Legendární Jan Klapáč oslavil sedmdesátiny

28.02.2011 / Zdeněk Drla

Legendární útočník Jan Klapáč oslavil v neděli 27. února sedmdesátiny. Odchovanec Karlových Varů spojil většinu svého hokejového života s Duklou Jihlava, kde strávil patnáct sezon a získal sedm titulů mistra ligy.
Největší slávy dosáhl v době, kdy působil v útočné formaci s bratry Jaroslavem a Jiřím Holíkovými. Pravidelně nastupoval i za československou reprezentaci. V roce 1972 se stal mistrem světa.

Když na jaře roku 1960 narukoval do Dukly Jihlava mladík z Karlových Varů jménem Jan Klapáč, sotva si kdo uměl představit, že jednou vytvoří nepřekonatelný klubový rekord v počtu vstřelených branek. Jeho 354 přesných zásahů už asi navždy zůstane v klubových análech zapsáno nesmazatelným písmem stejně jako to, že v 524 zápasech nasbíral celkem 537 bodů. Za čtrnáct let je to opravdu úctyhodná bilance.

Jan Klapáč se narodil 27. února 1941 a s hokejem začínal v Karlových Varech, kam se ve čtyřech letech s rodiči přestěhoval. Bydleli přímo proti stadionu a tak malý Jan mohl pozorovat tehdejší hvězdy karlovarského hokeje: Freiberga, Šinágla, Feureisela a další. Do A mužstva Karlových Varů se prosadil v šestnácti letech. Několikrát se stal nejlepším střelcem mužstva. Svoji střeleckou genialitu prý trénoval tak trochu nechtěně. Ve Slavii Karlovy Vary tehdy chytal Josef Bruk (osobní trenér Dominika Haška) a při letní přípravě na něj musel Klapáč coby nejmladší hráč v týmu denně střílet tři sta až pět set puků.

Do Dukly narukoval k vojenské službě jako dvacetiletý. Největší slávy dosáhl ve spojení s bratry Holíkovými. Útok Jaroslav Holík, Jiří Holík, Jan Klapáč byl ve své době stejně unikátní, jako o mnoho let později slavná sovětská lajna Krutov, Larionov, Makarov. Však si také všichni tři společně vysloužili i nominaci na světový šampionát v roce 1972 v Praze. Tehdejší reprezentační trenér Jaroslav Pitner dobře věděl, proč z Dukly bere celou svou legii a hráči se mu za to odvděčili titulem.
V kariéře Jana Klapáče, v níž je například sedm mistrovských zářezů v barvách Dukly, bylo tohle světové zlato největším životním úspěchem.

Foto: archiv a MF Dnes