Musíme zapracovat hlavně na defenzivě, je si vědom Tomáš Kolafa

09.08.2011 / Libor Kucza

Druhý zápas, druhé vítězství. Dukla vykročila k vytyčeným cílům s velkou vervou a usílím. Po reprezentaci Francie skolila Dukla také druhého soupeře. Tentokráte polský tým GKS Jastrzebie. Značnou měrou se na vítězství podílel také Tomáš Kolafa, když v úvodu druhé dvacetiminutovky pohotově zvyšoval na 2:0. „Jsem rád za každého góla. Doufám, že nebude poslední,“ dodal s úsměvem.

Jihlavští hokejisté zahájili utkání tím nejlepším možným způsobem. Hned minutu a devět vteřin po úvodním vhazování se zásluhou Tomáše Karpova prosadili. Vzápětí hra začala uvadat a její kvalita se řítila do hlubin šedivého podrůměru. Vážnější šance by se daly spočítat na prstech jedné ruky – patrně i vysloužilého pracovníka pily. „Byla tam spousta dobrých věci, ale také spousta věcí, na kterých musíme zapracovat,“ má jasno jihlavský zadák. „Hlavně na defenzivě,“ doplnil hned vzápětí. Dřina patrně nese ovoce. I přes již Tomášem Kolafou zmiňované nedostatky se jihlavská defenziva od zápasu s Francií zlepšila. Pouhý jeden inkasovaný gól mluví za vše. To potvrzuje i asistent trenéra jihlavské Dukly Patrik Augusta. „Jeden obdržený gól je velice slušná bilance. Z tohoto pohledu můžeme být spokojeni,“ přemítá kouč.

Začátek druhého dějství patřil právě jihlavskému bekovi. Na světelné tabuli svítilo 20:33. Modrá čára, střela, gól. Hrdina momentu: Tomáš Kolafa. Takto by ve zkratce mohla znít definice druhého jihlavského úspěchu. „Propadlo to tam nějak podpaží,“ popisuje cestu puku mladý bek. Dukla tedy vedla již o dvě branky a měla nakročeno k úspěšnému zvládnutí utkání. Nesměla však usnout na vavřínech.

Pro každého hokejistu je jistě přínosem vyzkoušet si jiný styl hokeje, než hrají oni sami. Jihlavští hokejisté k tomu měli v úvodu sezony 2011/2012 hned dvě příležitosti. Po reprezentaci Francie přijel tým z východu. A to ze sousedního Polska, kde hokej určitě není sportem číslo jedna. Přesto byl celek z Jastrzebie domácí Dukle Jihlava houževnatým a důstojným soupeřem. „Je to něco jiného, než naše první liga. V Polsku hrají jiné týmy,“ přiblížil polský hokej Kolafa. „Myslím si ale, že to byl dobrý zápas,“ uznal kvality soupeře.

Ve druhé třetině přidal třetí gól Dukly po hezkém sólu a ještě hezčím zakončení Adam Zeman. Svěřenci trenéra Jiřího Režnara se ne a ne prosadit. Nakonec se jim to ale přece jen povedlo. V 55. minutě korigoval skóre Petr Lipina. Domácí hokejisté si tak v pohodě dokráčeli pro další hodnotné vítězství, byť jen v přípravném utkání. „Dobré vítězství, každé vítězství je dobré,“ nedegraduje „přípravnou“ výhru Kolafa. Dvě vítězná utkání tým povzbudí a nakopnou. Svou vůli po vítězství budou moci hráči Dukly předvést již brzy v regionálním poháru proti odvěkému rivalovi z Třebíče.