Další posila. Přichází lotyšský obránce Kriss Grundmanis

19.08.2011 / Zdeněk Drla

Dukla Jihlava má novou posilu do obrany. Tříletou smlouvu podepsal s klubem lotyšský obránce Kriss Grundmanis. Urostlý dvaadvacetiletý bek (195 cm/100 kg) se k týmu připojil na pátečním dopoledním tréninku. „Oslovil nás jeho agent s tím, že má šikovného talentovaného hráče, o kterém je přesvědčen, že je v něm nějaká perspektiva růstu, a že by byl rád, aby působil v nějakém dobrém klubu, kde by se mohl dál rozvíjet," uvedl k příchodu mladého Lotyše jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban. „Protože jde o cizince, není zde na hostování, přichází normálně do týmu," doplnil.

Kriss Grundmanis (nar. 13. 2. 1989 v Rize, Lotyšsko) je lotyšským juniorským reprezentantem, dvakrát získal s Rigou titul juniorského šampiona Lotyška, v minulé sezoně působil v anglické hokejové Premier League v týmu Sheffield Steeldogs, kde v osmatřiceti zápasech nastřádal 32 kanadských bodů za 9 gólů a 23 asistencí. „Je tu, aby se ukázal. Nicméně všechny parametry kontraktu jsou domluveny, takže už je to jenom na něm, aby si vybojoval místo v kádru Dukly. Smlouva je podepsána na jedna plus dva," vysvětlil Ščerban.

Na videa s Krissem Grundmanisem se můžete podívat zde a zde.

Mladý obránce není prvním záastupcem postsovětské pobaltské republiky, který bude oblékat jihlavský dres. V sezoně 2004/2005 hájil jihlavskou branku lotyšský reprezentační gólman Edgars Masalskis, v sezoně 2008/2009 působil v Dukle další obránce Janis Andersons.

Tým opustil Krejnus

V pátek se s Duklou Jihlava rozloučil obránce Robert Krejnus, který zde byl od začátku přípravy na ledě na zkoušku z Pardubic. „U něj jsme dospěli k názoru, že není kvalitnější než naši hráči. Nemá proto smysl, aby tady byl a působil na pozici sedmého osmého beka. To nemá pro nás význam, navíc by to nedalo nic ani jemu," okomentoval odchod jedenadvacetletého beka Bedřich Ščerban.

Jedenadvacetiletý Kriss Grundmanis se k A-týmu Dukly Jihlava připojil v pátek dopoledne. Foto: Zdeněk Drla