Vrátí se po výpadku Jihlava zpět do bojů o první místo?

23.01.2004 / Marek Mikeš

Na desáté příčce je po páteční svazem nařízené dohrávce příští soupeř Jihlavy HC Havířov Panthers. V loňském roce ještě extraligový tým spadl po sestupu až na dno prvoligové tabulky. Přesto s Duklou v probíhající sezóně sehrál tři vyrovnané duely, z níž hned dva došly až do prodloužení. Zatím vždy byla šťastnější Jihlava. Jak se podepíše na výkonu domácích Pantherů páteční dohrávka? Bude převládat eforie z vysoké výhry, či únava z náročného utkání? Odpověď se dozvíme až v utkání samotném.

Jak si vedly oba týmy v posledních kolech

Doslova útlum nastal v jihlavské šatně. V posledních 3 kolech získala Dukla jen jediný bod. Nejprve přišlo zklamání v domácím šlágru o čelo tabulky s Berounem. To Jihlava velmi těsně prohrála 1:2. Do reparátu na ledě Chomutova vstoupili hokejisté velmi dobře a zodpovědně. Po dvou třetinách byl stav o tři branky a i domácí se již bodů pomalu vzdávali. Avšak dvě slepené branky vrátili domácí do zápasu a ti pak doslova vydřeli vyrovnání na 3:3. Ledovou sprchu pak zažili jihlavští příznivci v posledním kole. Dukla podlehla týmu ze spodních pater tabulky HC Prostějov 3:5.

Havířov z posledních pěti utkání vybojoval dvě výhry. K první mu pomohla kontumace 5:0 z utkání v Opavě. Tu druhou vybojoval v minulém kole ve veledůležitém utkání na ledě Brna. V souboji předposledního s posledním vyhrál Havířov vysoko 6:1 a katapultoval se na 10 příčku tabulky. Dále Panteři remizovali s Olomoucí 2:2 a vysoko prohráli s Kadaní 2:6 a s Ústí nad Labem 1:7.

Pohled na průběžnou tabulku

Z prvního místa tabulky se Dukla doslova za pár dní propadla na čtvrté místo a na vedoucí Beroun ztrácí již čtyři body. Jihlava je čtvrtým nejproduktivnějším týmem se 111 brankami, přičemž na nejlepšího ztrácí 21 branek, v obraně je pátá společně s Mladou Boleslaví (83 obdržených branek).

O více jak polovinu bodů méně má díky lepšímu skóre desátý Havířov (Jihlava 69 bodů, Havířov 34 bodů). V útoku patří Panteři k nejhorším. S 84 vstřelenými brankami jsou v produktivitě až na 10 příčce, v obraně pak dokonce na příčce dvanácté se 112 obdrženými brankami.

Porovnání produktivity hráčů

Lídr kanadského bodování nejen Dukly Jihlava, ale i celé 1. ligy je Petr Kaňkovský. S 35 asistencemi je také zároveň nejlepším nahrávačem soutěže. Mezi hráči s nejlepší muškou i nadále figuruje Oldřich Bakus. O prvenství se dělí s berounským Eiseltem a Chomutováky Jeslínkem a Jírou. V bodování +/- je s 22 plusovými body nejlepší elitní obránce Marián Morava.

Havířovští mají s produktivitou problémy. Nejproduktivnějším hráčem Havířova byl donedávna Lukáš Říha. Dvaadvacetiletý mladík zapůjčený z extraligového Litvínova (odkud byl uklizen do první ligy coby klubem potrestaný hráč za nedisciplinovanost) přispěl do klubové produktivity v devatenácti zápasech úctyhodnou bilancí 15+16! V součastné chvíli převzal klubovou produktivitu Milan Volák (7+12). Nejlepším nahrávačem je Patrik Rimmel (15.asistencí). V bilanci +/- bodů mají pouze 4 hráči kladná čísla. Nejlepším z nich je Karel Šmíd (+4).

Marodka

V dresu Dukly vysí otazník nad startem obránce Pavla Staňka. Havířovským trenérům bude chybět Marián Kacíř, Petr Dvořák a Václav Studený.

Základní informace o klubu soupeře

Název klubu: HC Havířov Panthers
Rok založení: 1928
Klubové barvy: bílá, černá, červená
Domácí stadion (kapacita): Zimní stadion Havířov (5100 míst)
Loňské umístění: 3. místo

Vedení klubu:
Představenstvo klubu: Petr Folta, Ivo Peštuka, Pavel Prorok, Vladimír Talaga
Sportovní manažer: Vítězslav Víteček
Sekretář: Pavel Jurčík

Realizační tým:
Hlavní trenér: Pavel Sedlák
Asistent trenéra: Aleš Flašar
Vedoucí týmu: Pavel Foukal

Webové stránky soupeře: www.hc-havirov.cz

Letošní vzájemné zápasy

 1. kolo  HC Dukla Jihlava – HC Havířov Panthers  4:2
14. kolo  HC Havířov Panthers - HC Dukla Jihlava  4:5pp
28. kolo  HC Dukla Jihlava - HC Havířov Panthers  3:2pp

Sestavy týmů z posledního utkání

HC Dukla Jihlava: Suchan (Jež) - Kolafa, Kubeš, Punčochář, Šefčík, Šmarda, Morava, Duben, Kuchyňa - Hlouch, Bakus, Čachotský - Fink, Mareš, Rytnauer - Cmunt, Kaňkovský, Říha - Chytka, Havel, Altrichter.

HC Havířov Panthers: Vrba - Matějíček, Karlíček - Chmelíř, Prokop - Machálek, Zavrtálek - Syřínek, Staněk, Folta - Kočara, Volák, Dibelka - Luka, Tvrzník, Piecha - Culka, Csabi, Krenželok.