Junioři ve Světlé nestačili na rakouský Salzburg

24.10.2011 / Zdeněk Drla

Junioři Dukly Jihlava mají za sebou první měření sil s rakouským Salzburgem, se kterým se v rámci RedBull Cupu, do něhož se zapojilo vedle předního rakouského klubu i deset týmů z české juniorské extraligy, utkali v neděli večer ve Světlé nad Sázavou. V útulném hokejovém stánku na Havlíčkobrodsku podlehli rakouskému soupeři 1:3, přitom po většinu zápasu byli Salzburgu vyrovnaným soupeřem. "Salzburg hrál velice dobře. Hodně mě překvapili, měli celý tým dobrý. Neměli tam jediného slabšího hráče," ohlíží se za nedělním duelem trenér jihlavské juniorky Petr Svoboda. "Soupeř byl velice kvalitní, i tempo zápasu bylo vysoké. Hodně se dohrávalo, bylo to hlavně o bruslení," přidává svůj pohled kapitán Dukly Martin Vysloužil.
Jediný gól červenožlutých zaznamanel ve druhé třetině útočník Jakub Brychta, který zužitkoval souhru se spoluhráči Markem Prokšem a Štěpánek Zídkem.

Pro mladíky Dukly Jihlava to byla nezvyklá situace. K domácímu zápasu proti rakouskému soupeři cestovali do pětačtyřicet kilometrů vzdálené Světlé nad Sázavou. Právě tady se odehrálo první vzájemné utkání se Salzburgem v RedBull Cupu.

Fotografie ze zápasu juniorů se Salzburgem najdete zde.

Už od prvního vhazování viděly dvě stovky diváků pohledný hokej. Hra měla tempo. Rakušané ukázali, proč patří ke špičce v zemi pod Alpami. "První třetinu jsme se malinko rozkoukávali. Navíc jsme byli hodně vylučovaní, protože jsme nebruslili," popisuje první dvacetiminutovsku trenér juniorů Petr Svoboda. "Ze začátku jsme byli hodně zakřiknutí, jako bychom se báli," doplňuje kouče kapitán juniorky Martin Vysloužil. "Pořád byli u nás. Moc šancí jsme si na začátku nevytvořili. Oni měli lepší pohyb, beci je podporovali, my jsme nedobruslovali, byli jsme všude o krok později," nehledá výmluvy dvacetiletý útočník s kapitánským céčkem.

Mladíci přesto dokázali udržet bezbrankový nerozhodný stav, uhájili i dlouhé oslabení ve třech. "Musím to zaklepat, ale my oslabení tři na pět zvládáme velice dobře. Málokdy z něho dostáváme gól. Kluci to mají parádně zmáknuté, pracujeme na něm už druhou sezonu. Hráči, kteří tu působili již loni, ho odehráli velice dobře," chválí svůj tým trenér Svoboda. Po první třetině tak svítil na ukazateli skóre nerozhodný stav 0:0.

"Druhou třetinu se náš výkon rapidně zlepšil, ale paradoxně jsme dostali dva góly po individuiálních chybách, kdy došlo k přečíslení a nechali jsme si tam lacině nadzvednout hokejku," vysvětluje Petr Svoboda. Právě ve druhém dějství si Dukla vytvořila pár dobrých příležitostí, ujala se pouze jediná - ta z hokejky Jakuba Brychty. "Poté, co jsme snížili na 1:2, šel náš výkon znovu nahoru, bohužel jsme nevyužili vyložené šance, které jsme měli," popisuje prostřední periodu Petr Svoboda. "Ke konci zápasu jsme měli šance na vyrovnání, ale bohužel to nevyšlo," ohlíží se Vysloužil za závěrečným dějstvím utkání ve Světlé nad Sázavou.

V samém závěru udeřili hráči v bílých dresech s typickými dvěma býky na prsou potřetí. "To bylo půl minuty před koncem, kdy jsme už hráli vabank. Kluci zapomněli pokrýt hráče před brankou. To se stává. Dostali jsme gól z dorážky z bezprostřední blízkosti," popisuje poslední okamžiky utkání trenér juniorů, který informace o soupeři měl hned z několika zdrojů. "Ptal jsem se v Českých Budějovicích, kde jsme hráli ve čtvrtek. Budějovice u nich hrály minulé pondělí a uhrály tam dobrý výsledek, prohráli 3:4. Věděli jsme, že Salzburg bude důrazný. Překvapilo mě, jak jeho hráči byli dobří na malém prostoru, i pod tlakem si dokázali kotouč pokrýt. Měli jsme s nimi velké problémy," chválí soupeře.

Salzburg patří k předním rakouským klubům, jeho A-tým hraje EBEL ligu. Jejich zázemí je na vysoké úrovni. "V Salzburgu mám známého a bavil jsme se s ním, jak trénují, jak s hráči pracují. Jejich podmínky jsou úplně někde jinde než ty naše. Tím se ale nechci vymlouvat. Soupeř měl hru velice dobře propracovanou. Bylo vidět, že se s nimi hodně pracuje," doplňuje Svoboda, podle kterého se mohla na výsledku podepsat i únava hráčů. Přeci jenom hráli třetí zápas ve čtyřech dnech. "Možná tam únava trochu byla. Navíc já jsem chtěl vidětv zápase i jiné hráče. Byl tam Ladislav Hlaveš, který téměř dva měsíce nehrál - čekáme na vyřízení registračky, Martin Vlček přišel po zranění, hráli i další mladí kluci. Nechal jsem je pohromadě, aby se, jak se říká, nemohli schovávat, ukázali se a já si o nich mohl udělat obrázek," vysvětluje.

Vedle hráčů, kteří se do týmu vrací po zranění nebo z hostování, mohl se trenér Svoboda přesvědčit i o kvalitách možné zahraniční posily jihlavského týmu. V bílé helmě s číslem 18 na dresu se po ledě proháněl finský útočník Tony Phil. "Je u nás na zkoušku. Je to hráč ročníku narození 1991. Domluvili jsme se se Salzburgem, že ho chceme vidět v zápase, aby se ukázal, zda má cenu ho brát nebo ne. V tréninku nevypadá špatně. Máme reference, že je to střelec, který umí dát gól. V zápase šance měl, gól ale bohužel nedal," uzavírá Petr Svoboda.

Odveta už za pár dnů

Salzburg přizval do RedBull Cupu deset českých týmů. S tímto předním rakouským mládežnickým týmem se utkávají vedle Dukly Jihlava Plzeň, Karlovy Vary, Liberec, Mladá Boleslav, Chomutov, Sparta Praha, Slavia Praha, České Budějovice a Pardubice. Každý čtyřikrát. Do tabulky jsou započítávány i vzájemné výsledky z české extraligy juniorů.

Dukla se v salzburgské Eisareně představí při dvojzápase 5. a 6. listopadu. A nečeká ji nic lehkého. Čeští soupeři zatím odjížděli vždy s prázdnou. I když každá pohádka, i ta o domácí neporazitelnosti, má svůj konec... "Jejich výsledky jsme dopředu nesledovali ani neznali, jenom jsme věděli, že hráli s Chomutovem, se kterým prohráli. To nám říkal Láďa Hlaveš (vrátil se z ostování v Chomutově - pozn. aut.). Jak hráli další zápasy, jsme opravdu nevěděli," povídá Martin Vysloužil, který ale má jasno, jak utkání v Rakousku dopadne. "V Salzburgu jim budeme chtít porážku oplatit, protože dvakrát s nimi prohrát u nich doma nemůžeme. To by bylo špatné," říká odhodlaně. Ve svém ledovém království Salzburg ještě v rámci turnaje neprohrál. Pražská Slavia odjížděla s dvojí porážkou 0:4, Mladá Boleslav dokonce "dostala devítku" (0:9 a 2:3).

Kapitán jihlavské juniorky Martin Vysloužil uznal kvalitu rakouského soupeře. V odvetě ale hodlá se svými spoluhráči v Salzburgu uspět. Foto: Zdeněk Drla