Sešel se jeden z nejlepších manšaftů za poslední roky, říká trenér juniorů Petr Svoboda

14.04.2011 / Zdeněk Drla

V sezoně odehráli dvaapadesát zápasů. Měli jasný cíl, udržet extraligu i pro příští rok. Junioři Dukly Jihlava svůj úkol splnili. V nadstavbové části dokonce pošilhávali po možnost i zahrát si play-off. To se jim nakonec nepovedlo, z deseti zápasů devět prohráli. Přesto hodnotí trenér Petr Svoboda vystoupení svých svěřenců v NOEN Extralize juniorů jako dobré. „Až na ten závěr, to byla taková kaňka na celkem povedené sezoně,“ říká třicetiletý kouč, kterému se pár hodin před posledním venkovním zápasem juniorky s Plzní narodil syn.

Junioři Dukly Jihlava skončili na celkovém dvanáctém místě ve dvaadvacetičlenné tabulce a nejvyšší hokejovou soutěž pro tuto kategorii s přehledem udrželi. Dukla je tak jediným týmem na Vysočině, který má všechny tři mládežnické extraligy, tedy mladší dorost, starší dorost i juniory.

Závěr sezony juniorům moc nevyšel. Z deseti zápasů nadstavby prohráli devět. Bylo to tím, že byli ukolébáni pocitem, že je extraliga zachráněna? Nebo chyběli tahouni týmu, kteří nastupovali za áčko?
Možná to tím je. Ale na druhou stranu dostali šanci mladší hráči a i ti, kteří v sezoně hráli méně. Měli možnost se ukázat. Možná tam opravdu panovalo uspokojení z toho, že jsme zachráněni. Beru to jako takovou kaňku na sezoně. Je to ale i motivace pro další sezony, že takhle to nejde. Kluci musí, i když o nic nejde, chtít vyhrávat. Najít sami v sobě motivaci, že chtějí vyhrát, soupeře porazit… To by v nich mělo být.

Posledních deset zápasů tedy bylo kaňkou na jinak povedené sezoně, ve které se juniorka Dukly Jihlava s přehledem udržela a dokonce pošilhávala po play-off…
Sezona byla celkově dobrá. V základní části to fungovalo velice dobře. Kluci pracovali, věděli, že jde do tuhého. Že jde o hodně. I poslední zápasy, které byly hodně vyhrocené – třeba v Pardubicích nebo s Brnem – kdy jsme museli vyhrát, tak na nich bylo vidět, že vědí, o co hrají. Byla tam vidět koncentrovanost před zápasem. Byli stoprocentně soustředění. Dali do toho všechno a udělali maximum pro to, abychom ty body získali. Potom tam zavládlo to uspokojení ze záchrany. Jak říkám, je to kaňka na jinak povedené sezoně. Docela mě to mrzí. Pro příští sezonu budu pracovat na tom, aby se to nestalo.

Pojďme se zaměřit na jednotlivé posty v týmu. Juniorka se mohla opřít o spolehlivě chytající gólmanskou dvojici Jan Jíra – David Rittich. Mám pravdu?
Určitě. Byla to vyrovnaná dvojice. Ať Jíra nebo Rittich, oba chytali spolehlivě. Nemůžu říct, že by se jim nějaký zápas vyloženě nepovedl. Byla to těžká sezona, těžká soutěž a oba dva chytali velice dobře.

Pojďme zhodnotit výkony obránců…
Obrana pracovala také dobře. Stavěli jsme na starších hráčích ročníku 1991, ať to byl Filip Randa, Josef Kolda a další. Ale samozřejmě i mladší hráči jako Ladislav Hlaveš, Vojtěch Zadražil nebo Lukáš Martínek odehráli sezonu velice dobře. Já jsem s nimi byl spokojený. Někteří mě i překvapili.

Na řadě je hodnocení útoku…
Tady byla nekompromisní řada Protasenja - Pometlo - Kuřítko. Ti dominovali. Jsou to starší hráči a bylo to na nich vidět. Tolja umí dávat góly a dal jich dost (ve 32 zápasech skóroval 34 krát a přidal ještě sedmnáct asistencí – pozn.aut.). Adam Pometlo umí ty šance připravit (10+46) a pokud bude na sobě pracovat, tak by z něho mohlo něco být. Má jisté devizi, když na nich zapracuje, může být ještě lepší. A Martin Kuřítko (24+27) je doplňoval tím, že dokázal vybojovat kotouče, dobře pracoval před bránou. Nesmím ale zapomenout ani na ostatní kluky, kteří odváděli dobře svoji práci. Makali pro tým.

Jednou větou. Panuje tedy spokojenost s výkony vašich svěřenců v sezoně 2010/2011?
Ano. Já jsem to věděl už před sezonou, a říkalo mi to i hodně lidí, že se sešel jeden z nejlepších manšaftů za poslední roky. A to se v sezoně jenom potvrdilo.

Pojďme se podívat na to, co vás čeká. Kolik hráčů přejde z kategorie staršího dorostu do juniorky? Máte o tom přehled?
Přehled mám. Kluky jsem sledoval už v průběhu sezony. Hráčů ročníku 1993 nepřijde tolik, zhruba pět. Budou se možná chvilku rozkoukávat. Přeci jen mezi starším dorostem a juniorkou je trochu rozdíl. A uvidíme, kolik bude moci být výjimek, zda může nastoupit pět starších hráčů (ročník 1991), nebo jenom tři (ve chvíli, kdy vznikal tento rozhovor dorazilo do mailové pošty jednatele klubu usnesení ze svazu, kde se praví, že pro příští sezonu budou moci za juniorský tým nastupovat maximálně čtyři hráči ročníku narození 1991 a 1990 – poz. aut.). Nevíme ani kolik týmů bude padat. Zatím nás nechávají v takové menší nejistotě.

Jaká bude letní příprava? Hráči ji nemají příliš v lásce.
Letní příprava bude téměř stejná jako loni, možná o maličko tvrdší, aby kluci byli znovu dobře připraveni na sezonu.

Kdy začínáte?
Letní příprava začíná v úterý 26. dubna po velikonočním pondělí. Začínáme v Hybrálci.

Kolik hráčů odejde z týmu?
Hráči ročníku 1990 odchází určitě, z ročníku 1991 jich je tam pět nebo šest. Někteří se porvou o místo v áčku, některé bereme do přípravy, protože nevíme, jak to bude s těmi výjimkami. Kluci mají zájem tady trénovat, chtějí se připravovat na další sezonu. Příprava bude kvalitní a i kdyby se nedostali do kádru, můžou se chytit třeba ve druhé lize nebo někde, kde o ně bude zájem. Přijdou tam dobře připraveni a budou mít náskok.

Když budeme hledět hodně dlouho dopředu, tak jaké jsou cíle pro sezonu 2011/2012?
Já bych si ty cíle poskládal stejně jako loni – postupně. Prvořadým úkolem je udržet extraligovou soutež, dostat se do play-off a v play-off se dostat co nejdál. To jsou takové tři základní kroky k úspěchu. Nemůžeme hned velkohubě hlásit, že vyhrajeme titul, to ne. Mám tyto tři postupné cíle a na nich chci pracovat. Chci, aby si to uvědomili i kluci. Ti mají vlastně čtyři kroky. Základem pro ně je dostat se do manšaftu, pak udržet soutěž, probojovat se do play-off a v tady se dostat co nejdál.

Pohled do statistik

Nejproduktivnější hráč: Adam Pometlo 56 b. (10+46)
Nejlepší střelec: Anatolij Protasenja 34 gólů
Nejlepší nahrávač: Adam Pometlo
Nejtrestanější hráč: Martin Vysloužil 69 TM
Nejvíce odehraných zápasů: Marek Prokš 51
Pozn.: Alespoň k jednomu zápasu nastoupilo během sezonu za juniorský tým Dukly Jihlava celkem 40 hráčů (14 obránců a 26 útočníků) a 3 gólmani.
Gólmani:       minut  gólů    zásahů  průměr nuly  úspěšnost
Rittich David	1423	70	791    2.95   2	   91.87	
Jíra Jan	1561	90	801    3.46   1	   89.90	
Šťastný Jiří	 875	57	352    3.91   0	   86.06