Na turnaji v Zell am See skončili čtvrťáci čtvrtí, sedmáci mají stříbro

22.04.2011 / Markéta Částková, Zdeněk Drla

AKTUALIZOVÁNO/ Lázeňské město Zell am See, ležící v západním Rakousku, se stalo již po dvacáté dějištěm mládežnického turnaje v ledním hokeji. V době, kdy jihlavský A tým prochází obdobím neoblíbené letní přípravy, mladí Dukláci vyjeli za hranice republiky, aby poměřily síly na mezinárodním turnaji, konaném v sousedním Rakousku. Jako první do turnaje, který je rozdělen do tří věkových kategorií, zasáhli čtvrťáci. A nevedli si vůbec špatně. Mezi šestnácti týmy skončili svěřenci trenéra Jiřího Cihláře na čtvrtém místě. Na stejném místě bojovali o pár dnů později i sedmáci, posílení o hráče z celé Vysočiny. Ti také postoupili do finálové skupiny, kde skončili druzí a brali stříbrné medaile.

Turnaj v rakouském lázeňském městě Zell am See má dvacetiletou tradici a poprávu se řadí mezi nejvýznamější svého druhu v Evroopě. Je považován za největší turnaj konaný pro mládež.

Čtvrťáci skončili čtvrtí

Čtyři skupiny po čtyřech týmech. Takový byl základní hrací plán. Čtvrťáci jihlavské Dukly byli zařazeni do skupiny B, kde na ně čekali soupeři z Rakouska, Ruska a Slovinska. Celkově se turnaje zúčastnilo 16 týmů, z devíti zemí (kromě již zmíněných se představili zástupci Lotyšska, Finska, Slovenska, Belgie a Německa).

V základní skupině dokázali Jihlavští dvakrát zvítězit a jednou remizovat. Díky 14 vstřeleným a pouze pěti inkasovaným brankám si svěřenci trenéra Jiřího Cihláře zajistili první místo ve skupině, a tím i postup do následných bojů o pohár.
Ve finálové skupině, kam postoupili čtyři vítězové základních skupin, čekala na Duklu trojice soupeřů. Prvním byl český tým HTA - Hockey Talent Academy, Dále bratislavský Ružinov a VHK Vsetín. V sobotních zápasech jihlavští hráči ani jednou neskórovali, zato soupeři se činili. HK Ružinov Bratislava vyhrál 6:0 a HTA dokonce 11:0. Slabou náplastí pak byla nedělní remíra 2:2 se Vsetínem. Čtvrťáci skončili v Zell am See na čtvrtém místě.

Výsledky Dukly Jihlava v základní skupině:

Dukla Jihlava - HK Olimpija Lubljana (SLO) 10:2
Branky Dukly: Patrik Rašín 3, Matěj Daňhel 2, Adam Najman 2, Jakub Štěrba 2, Dan Zadina.
Dukla Jihlava - Juniors Bulls Salzburg (AUT) 2:1
Branky Dukly: Jan Trávník, Matěj Daňhel.
Dukla Jihlava - HC Odintsovo Moskva 2:2 (RUS)
Branky Dukly: Pavel Svoboda 2.

Finálová skupina:

Dukla Jihlava - HK Ružinov Bratislava (SVK) 0:6
Dukla Jihlava - HTA (CZE) 0:11
Dukla Jihlava - VHK Vsetín (CZE) 2:2
Branky Dukly: Matěj Daňhel, Tomáš Křehlík.

Sedmáci mají jistou medaili

Od neděle 24. dubna na stejném místě bojují i sedmáci, tedy hráči narození v letech 1998 a 1999, posílení o hráče z celé Vysočiny. Také oni se probojovali do finálové skupiny, kde se utkali s českým týmem HTA a švýcarským Zürcher SC. Tentou tým měl po čtyřech zápasech v základní skupině na svém kontě plný počet bodů a respekt budící skóre 29:1! Ještě výraznější skóre pak měla Dukla Jihlava, která poprvé inkasovala až ve čtvtém zápase proti mladým Finům (výhra 5:2). Ve čtyřech zápasech základní skupiny skórovali mladí hokejisté z Vysočiny pětatřicetkrát.
Ve finálové skupině podlehl tým Dukláků, posílený o hráče z celé Vysočiny, výběrovému týmu HTA 2:3. Ve druhém zápase si hráči v červenožlutých dresech poradili se Švýcary 3:2 a brali po zásluze stříbro.

Výsledky v základní skupině:

Dukla Jihlava - EK Zeller Eisbären Juniors 10:0(AUT)
Branky Dukly: Tomáš Havránek 4, Kryštof Chylík, Ondřej Machala, Daniel Králíček, Vladimír Oščádal, DavidCermák, Adam Spalovský.
Dukla Jihlava - HK Olimpija Lubljana (SLO) 14:0
Branky Dukly: David Čermák 3, Tomáš Havránek 3, Ondřej Machala 2, Kryštof Chylík, Vladimír Oščádal, Adam Spalovský, Stanislav Huňáček, Michal Hotek, Vojtěch Michálek.
Dukla Jihlava - Young Saale Bulls ESV(GER) 6:0
Branky Dukly: Vladimír Oščádal 2, Tomáš Havránek, David Čermák, Michal Hotek.
Dukla Jihlava - Hockey Bears JR (FIN) 5:2
Branky Dukly: Tomáš Havránek, Ondřej Machala, Vojtěch Michálek, Michal Hotek, David Čermák.

Výsledky ve finálové skupině:

Dukla Jihlava - HTA (CZE) 2:3
Branky Dukly: Tomáš Havránek, Martin Kaut.
Dukla Jihlava - Zürcher SC (SUI) 3:2
Branky Dukly: Martin Kaut, David Čermák, Tomáš Havránek.
Zdroj: http://hockey-world.org/