Na závěr základní části čeká Dukly dvoje derby!

16.12.2010 / Zdeněk Drla

První část prvoligové sezony neochvějně spěje do svého závěru. Šestnáct účastníků druhé nejvyšší hokejové soutěže má před sebou poslední dva duely. A pro jihlavskou Duklu budou velice pikantní. Oba mají totiž přídomek vysočinského derby.
V sobotu cestují svěřenci trenérského dua Petr Vlk Patrik Augusta do Třebíče, hned dva dny nato, v pondělí 20. prosince, přivítají červnožlutí na Horáckém zimním stadionu Rebely z Havlíčkova Brodu. Oba zápasy začínají v tradiční čas, tedy v 17:30 hodin.

Oba zápasy - jak derby v Třebíči, tak i odveta s Havlíčkovým Brodem v Jihlavě - nebudou postrádat řádný náboj. V třebíčské Mann+Hummel Areně dokonce chtějí překonat divácký rekord letošního ročníku první ligy! Ten má hodnotu 4132 diváků. Právě tolik fanoušků navštívilo derby mezi Duklou Jihlava a Třebíčí na Horáckém zimním stadionu na konci října.

Pro fanoušky, kterých z Jihlavy a okolí míří do druhého největšího města Vysočiny několik stovek, je zápas s Horáckou Slavií vždy malým svátkem. Pro hráče je to další z řady bitev o prvoligové body. „Je to zápas jako každý jiný. Pikantní je pouze v tom, že je to derby, je to více vyhecované," říká kapitán Dukly Oldřich Bakus, který do Jihlavy přišel před deseti lety právě z Třebíče a v sobotu v Třebíči i načne svoji druhou pětistovku zápasů v červenožlutém dresu. Na atmosféru na stadionu se ale těší. „Diváci zde vždycky vytvoří super atmosféru," dodává Bakus.

Na derby do Třebíče připravil Fan Club Dukly tradiční zájezd. „Pojedou dva autobusy. Odjezd je v 16 hodin od Kina Sokol. Máme dostatečnou časovou rezervu, abychom se do Třebíče dostali, i když bude zase chumelit," říká prezident Fan Clubu Jan Křížek. „Pro fanoušky, kteří pojedou s námi, máme zajištěné vstupenky na zápas. Ty budeme prodávat už před odjezdem autobusů, takže po příjezdu k třebíčskému zimáku jenom vystoupí a můžou hned dovnitř, nemusí mrznout ve frontě u pokladny," dodává Křížek, který věří, že jihlavští fans připraví svému týmu téměř domácí atmosféru. „S Třebíčí to bývalo dříve hodně vyhecované, teď už se to docela uklidnilo. Větší rivalita je nyní mezi Jihlavou a Brodem," vysvětluje šéf Fan Clubu.

Poslední dva zápasy rozhodnou o lepší osmičce

Jihlava si již s předstihem zajistila účast v lepší osmičce. Po odehrání třiceti kol základní části se totiž letos prvoligová tabulka rozdělí na týmy na prvním až osmém a devátém až šestnáctém místě. V obou skupinách se týmy utkají dvoukolově každý s každým. Na programu je tak dalších čtrnáct zápasů. Nebude tedy následovat několikrát zkoušený model sudá - lichá.

Ve skupině prvních osmi celků se bude hrát především o první čtyři místa, která zaručí volno při předkole play-off. Týmy na pátém až osmém místě se poté střetnou v předkole se čtyřmi nejlepšími z druhé skupiny o čtyři zbývající místa ve čtvrtfinále.

Dvě kola před koncem je situace kolem osmého místa pěkně zamotaná. Havlíčkův Brod hraje doma se Znojmem a potřebuje na jistotu první osmičky, kterou už nemohou ztratit vedle Jihlavy Chomutov, Ústečtí Lvi, Hradec Králové a Beroun, uhrát v tomto zápase alespoň bod. Osmé místo není ztracené ani pro čtveřici týmů na devátém až dvanáctém místě: Kadaň, Třebíč, Vrchlabí a Tábor, a vlastně ani pro třinácté Benátky. Pouze Chrudim, Litoměřice a Písek už mají jistotu, že budou hrát ve skupině s týmy od devátého místa níže. Kdo bude soupeřem Dukly v druhé fázi soutěže? Rozluštění této tajenky přinesou sobotní 29. a pondělní 30. kolo.

29. kolo:

Pátek 17. prosince 2010
HC Chrudim - HC Olomouc (18:00)
Sobota 18. prosince 2010
HC Rebel Havlíčkův Brod - Orli Znojmo (17:00)
SK Kadaň - HC Benátky nad Jizerou (17:00)
HC Stadion Litoměřice - IHC KOMTERM Písek (17:00)
HC Berounští Medvědi - KLH Chomutov (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč - HC Dukla Jihlava (17:30)
HC Vrchlabí - HC Tábor (18:00)
HC VCES Hradec Králové - HC Slovan Ústečtí Lvi (18:00)

30.kolo

Pondělí 20. prosince 2010
HC Benátky nad Jizerou - SK Horácká Slavia Třebíč (17:30)
HC Dukla Jihlava - HC Rebel Havlíčkův Brod (17:30)
Orli Znojmo - HC Berounští Medvědi (17:30)
KLH Chomutov - HC VCES Hradec Králové (17:30)
HC Tábor - HC Chrudim (18:00)
HC Olomouc - HC Stadion Litoměřice (18:00)
IHC KOMTERM Písek - SK Kadaň (18:00)
HC Slovan Ústečtí Lvi - HC Vrchlabí (18:00)

Jak se bude hrát po skončení základní části?

Jedenatřicáté kolo první ligy je na programu hned po vánočních svátcích v pondělí 27. prosince. V něm budou mít výhodu domácího prostředí celky na prvním až čtvrtém místě. Do konce roku odehrají prvoligisté ještě 32. kolo ve středu 29. prosince.

1. liga, 2. část 1-8:

31. kolo, pondělí 27. prosince:   32. kolo, středa 29. prosince:
1 - 8				     8 - 5
2 - 7				     6 - 4
3 - 6				     7 - 3
4 - 5				     1 - 2
Čistě teoreticky, kdyby zůstalo pořadí po 30. kole stejné jako je dnes, přivítala by Dukla Jihlava v pondělí 27. prosince znovu na Horáckém zimním stadionu havlíčkobrodské Rebely, ve středu 29. prosince by cestovala do Olomouce.