. Ty jsou dlouhodobě hodnoceni velmi dobře za skvělou práci s mládeží. „Naši kluci si na ně přesto věří,“ hlásí Ščerban.

Starší dorost Dukly zdobí kolektivní, bojovný výkon. Mužstvo není založené na individualitách, ale na kolektivu a tvrdé práci pro mužstvo. „To je současný trend. O úspěchu, či neúspěchu rozhoduje tvrdá práce a vůle. Kolektiv musí být na prvním místě,“ má jasno současný jednatel a dodává: „Mládež sleduji pečlivě celou sezonu. Od nejmenších až po juniory. Myslím si, že se již projevuje práce s mládeží. I v součtové tabulce 5.-8. tř. je Dukla na třetím místě. Junioři udrželi extraligu. Je to jediná nejvyšší soutěž v této kategorii na Vysočině. Staršímu dorostu budu ve středu fandit. Doufám, že se tam sejde dost fanoušků a že vytvoří klukům dobrou atmosféru. Loni takto fanoušci dotlačili juniorku do extraligy. Bylo by hezké protlačit starší dorost co nejdále v play-off extraligy.“