Duklu Jihlava posílí na měsíc útočník Pavel Mrňa z Plzně

31.12.2011 / Zdeněk Drla

Dukla Jihlava hlásí posilu do útoku. Na měsíční hostování přichází z extraligové Plzně třiadvacetiletý Pavel Mrňa. Do aktuálně čtvrtého týmu prvoligové tabulky se vlastně vrací. Na podzim už stihl za Duklu odehrát čtyři zápasy v době, kdy do ní měl vyřízené střídavé starty. Poté, co vyčerpal povolenou kvótu šestadvaceti startů v nejvyšší soutěži, přichází na hostování do konce ledna.
„Dva hráči nás opustili, další máme dlouhodobě na marodce. Hledali jsme proto nějaké přechodné řešení," poukazuje jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban na nedávné ukončení spolupráce s mladými útočníky Adamem Mikšovským a Tomášem Karpovem a na zraněné Aleše Padělka a Lukáše Krupku.

Odehrál sice jen čtyři zápasy v dresu Dukly Jihlava, ale fanoušci si ho oblíbili. Ve čtyřech zápasech zaznamenal čtyři góly a na další dva přihrál. Plzeňský útočník Pavel Mrňa nastoupil poprvé za jihlavský tým 22. října v domácím duelu se Šumperkem a uvedl se v parádním světle. V prvních devíti mituách zápasu skóroval hned dvakrát a pomohl tak k vysoké výhře 7:3. Další góly přidal do sítě Havlíčkova Brodu a Písku. Teď má možnost zasáhnout do dalších devíti prvoligových zápasů, které jsou na programu v lednu.

Měsíční hostování Pavla Mrni je dočasným řešením. Vedení klubu počítá s návratem zraněných útočníků Lukáše Krupky a a Aleše Padělka, i s výpomocí nadějných juniorů, kteří se v dobrém světle předvedli v posledním zápase roku 2011 s Chomutovem.

„Naši junioři se osvědčují a dali nám najevo, že s nimi můžeme aktivně počítat. Nicméně i juniorka má svou soutěž a my zároveň hledali, jak mužstvo posílit a zvednout opět konkurenci v týmu. Z těchto důvodů jsme se dohodli na hostování Pavla Mrni, vysvětluje Bedřich Ščerban. Když se podle něj při jednání s Plzní objevila možnost, že by se šikovný útočník mohl objevit znovu v jihlavském dresu, neváhal ani minutu. „Máme ho vyzkoušeného a zná se již s týmem. Byla i další jména na stole, my se však rozhodli pro něj,“ komentuje příchod nové posily Ščerban. „S Plzní jsme domluveni na měsíčním hostování. Do Jihlavy dorazí hned po novém roce a připojí se k týmu,“ dodává.

Kdo je Pavel Mrňa

foto

Pavel Mrňa

Post: útočník
Narozen: 1.8.1988
Výška: 190 cm
Váha: 85 kg
Hůl: levá

Pražský rodák svou hokejovou kariéru započal v sedmi letech na Hvězdě. Zkusil hodně sportů, k hokeji jej zlákal kamarád, který za Hvězdu hrál. Když to poprvé na ledě zkusil, okamžitě kouzlu hokeje podlehl. Rodiče jej podporovali a přáli mu, ať u hokeje vydrží.

Nastoupil v útoku, tam jej to vždy táhlo nejvíce, chtěl dávat góly. Žádné hokejové vzory však neměl. Když byl ve čtvrté třídě, potkaly Hvězdu problémy a tým se rozpadl. Mrňa zamířil do Holešovic, posílil Spartu. Chodil do normální základní školy, ta mu ale vycházela vstříc, a tak mohla kariéra vysokého forvarda nerušeně pokračovat.

Bez problémů prošel i obdobím puberty, nepodlehl „nástrahám velkoměsta, jeho jasným cílem bylo věnovat se hokeji. Po základní škole se vydal studovat ekonomicko – jazykovou školu. Mrňu jednou láká NHL, dává si však postupné cíle a tak se chce nyní prosadit trvaleji v extralize.

V té se poprvé představil v osmnácti letech 28. ledna 2007. Sparta měla tehdy několik zraněných útočníků, a tak se ve Vítkovicích ukázal juniorský útok ve složení Karel Ton – Tomáš Hertl – Pavel Mrňa. V té samé sezoně si zahrál za dospělé i v Berouně, kde vstřelil dvě branky. Na Spartě nebyl Mrňa jen pod přísným dohledem trenérů, ale i své maminky, která působila v roli sekretářky mládeže.

Začátek sezony 2007–08 načal v Berouně, brzy se však vrátil do juniorky. Občas také sbíral zkušenosti v druholigových Benátkách, nakonec v A týmu Sparty nasbíral v sezoně 20 zápasů a vstřelil i své dva první extraligové góly. Na konci ročníku pak pomohl 12 body v play-off juniorskému týmu Sparty k získání bronzových medailí a také Benátkám nad Jizerou k postupu do první ligy. Následující sezóny byly ve znamení neustále střídání první a druhé ligy, nyní si dravého forvarda vybrala Plzeň.

Zdroj: www.hcplzen.cz