Chtěli jsme jet brzy domů, usmívá se při vzpomínce na úklid ledu Tomáš Kaláb

22.09.2011 / Zdeněk Drla

Sedm gólů do brány dvojnásobného světového šampiona Dušana Salfického nastříleli ve středu vpodvečer hráči Dukly Jihlava v Kalich areně v Litoměřicích. Jednáct stovek místním a zruba dvě desítky jihlavských fanoušků vidělo pohledný hokej, ve kterém nechyběly osobní souboje, ale hlavně koření každého zápasu - góly. Dukla se činila hlavně v přesilovkách. Proměnila hned čtyři z nich. „Na přesilovkách hodně pracujeme. Je dobře, že nám to takhle vycházelo," ohlíží se za středečním vystoupením týmu z krajského města Vysočiny jihlavský obránce Tomáš Kaláb. Ten v zápase zaznamenal hned dvě přesné trefy.

Sedm gólů na ledě soupeře, šest různých střelců, čtyři góly v přesilovkách. To je třemi čísly vyjádřená bilance utkání čtvrtého kola první hokejové ligy v litoměřické Kalich areně z pohledu jihlavské Dukly. Střeleckým "králem večera" byl obránce Tomáš Kaláb, který se trefil dvakrát. „Jsem moc spokojený, dva góly v zápase, to je parádní," těší mladého obránce.

Prvním svým gólem navyšoval vedení Jihlavy na 2:0. To běžela devatenáctá minuta a z trestné lavice se právě vrátil litoměřický Ladislav Slížek. „Po vyhraném buly jsem si odtáhl puk a vystřelil jsem švihem. Padlo to tam," popisuje svůj první gól. Jeho střela od modré propálila vše, co jí stálo v cestě a zastavila sež v síti za zády Dušana Salfického. Právě tvrdé střely od modré čáry zaměstnávali litoměřického gólmana poměrně často. Například ránu Tomáše Ficence tečoval ve 27. minutě Radek Hubáček a bylo to 3:1.

Podruhé Tomáš Kaláb "úřadoval" v přesilovce v 56. minutě. To na lavici hamby seděl znovu Ladislav Slížek. „Michal Jeslínek mi to parádně přihrál na volej a já trefil levý horní roh branky," vrací se k okamžiku, kdy se podruhé zapsal do listiny střelců. V té chvíli zvyšoval na 7:1 z pohledu hostů z Vysočiny a na led se začaly z litoměřického tábora snášet desítky plastových lahví a dalších odpadků. „Vůbec nevím důvod, proč to udělali," kroutí nevěřícně hlavou. Možná to bylo kvůli nepříznivému skóre, možná kvůli některému z verdiktu rozhodčích.

Hra byla dlouho přerušená, čekalo se, až někdo uklidí zaneřáděný led. Když se k tomu nikdo neměl, nastoupily jihlavské síly. Jako první začal lahve shrnovat hokejkou Aleš Padělek, přidávat se začali další hráči ve žlutých dresech. „My jsem chtěli jet hlavně brzy domů," směje se dobře naladěný obránce Tomáš Kaláb při vzpomínce na krátké intermezzo středečního duelu. „To byla naše úklidová četa. Na led naskákalo pět nebo šest lidí a uklízeli. Jinak by se asi nehrálo. Přišel jeden chlápek s hrablem, sám by to měl asi nadlouho," culí se Tomáš, kterého vedle dvou vstřelených gólů těší i fakt, že se daří celému týmu.

S LEGENDOU NA HOKEJI. Fanoušci Dukly Jihlava se po zápase v litoměřické Kalich areně vyfotili s trenérskou legendou Stanislavem Neveselým, který s nimi přicestoval na utkání čtvrtého kola první ligy. Na stadionu se sešel s přáteli a rodinnými příslušníky. Foto: Zdeněk Drla