Chceme se dostat co nejvýš, záleží to ale na samotných klucích, říká před startem extraligy juniorů trenér Petr Svoboda

07.09.2011 / Zdeněk Drla

Letošní ročník NOEN Extraligy juniorů přináší hned několik změn. Tou nejpodstatnější je, že osmnáctka týmů bude hrát ve třech skupinách. Mladíci Dukly Jihlava budou hrát ve skupině Střed společně se Spartou, Slavií, Kladnem, Českými Budějovicemi a Pardubicemi. „Juniorská soutěž se po loňské sezoně zúžila, kvalita půjde bezesporu nahoru. Letos tady nebude slabý soupeř,“ říká před startem extraligových bojů jihlavský trenér Petr Svoboda. Se svými svěřenci vyjede do ostrého zápasu již ve čtvrtek 8. září na ledě Slavie. „Chceme se dostat do play-off. Myslím, že nemáme špatný mančaft,“ vytyčuje cíl pro sezonu 2011/2012.

Hráči mají za sebou dlouhou letní přípravu, krátké volno a více než měsíc na ledě. Jak jste s letní přípravou spokojen? Plnili stoprocentně to, co měli?
Jestli byla letní příprava tvrdá, to musí posoudit sami hráči (usmívá se). Já jsem udělal oproti loňsku několik změn. S letní přípravou ale spokojený jsem. Co mi trochu vadí, byla docházka. Hodně často jsme trénovali v malém počtu. To se mi nelíbilo, hlavně ten první měsíc byla docházka hodně mizerná.

To bylo období maturit…
Přesně tak. Byly státní maturity. Dřív se to odbylo za týden, kluci přišli maximálně o týden tréninku, nebo chodili jenom na odpolední tréninky, aby si trochu vyčistili hlavu, kdežto letos byli měsíc k nepoužití. Někteří přišli během toho období dvakrát třikrát, naopak někteří i během maturit chodili poctivě, čehož si vážím.

Po krátké letní pauze přišlo období přípravy na ledě, kde jste strávili zhruba šest týdnů. Juniorka odehrála jedenáct přípravných zápasů, pouze čtyřikrát prohrála. Dá se tedy říct, že tato část přípravy byla úspěšná?
V přípravě jsme odehráli zápasy pouze se čtyřmi extraligovými soupeři, ale musím říct, že třeba i Havlíčkův Brod a Třebíč ukázaly, že jsou dobří. Koneckonců Havlíčkův Brod loni extraligu hrál a dokázal, že má dobrý tým, který hraje velice kvalitní hokej. To samé můžu říct i o Třebíči. Ty zápasy nás prověřily. Někdy se vyhraje, někdy se prohraje. V přípravě se hodně míchá se sestavou, takže bych tyto výsledky nějak moc nepřeceňoval. Klukům, jak už jsem několikrát zmínil, pomohl strašně moc ten přípravný zápas proti Dukle (v úterý 23. srpna odvolala druholigová Chotěboř kvůli špatnému ledu na jejich zimním stadionu zápas s Duklu, náhradní variantou bylo narychlo zorganizované utkání A-týmu proti juniorům – pozn. aut).

Co vám toto utkání dalo?
Hráčům ukázalo, kde mají mezery, v čem musí ještě zapracovat. Ukázalo jim, že áčko je úplně někde jinde a máme hodně co dohánět. V zápase byly vidět obrovské zkušenosti, i když hráli hlavně mladší hráči, a fyzická připravenost A-týmu. I v herních situacích jsou „chytřejší“. Rozdíly tam byly vidět.

Porazili jste dvakrát úřadujícího mistra juniorské extraligy Znojmo. To je dobrá vizitka.
Ale ten tým byl úplně jiný. Oproti loňsku tam nezůstal kámen na kameni. Znojmo mělo patnáct nových kluků, z loňského mančaftu tam zbyl snad jenom Ticháček, nikdo další. Nemůžeme hovořit o tom, že jsme dvakrát porazili mistra, dvakrát jsme sice porazili Znojmo, ale úplně jiný mančaft.

Kolik hráčů jste vyzkoušel během přípravy?
Protočilo se tady zhruba třicet lidí. Nechám si jich tady nějakých pětadvacet. Dvacet jich bude hrát, dalších pět se budeme snažit dát do prvních lig, aby pořád hráli, protože to je pro ně přínos. Nemá cenu jenom pořád trénovat a nejít do zápasu.

Půjde tedy o střídavé starty do okolních klubů? Třeba do Třebíče?
Ano, bude to Havlíčkův Brod, Třebíč nebo Žďár nad Sázavou.

Přišli i hráči na zkoušku, nebo na hostování. Jak jste s nimi spokojen?
Zkoušeli jsme několik hráčů, ať to byli obránci nebo útočníci. Myslím si, že už dokážu poznat, kdo na tu extraligu má a kdo ne. Přišli kluci z první ligy, kteří hráli ligu staršího dorostu a ligu juniorů a tam je obrovský rozdíl. Přišli ale i kluci, kteří mě hned zkraje zaujali, co se týká třeba taktické vyspělosti, u některých bylo vidět, že už extraligu hráli a mají na ni.

Do týmu postoupili ze staršího dorostu hráči ročníku 1993. Jak zhodnotíte je?
Přišli dobří kluci. Ročníky 1992 a 1993 jsou šikovné. U těch mladších jsme museli zapracovat trochu na taktice, protože juniorka je ten velký krok k chlapskému hokeji a taktika zde už hraje velkou roli. S taktickými pokyny měli trochu problém, pohybují v místech, kde by vůbec neměli být.

Ale to se dá odstranit…
Samozřejmě, ale bude to kus hodně tvrdé práce. A kluci musí poslouchat.

Máme tedy dostatečný počet útočníků i obránců…
Obránců v současné době moc nemáme, protože Jarda Šťastný je zraněný. Máme osm obránců. Doufám, že ještě někdo dorazí, třeba z A-týmu, aby nám vypomohl. Jak se říká, dobří beci jsou nedostatkové zboží. Tím ale nechci naše kluky urážet. Někteří to hrají již delší dobu, ti mladší musí na sobě ještě zapracovat. Chceme, abychom měli dobrý tým i na příští rok.

Je možnost, že by během sezony poskočil do juniorky někdo ze staršího dorostu? Určitě. Zase ale záleží na výsledcích staršího dorostu. Pokud bude možnost, já se tomu vůbec nebráním. V našem starším dorostu je spousta šikovných kluků, kteří by měli dostat šanci, a já věřím, že tu šanci dostanou.

Někteří hráči staršího dorostu s vámi absolvovali i část letní přípravy.
Bylo to proto, abych je lépe poznal. Absolvovali část přípravy, aby poznali o čem je juniorský hokej. Je to všechno ve větší rychlosti, kluci jsou silnější, hlavní roli zde hraje taktika. Ve starším dorostu je to spíš takové živelné.

Pojďme zpátky k současnému kádru juniorky. Máme sehranou dvojice gólmanů Jan Jíra a David Rittich, k nim postoupil ze staršího dorostu Milan Hlávka. Je tedy na čem stavět?
Rittich s Jírou se spolu poperou o jedničku, Hlávka jako ročník 1993 bude muset hodně pracovat, aby se do brány dostal. David Rittich navíc bude pendlovat mezi A-týmem a juniorkou.

Někteří hráči zamířili během léta směrem na východ do Popradu…
Je to takové ošidné téma. Samozřejmě beru to, že se kluci shlédli v tom, že by se mohli dostat někam výš, někam jinam. Když se ale podívám na výběr pana Tottera (bývalý trenér jihlavské juniorky Aleš Totter nyní působí v juniorském týmu Popradu – pozn. aut.), tak mi to přijde takové divoké. Kdybych dělal já takový výběr, tak bych se snažil, jak se říká, vyzobat ty nejlepší hráče. Neříkám ale, že tam odešli jenom nějací špatní kluci. Navíc i jednání samotného Popradu bylo zvláštní. Nepřišla žádná oficiální pozvánka, to bychom se zase na to dívali trochu jinak. Kluci přišli sami, že by to chtěli zkusit, že si je trenér sám obvolal. To jednání nebylo standardní.

Juniorská extraliga jede letos podle nového modelu. Hraje se ve třech skupinách. Dukla je ve skupině Střed společně se Slavií, Kladnem, Českými Budějovicemi, Pardubicemi a Spartou. Je to přijatelná skupina?
My si moc vybírat nemůžeme. Juniorská soutěž se po loňské sezoně zúžila, kvalita půjde bezesporu nahoru. Letos tady nebude slabý soupeř. Nebude to jako loni, kdy třeba Opava, Havířov a ke konci i Havlíčkův Brod, i když u něj si myslím, že mohl mít výsledky mnohem lepší, nepodávaly bůhví jaké výkony. My budeme muset jít zápas od zápasu a v každém bojovat a uhrát co nejlepší výsledky.

Jaký má juniorka cíl do nové sezony? Kam chcete dojít?
Chceme jít postupnými kroky. Prvním je udržení soutěže. Druhým dostat se co nejvýš. Chceme se dostat do play-off, myslím, že tady nemáme špatný mančaft. Záleží ale na samotných klucích, na jejich přístupu k tréninku i k zápasům. Musí plnit to, co po nich chci. Pak by to letos mohlo být dobré.

Loni jste si po sezoně pochvaloval, že jste měl nejlepší tým za poslední roky… Přesně tak. Loni jsem měl třicet lidí, vůbec jsem je nemusel nutit do tréninku. Během loňského srpna měly tréninky i zápasy na ledě šťávu, jiskru. Letos jsme se ale rozjížděli trochu pomaleji, začínali jsme s patnácti lidmi a teprve pak se nabalovali další, ať už ti, kteří se vraceli z Popradu nebo ti, kteří sem zamířili na zkoušku. Kádr se nám rozrůstal, až se nám rozrostl do téhle podoby. Zpočátku tady nebyla konkurence, aby se o místo museli kluci hned rvát. To se mi trochu nelíbilo.

Ale ve finále přípravy už potom tým šlapal jak má, že?
Poslední fáze přípravy se mi už líbila. Všechno jsme doladili a i pětky si sedají, jsou sehranější. Máme tu hodně kluků ročníku 1992, mladší hráči ročníku 1993 se budou zpočátku muset sžívat s tím rychlejším a silovějším hokejem. Myslím ale, že to zvládnou, že to bude dobré.

Letos je vedle rozdělení extraligy do tří skupin ještě změna v tom, že týmy mohou nasadit do utkání na výjimku až čtyři hráče narozené v roce 1991 a 1990. Budete využívat i tyto hráče?
To bude využívat každý tým. Hlavě na začátku soutěže, aby se uhrály nějaké body. My tady devadesátek na výběr moc nemáme. Pro ty kluky, když už mají skoro dvaadvacet let, je to špatně. Už by neměli hrát juniorku. Už by měli získávat zkušenosti v první nebo ve druhé lize. Juniorská extraliga není špatná soutěž, ale pokud ji hráč hraje šestý rok a jasně tady vyniká, tak to pro něj nemá význam.

NOEN Extraliga juniorů - sezona 2011/2012:

Počet účastníků : 18
Počet utkání : 44-53
Hrací dny : čtvrtek, sobota
Systém soutěže
1. část
/ 18 mužstev rozděleno územně do 3 skupin („Západ“, „Střed“ a „Východ“) po 6 účastnících
/ čtyřkolově každý s každým ve skupinách (20 utkání) a dvoukolově s mužstvy ostatních skupin (24 utkání)
2. část
a) play-off o titul „Mistr České republiky v kategorii juniorů“
- mužstva umístěná po 1. části na 5.-12. místě sehrají předkolo play-off (5-12, 6-11, 7-10 a 8-9) na dvě utkání s tím, že první utkání se hraje u lépe umístěného mužstva po 1.části soutěže a druhé utkání u mužstva hůře umístěného (2 utkání)
- mužstva umístěná po 1. části na 1.-4. místě a vítězná mužstva z předkola play-off sehrají 3 kola (čtvrtfinále, semifinále a finále) play-off (1-8, 2-7, 3-6 a 4-5), a to čtvrtfinále a semifinále vždy na 2 vítězství s tím, že první utkání se hraje u hůře umístěného mužstva po 1. části soutěže, druhé a případně třetí utkání u mužstva umístěného lépe a finále na jedno utkání (2-7 utkání); vítěz finále play-off obdrží titul „Mistr České republiky v kategorii juniorů“
b) o udržení/postup do NOEN extraligy juniorů (tj. „baráž“ NOEN extraligy juniorů)
- nejhůře umístěné mužstvo po 1. části a tři vítězové skupin Ligy juniorů dvoukolově každý s každým (6 utkání); mužstvo umístěné v „baráži“ na 1. místě je účastníkem NOEN extraligy juniorů pro příští soutěžní ročník, mužstva umístěná na 2.-4. místě jsou pro příští sezónu účastníky Ligy juniorů; pokud se na 2.-4. místě umístí mužstvo klubu se statutem „Akademie ČSLH“, toto nesestupuje a nejvyšší mistrovská soutěž juniorů se pro příští soutěžní ročník rozšiřuje o jednoho účastníka.

Technické normy
1. V soutěži startují hráči ročníku narození 1992 a 1993.
2. Start cizinců je omezen na maximálně 2 hráče v zápise o utkání.
3. Do zápisu o utkání lze zařadit maximálně 4 hráče ročníku narození 1990 a 1991, v „baráži“ pouze 4 hráče ročníku narození 1991.
4. Do zápisu o utkání lze zařadit maximálně 5 hráčů ročníku narození 1994 a mladších dle čl. 219 SDŘ (řídící orgán soutěže má právo na základě písemné žádosti klubu povolit zařadit do zápisu o utkání větší počet hráčů ročníku narození 1994 a mladších, jedná-li se o reprezentanty).

Účastníci NOEN Extraligy juniorů

Skupina Západ: HC Energie Karlovy Vary, HC Litvínov, BK Mladá Boleslav, TJ Bílí Tygři Liberec, HC Plzeň 1929, Piráti Chomutov
Skupina Střed: HC Sparta Praha, HC Slavia Praha, HC Dukla Jihlava, HC ČSOB Pojišťovna Pardubice, HC Kladno, HC Mountfield
Skupina Východ: HC Vítkovice Steel, HC PSG Zlín, HC Znojemští Orli, HC Oceláři Třinec, Kometa Group, HC Olomouc

Rozpis první části NOEN Extraligy juniorů - skupinu Střed - najdete zde.