Petr Vošmik Jihlavu neposílí. „První ligu hrát nechci," říká mladý obránce

26.04.2011 / Zdeněk Drla

Měly být jednou ze tří posil z pražské Sparty. Dva jeho spoluhráči z holešovického klubu Filip Novotný a Tomáš Karpov se již do letní přípravy Dukly Jihlava zapojili, na jeho příjezd do krajského města se čekalo. Po několika dnech ale přišla zpráva, že jedenadvacetiletý obránce Petr Vošmik na Vysočinu nedorazí. „Tuto informaci jsem obdržel na konci minulého týdne," uvedl jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban. „V pátek mi volal Petr Bříza (generální manažer Sparty Praha - pozn.aut.), že seděli s Petrem Vošmikem, který jim řekl, že buď bude hrát extraligu nebo že končí s hokejem," vysvětlil Ščerban. Sám hráč tuto informaci zopakoval i na klubových stránkách havlíčkobrodských Rebelů, jejichž dres v loňské sezoně odblékal. „Já první ligu hrát nechci. A nebudu. Řekl jsem si, že buď vyjde extraliga, nebo nic," prohlásil v rozhovoru pro hcrebel.cz.

Obránce Petr Vošmik měl být jednou ze tří posil, které měly přijít do Jihlavy ze Sparty Praha. Jedenadvacetiletého beka měla Dukla v hledáčku již před loňskou sezonou, kdy se objevil na Vysočině na zkoušku a odehrál za ni několik přípravných zápasů. Nakonec zakotvil v sousedním Havlíčkově Brodě. „Nám se líbil už loni v létě. Bohužel přišel v době, když už jsme měli tým uzavřený a tím pádem nebyl prostor na jednání," vysvětlil Bedřich Ščerban s tím, že do kádru tehdy mířil z Vítkovic mladý zadák Jiří Suchý. „Letos jsme jsme s ním ale počítali," oznamoval minulý týden jihlavský jednatel.

Nyní, po pár dnech, je vše jinak. Petr Vošmik se rozhodl, že prioritou je pro něj extraliga a studia. Ne však první liga. „Studuji architekturu a chci se jí věnovat naplno. První liga pro mě není perspektivní v žádném směru," vysvětliv v rozhovoru. Jednání mezi Spartou Praha a Duklou Jihlava na téma příchod mladého obránce tak nečekaně končí. „V průběhu jednání jsme mluvili jak s Petrem, tak i s jeho agentem na jedné straně, na straně druhé jsme jednali i se Spartou. Sparta jako majitel hráčských práv s nimi může zacházet. Rozhodla se pro uvolnění hráče na hostování do Jihlavy. Zda mu Sparta nabídne smlouvu nebo ne, to nevím, to je jejich rozhodnutí. Pro nás z toho vyplývá, že Petr Vošmik v Dukle působit nebude," řekl Ščerban, který původně doufal ve zvrat v jednání. „Domluvili jsme se, že nějaký čas počkáme, jestli nedojde k nějakému posunu, ale vzhledem k tomu, že se to objevilo na některých stránkách a v médiích, tak předpokládám, že je to jeho definitivní rozhodnutí," uzavřel toto téma Bedřich Ščerban.

Místo Petra Vošmika Dukla náhradu nehledá. „Nemáme potřebu, kádr je dostatečně široký. Zda bude potřeba jej doplnit nebo ne, to se ukáže časem. Máme zde dostatek vlastních mladých šikovných hráčů, další jsou nabízeni. Obrana nám nestojí na příchodu nebo nepříchodu Petra Vošmika," doplnil Ščerban.

Petr Vošmik dres Dukly Jihlava v nadcházející sezoně oblékat nebude. Jeho prioritou je hrát extraligu, pokud to nevyjde, chce se věnovat naplno studiu architektury.