Pětistý zápas v dresu Dukly oslavil Daniel Hodek hattrickem

06.02.2012 / Zdeněk Drla

Parádní hokejové představení bylo k vidění v sobotu vpodvečer na zimním stadionu v Benátkách nad Jizerou. Střelecký koncert tam rozehrál jihlavský útočník Daniel Hodek, jenž se do benátecké branky trefil hned třikrát. Třetím hattrickem v sezoně (první zaznamenal v šestém kole v Písku, ve druhém případě vstřelil dokonce čtyři góly Kadani - pozn. aut.) oslavil svůj pětistý start v dresu Dukly Jihlava v mistrovském utkání. Na svém kontě má po šestačtyřicátém kole už 31 gólů. "Chci pořád střílet góly," říká odhodlaně osmatřicetiletý útočník, který byl do soboty nejstarším členem kádru trenéra Petra Vlka. Už jím není. Za Duklu nastoupil v Benátkách čtyřicetiletý kapitán Stadionu Vrchlabí Martin Filip. A hned se postavil po boku nejzkušenějšího jihlavského hráče v první formaci. "Je to zkušený hráč, se šikovnýma rukama," říká uznale Daniel Hodek. Filipův podpis je pod všemi třemi Hodkovými góly.

Ukrojí Benátky díl z jihlavského náskoku, nebo se naopak bodový rozsetup mezi Duklou a rezervním týmem Liberce zvětší? Tak zněla otázka před sobotním zápasem 46. kola první ligy, kdy pátý hostil čtvrtého.

K radosti fanoušků z Vysočiny nakonec po šedesáti minutách hry platí druhá varianta. Dukla si poradila s Benátkami v poměru 5:2. Obří zásluhu na konečné podobě výsledku má útočník Daniel Hodek. V zápase se třikrát radoval z gólu. "Začali jsme dobře a první dvě třetiny jsme byli stoprocentně lepším týmem. Měli jsme i víc šancí, než jsme dali gólů," ohlíží se za vydařeným zápasem, v němž měl řadu dalších příležitostí navýšit skóre nejen on, ale i jeho spoluhráči v červenožlutých dresech. Dukla držela otěže pevně ve svých rukou. Během prvních čtyřiceti minut se dostala až do vedení 5:0. "Třetí třetina se už dohrávala, už to nebylo v takovém tempu," poukazuje Daniel Hodek na závěrečnou část hry, ve které Dukla dvakrát inkasovala, z toho jednou v oslabení.

Daniel Hodek tak zaznamenal v sezoně již třetí hattrick. Ten první nese datum 26. září 2011, tehdy se zapsal třikrát do listiny střelců v Písku, podruhé skóroval dokonce čtyřikrát v domácím zápase proti Kadani ve 29. kole, kdy Dukla smetla Severočechy 7:2. Nyní ho tedy čeká již potřetí příspěvek do kasičky v kabině. "Pokladník se už přihlásil, ale já mu nic nedám. Já jim tady pořád platím nějaké svačinky, tak by mohli něco zaplatit mě, když jsem dal další hattrick," směje se dobře naladěný útočník, jehož střelecký účet se prozatím zastavil na čísle 31 - tolik gólů již v akutální sezoně nastřílel soupeřům ve 44 zápasech, v nichž nastoupil.

Jedenatřicátým zásahem už dávno přesáhl svůj dosavadní střelecký rekord v základní části. V sezoně 2009/2010 se trefil pětadvacetkrát. Ve chvíli, kdy svůj rekord letos v sezoně překonal (v zápase se Šumperkem skóroval dvakrát - pozn. aut.), projevil přání nastřílet třicet gólů. "Snad mi tam do konce základní části alespoň čtyři spadnou," říkal tehdy. Nyní svůj vysněný cíl překonal. "Ne, že bych ted přestal, to ne! Chci pořád střílet góly. Metu teď nemám danou žádnou. Ale čím víc, tím líp," říká odhodlaně zkušený forvard, který navzdory svému věku patří mezi nejlepší hráče ligy.

V zápase s Benátkami přetáhl Daniel Hodek jihlavský dres přes hlavu už po pětisté. Ano, za Jihlavu odehrál již pět stovek mistrovských utkání! A výroční zápas oslavil třemi góly, i když vlastně o tom, že je tento zápas jubilejní, neměl ponětí. "Tušil jsem, že bych měl v této sezoně mít pětistý zápas, ale kdy to přesně bude, jsem nevěděl," přiznává.

K jubilejnímu zápasu dostal do útoku nového parťáka. Na post centra první útočné formace se postavil čtyřicetiletý Martin Filip - kapitán Stadionu Vrchlabí, krkonošského týmu, který ještě loni působil v první lize, ale po odprodeji licence do Písku hraje pouze krajský přebor ve východních Čechách. Se svým novým kolegou se na ledě v jednom týmu potkal až při předzápasovém rozbruslení. "Má toho hodně odehráno, je to zkušený hráč se šikovnýma rukama," chválí novou akvizici Dukly. Martin Filip působí v Jihlavě formou střídavých startů.

Díky Filipově příchodu ale přišel Daniel Hodek o jeden primát. Už není nejstarším členem družiny Petra Vlka. Kapitán Vrchlabí je o totiž tři roky a pár dnů starší. "Jsme teď nejmladší útok ve střední Evropě," vtipkuje v narážce na věkový průměr prvního útoku. Dohromady ještě s Tomášem Čachotským mají přes 108 let. "Všichni tři v lajně jsme si parádně sedli," chválí souhru se spoluhráči Daniel Hodek. "I celý tým hrál v Benátkách dobře," uzavírá jubilant, kterému nyní náleží titul krále prvoligových střelců. Před druhým Davidem Hruškou z Chomutova má náskok čtyř gólů.

Daniel Hodek se raduje z gólu do sítě Benátek společně s Tomášem Čachotským (ve 33. kole v Jihlavě). V Benátkách prožil podobný okamžik hned třikrát. Foto: Zbyněk Zápotočný

Kanadské bodování první ligy po 46 kolech:

 1. Roubík Jaroslav  HC Slovan Ústečtí Lvi   U   44   25   29   54   32   16
 2. Hruška David     Piráti Chomutov	     U	 46   27   26   53   25   18
 3. Král Lukáš       HC Benátky nad Jizerou  U	 46   17   36   53   -2   38
 4. Kraft Milan	     Piráti Chomutov	     U	 44   21   30   51   33   16
 5. Hodek Daniel     HC Dukla Jihlava	     U   44   31   17   48   12   26
 6. Šagát Martin     HC Slovan Ústečtí Lvi   U   41   13   33   46   37   16
 7. Němec Vojtěch    HC Rebel Havlíčkův Brod U   32   14   29   43   19   64
 8. Tvrdík Michal    HC VCES Hradec Králové  U   46   16   25   41    8   30
 9. Haluza Petr	     HC Olomouc	             U   42   21   19   40   28   56
10. Moskal Patrik    HC VCES Hradec Králové  U   46   20   20   40   12   26
18. Čachotský Tomáš  HC Dukla Jihlava	     U   46   14   21   35    8   28

Pozn.: Údaje za jménem, oddílem a postem znamenají: počet odehraných zápasů, góly, asistence, kanadské body, bilanci +-, trestné minuty.
Zdroj: www.hokej.cz