K Jihlavě mám pořád blízko, tvrdí mistr světa Michal Rozsíval

15.07.2010 / Jakub Mezlík

Hokejoví mistři světa otevírali ve čtvrtek novou prodejnu na Horáckém zimním stadionu. Akce se zúčastnili vítězové zlaté medaile z Německa Michal Rozsíval a Petr Koukal nebo někdejší světový šampion Petr Buzek. Rozsíval krátce pohovořil o reprezentačních zkušenostech i o vztahu k Jihlavě. „Díky tomu, že zde otevíráme obchod, přinutí mě to sem jezdit častěji,“ řekl hokejista hájící barvy New York Rangers.

Podívejte se na fotografie z celé akce ZDE

Rozsíval i dnes vzpomíná na svá mladá léta v Dukle. „Občas se mi vybaví ty časy, kdy jsem v Jihlavě hrával, jak jsem tady hokejově rostl a co jsme tady s klukama prožívali. Trochu mě mrzí, že se mi v posledních letech moc nedařilo dostat se sem častěji. Jsem rád, že si po letech můžu prohlédnout zimák a s nostalgií zavzpomínat,“ svěřil se jedenatřicetiletý hokejista.

Před několika týdny byl členem zlatého českého týmu z mistrovství světa a jeho vzpomínky na šampionát jsou stále živé. „Letošní titul mistra světa je pro mě určitě vrcholem toho, co jsem zatím v hokeji dokázal. Hrozně si vážím, že jsem byl součástí týmu, který se tam podařilo utvořit. Prošli jsme si nelehkými situacemi, kdy už se nám moc nevěřilo, až na úplný vrchol. Díky charakteru kluků, kteří tam byli, jsme dokázali zvrátit nepříznivé situace a později to byla naše výhoda,“ povídal Rozsíval.

Během své kariéry v NHL se stihl potkat v jednom týmu s Jaromírem Jágrem, teď měl šanci zahrát si s jedním z nejlepších hokejistů všech dob i v národním týmu. „Byla na něm poznat změna oproti tomu, jak jsem ho znal z Pittsburgu a New Yorku. Na mistrovství světa byl velikou osobností, a i když třeba neměl tolik kanadských bodů, tak o to více byl v kabině vůdcem. Dokázal v pravou chvíli zvýšit hlas, nebo naopak uklidnit spoluhráče, když to bylo třeba,“ vyprávěl Rozsíval.

O své budoucnosti prý příliš neuvažuje. „Zatím nepřemýšlím o tom, co budu dělat až skončím kariéru v NHL. Ještě mám na dva roky smlouvu v Rangers a zatím to nechci řešit. Je potřeba hlavně zdraví, teprve potom budu uvažovat, jestli můžu pokračovat v kariéře,“ uzavřel povídání mistr světa.