Dukla jede na led Orlů do Znojma, prodlouží vítěznou šńůru?

17.08.2011 / Zdeněk Drla

Během dvou sezon v první lize se stali tradičním regionálním rivalem jihlavské Dukly. Před sezonou 2011/2012 však dali druhé nejvyšší české hokejové soutěži vale a rozhodli se hrát rakouskou mezinárodní ligu. Orli Znojmo se od začátku nové sezony budou namísto v Jihlavě, Třebíči či Havlíčkově Brodě (nebo také v Kadani, Benátkách či Mostě - chcete-li) představovat divákům v Rakousku, Slovinsku, Chorvatsku či Maďarsku. Právě z těchto zemí je zbývající desítka týmů, která hraje rakouskou EBEL. Znojmo uvidí fanoušci Jihlavy v souboji s Duklou letos pouze dvakrát. Tým z města okurek a vína se chystá poměřit síly s družinou trenéra Petra Vlka v rámci Regionálního poháru. První duel je na programu v Hostan Aréně ve čtvrtek 18. srpna. Úvodní vhazování je naplánováno na 17:30 hodin. Zápas můžete sledovat přímo ve znojemské hale nebo prostřednictvím tradičního textového onlajnu zde.

foto
⇒ Dukla sehraje v rámci Regionálního poháru celkem čtyři utkání.

Na sklonku loňské sezony znojemský tým řádně potrápil Duklu ve čtvrtfinále play-off (Dukla vyhrála 4:2 na zápasy). Poté se vedení jihomoravského klubu rozhodlo opustit český hokejový rybník a vstoupit do rakouské mezinárodní ligy. Pro fandy Jihlavy se tak v přípravném období naskýtá jedna s posledních možností, kdy mohou spatřit svůj oblíbený celek v souboji s Orly.

Dukla Jihlava je v přípravě zatím stoprocentní. Svěřenci trenérského dua Petr Vlk Patrik Augusta si poradili s Francií, polským týmem z Jastrzębie, Třebíčí i Hradcem Králové. To čtvrteční soupeř má bilanci horší. Ze čtyř pokusů odjížděli Orli z ledu třikrát se sklopenými hlavami. Neuspěli doma s Třebíčí (2:3), ve slovinské Jesenici (2:5), která bude jejich soupeřem v EBEL, ani naposledy v Olomouci (2:5). Jediné vítězství si družina trenéra Karla Soudka připsala v prvním měření sil s Jesenicí, kterou doma deklasovali 6:2.

Regionální pohár 2011

Regionálního poháru se letos účastní pouze tři mužstva, loni se hrálo v pěti. Kromě Jihlavy, Třebíče a Znojma bojovali o body Rebelové z Havlíčkova Brodu a jihočeský Tábor, který se nakonec radoval z celkového vítězství. „Všechna mužstva se po skončení prvního ročníku dohodla, že budou pokračovat i další rok, tedy v roce 2011. HC Tábor však z ekonomických důvodů neobrdžel licenci pro I. ligu a ze soutěže odstoupil. HC Rebel Havlíčkův Brod si domluvil přípravu před soutěží s jinými týmy a z Regionálního poháru také odstoupil," vysvětluje Antonín Micka z Krajského svazu ledního hokeje Vysočina, který pohár řídí. „Výhodou utkání v rámci Regionálního poháru je snadná dosažitelnost soupeřů a divácká přitažlivost v tom, že se i v přípravných zápasech o něco hraje,"doplňuje.

Zúčastněné týmy si zpestření přípravného období pohárovými duely pochvalují. „Je to především potřebná příprava, navíc mezi mužstvy z blízkého regionu. To už samo zaručuje kvalitní přípravné zápasy, neboť každý zápas je vlastně derby. Je to lákadlo i pro diváky," říká za znojemské Orly Radek Haman. Na klání Regionálního poháru se těší i jihlavský jednatel Bedřich Ščerban. „Každý zápas poháru bude mít ten správný náboj, bude atraktivní především pro diváky, když se hraje o body," potvrzuje.

I když se letos do poháru zapojily pouze tři týmy, diváci na stadionech uvidí zajímavá utkání. „Třeba se Znojmem to bude vlastně už mezinárodní utkání. Můžeme s nadsázkou říct, že Regionální pohár má i zahraničního účastníka," naráží Šcerban na skutečnost, že Orli budou v nadcházející sezoně působit v mezinárodní rakouské nejvyšší soutěži. Pro fanoušky to znamená, že zápasy se Znojmem budou moci nyní sledovat pouze v přípravném období.

I když jde v pohárových zápasech o body do tabulky, trenéři je berou především jako přípravu a budou zkoušet různé varianty sestavy. „Pro nás je to především příprava,ve které je prostor na vyzkoušení hráčů a taktických věcí," doplňuje Radek Haman.

Tabulka Regionálního poháru:

1. HC Dukla Jihlava   1   1   0   0   0   4:3   3
2. SK HS Třebíč	      2	  1   0	  0   1	  6:6	3
3. ORLI Znojmo	      1   1   0   0   0   2:3	0

Znojmo má k dispozici kvalitní trojici gólmanů. Mladíky Ondřeje Kacetla (na snímku) a Filipa Landsmana doplnil před časem zkušený Lukáš Sáblík. Foto: www.hcorli.cz