Úspěch staršího dorostu! Páté místo v závodu dračích lodí

26.08.2010 / Zdeněk Drla

Starší dorostenci si zpestřili předsezonní přípravu. Vyrazili na vodu. O víkendu startovali pod názvem Hokejky v závodu dračích lodí na Velkém Dářku u Žďáru nad Sázavou. A nevedli si vůbec špatně. V kategorii Liga Vysočiny dosáhli skvělého umístění, když v konkurenci 32 posádek skončili na velice slušném pátém místě.

Moře Vysočiny, jak se přezdívá Velkému Dářku u Škrdlovic na Žďársku, je ideálním místem pro vodní sporty. Pravidelně se zde objevují milovníci windsurfingu nebo "námořníci" s malými jachtami. Proto je tento rybník o rozloze 206 hektarů přímo ideální pro pořádání závodů dračích lodí. Letos se jel závod již počtvrté. Na břehu závody sledovaly tisíce lidí.
Ve dvou katagoriích - Liga Vysočiny a Dragonboat Grand Prix - startovalo celkem 59 posádek s více než 1200 soutěžícími. Představily se týmy firemní, smíšené i ženské, ale hlavně recesistní. Na jedné z lodí pluli Uprchlíci ze Žďírce nad Doubravou, na které vězňům v pruhovaných trikách udával tempo policista, na jiné Broučci a Berušky, nechyběla Elita Vysočiny, či klub Třeboňských kaprů, anebo Yellow Submarine. Soupeřily s nimi Dračice ze Škrdlovic - a Hokejky.
Smíšenou posádku Hokejky tvořili starší dorostenci Dukly Jihlava a jejich rodiče. Nechyběl ani trenér Luboš Sláma a půvabná bubenice, která udávala tempo pádlování. Celá posádka jela v bordó dukláckých dresech.

Hráči Dukly v posádce Hokejky:

Michal Hošek, Martin Gregar, Adam Škorpík, Hynek Tobola, Přemysl Tobola, Filip Březka. Trenér: Luboš Sláma

Fotografie duklácké posádky najdete zde.

Přes 2000 let stará tradice pádlování na dračích lodích pochází ze starověké Číny. Lodě odvozené od boha vod - draka, jsou 12,5 metru dlouhé a pojmou 20 pádlujících, deset nalevo a deset napravo. Na konečných dvaadvacet členů posádky je doplňuje kormidelník stojící na zádi a bubeník sedící na vysoké stolici vpředu, který údery do koženého bubnu udává rytmus pádlování. Přídě a zádě lodí zdobí vyřezávaná dračí hlava a ocas.
Moderní historie takzvaného dragonboatingu se datuje od roku 1976, kdy se uskutečnil první festival dračích lodí v Hongkongu. Odtud se sport rychle rozšířil do celého světa. V současné době se této disciplíně aktivně věnuje přes 50 milionů sportovců z více než 50 zemí světa.

S využitím ČTK