Krasobruslařky Dukly soutěžily v rakouském Salzburgu

01.02.2012 / Zdeněk Drla

Juniorky Starlets z oddílu krasobruslení Dukla Jihlava - mládež mají za sebou další mezinárodní konfrontaci. O uplynulém víkendu soutěžily na závodech Mezinárodní bruslařské unie (ISU) v rakouském Salzburgu. Ve třech kategoriích se utkalo celkem čtyřicet týmů z třinácti zemí světa. Starlets soutěžily v kategorii Junior. Z patnácti účastníků skončily na 11. místě.
Jejich výkon i úroveň mezinárodní soutěže v Rakousku hodnotí trenérka jihlavských krasobruslařek Věra Paulusová...

...Starlets soutěžily v juniorce. Předvedly nádhernou volnou jízdu. Díky malým chybám v synchronizaci či natočení lajn v bloku dostaly malé srážky, to však neubralo na celkovém příznivém hodnocení. Zejména za bruslařské dovednosti jsme dostaly daleko vyšší ohodnocení než od českých rozhodčích!

Jízdu na soundtrack ze Zorra zajely dívky ve švihu, s radostným cítěním krásných španělských melodií, se soustředěním na bezchybné provedení. Mnohé z jihlavského doprovodného týmu děvčata dojala k slzám - to zní legračně, ale ti všichni je vidí od začátku sezony, kdy se jízda cvičí po detailech a opravuje po několika hudebních dobách část po části.

Fotografie ze Salzburgu najdete zde.

Tým Dukly si získal uznání i dalších zahraničních trenérů za celkový výkon vzhledem k věku. Dukla měla nejmladší bruslařky - polovinu týmu tvoří žákyně základní školy, kdežto v sousední šatně se spolu s námi chystaly studentky Miami University z Clevelendu. Junior kategorie má velké věkové rozpětí 12-19 let.

Finky a Kanaďanky jsou pro nás zatím nedostižné, ale zbytek světa ano! Děvčata z Dukly soustředěně pozorovala to nejlepší mezinárodní synchro krasobruslení v seniorské kategorii - současné i nedávno bývalé mistry světa v naší disciplíně - kanadské Nexice, jejich krokové variace a neotřelé nápady vzbudily obdiv, a Finky Rockettes a Marigold, vždy originální, přivádějící publikum k frenetickému potlesku. Posledně jmenované finské týmy vycházejí ze sportovních tříd v Helsinkách.

Celková atmosféra byla velice přátelská, rivalita jednotlivců do našeho sportu naštěstí nepatří.

Svoji jízdu zajela děvčata ze Starlets na soundtrack z filmového trháku Zorro. Foto: Radek Lavička