Dukla na statut Akademie ČSLH nedosáhla, je adeptem pro příští rok

27.06.2011 / Zdeněk Drla

Statut Akademie ČSLH získalo s účinností od 1. července šest klubů. Dukla Jihlava figuruje mezi "čekateli". Na základě výběrového řízení a doporučení šestičlenné licenční komise o tom v minulém týdnu rozhodl Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje. Statut Akademie ČSLH získaly tyto kluby: Bílí Tygři Liberec, HC Energie Karlovy Vary, HC Sparta Praha, HC Vítkovice Steel, HC ČSOB Pojišťovna Pardubice a provoligový KLH Chomutov. Právě Chomutov byl spolu s Dukou Jihlava jedinými zájemci z druhé nejvyšší hokejové soutěže.

Dukla Jihlava ale ze hry nevypadla. Společně s Plzní a Kometou Brno zůstává mezi adepty na zisk statutu Akademie ČSLH v příštím roce.

Přidělení statutu Akademie ČSLH předcházely několikamesíční jednání a přípravy. Jednotliví zájemci museli detailně zdokladovat připravenost stát se výkladní skříní mládežnického hokeje. Cílem projektu Akademií ČSLH je totiž komplexní rozvoj hráčů v mládežnických kategoriích a podpora klubů, které vytvářejí pro jejich výchovu nejlepší předpoklady. „Chceme, aby se statut Akademie stal značkou kvality v mládežnickém hokeji, ať už pro hráče, jejich rodiče nebo partnery klubu,“ uvedl Tomáš Král, prezident Českého svazu ledního hokeje.

Jednou z podmínek přidělení statutu bylo, že všechny tři mládežnické kategorie - mladší dorost, starší dorost i junioři - působí v nejvyšší hokejové soutěži, tedy extralize.

„Licenční komise na základě inspekčních cest a podkladů od jednotlivých klubů vytvořila hodnotový bodový systém, kde přihlédla k řadě kritérií (sportovně-technické zabezpečení, personální obsazení, školní a studijní normy, stravovací a výživové podmínky, sociální zabezpečení a mezinárodní vztahy)," píše se v Rozhodnutí o přidělení statutů Akademie ČSLH, pod kterým jsou podepsáni generální sekretář ČSLH Martin Urban a svazový šéftrenér Slavomír Lener.

Udělení statutu Akademie ČSLH je otázkou prestiže, přináší i řadu výhod. Jednou z nich je fakt, že týmy Akademií nemohou v juniorských a dorosteneckých kategoriích sestoupit do nižší soutěže. Navíc držitelé statutu Akademie získají zajímavé příspěvky od svazu.