Juniory čeká poslední Znojmo, v brance by se měl objevit Milan Hlávka

23.02.2012 / Diana Váňová

Kdo pravidelně sleduje zápasy juniorů, nemohl si nevšimnout, že v jihlavské brance figuruje jako stálice David Rittich. V posledním zápase, který mladíci sehráli proti Zlínu, však dukelské barvy hájila týmová dvojka - Milan Hlávka. A nevedl si vůbec špatně, pochytal všech 26 střel, které na něj Berani vyslali, a uhájil čisté konto.

Až doposud patřilo brankoviště Davidu Rittichovi. Nadějný gólman se pohybuje na špičce statistik, nyní hájí bronzovou příčku v procentuální úspěšnosti (93,83 % - pozn. aut.). Jasné prvenství si však může připsat ve vytíženosti, kterou má nejvyšší ze všech brankářů extraligy juniorů – odehrál totiž 2248 minut, ve kterých předvedl těžko uvěřitelných 1353 zásahů.

Proti poslednímu soupeři, se kterým se Dukláci utkali, ale uvolnil místo Milanu Hlávkovi. Ten má o poznání skromnější čísla, do utkání totiž zasáhl poprvé v sezóně. „Naposledy jsem si v zápase zachytal ještě v přípravě, bylo to proti prvoligové Třebíči,“ vzpomíná na své poslední nasazení mladý brankář. To už je ale opravdu dlouhá doba, zápas se hrál v polovině srpna. Nikdo by se proto nemohl divit, kdyby vstup do extraligového utkání proti Zlínu poznamenala nervozita. „Že budu chytat jsem se dozvěděl den předem, po zápase s Vítkovicemi. Ze začátku jsem nervózní byl, ale po první třetině to ze mě opadlo,“ popisuje své pocity během duelu.

K tomu, aby odchytal zápas s čistým kontem, potřeboval Hlávka 26 zákroků, ale svou roli jistě sehrála také podpora ze strany týmu. „Kluci Milanovi k nule určitě pomohli,“ říká trenér juniorů Petr Svoboda. Po sérii nevyrovnaných výsledcích z posledních zápasů předvedli mladíci pohledný hokej. „Už dlouho jsem u kluků neviděl takhle týmový výkon, moc se mi líbil a děkuju jim za něj,“ chválil své svěřence Svoboda. Podíl na tak dobrém brankářském výkonu připisoval svým spoluhráčům i Hlávka. „Mně se chytalo dobře, moc střel na mě ani nešlo, protože kluci hráli obětavě. No, a když už něco šlo, tak to bylo většinou z dálky a šlo to vidět.“

Junioři před sebou mají ještě šest utkání, přičemž nyní jim náleží sedmá příčka. Bodové ohodnocení týmů, které jsou nyní na pozicích pro předkolo play-off (tj. 5. – 12. místo) je však velmi vyrovnané. Pátou Energii a dvanácté Kladno dělí pouhých 11 bodů. Do boje o play-off se jistě ještě pokusí zapojit celky, které jsou zatím mimo hru, takže se celá situace může vyvíjet hodně zajímavě. Jisté však je, že o titul si nezahraje čtvrteční soupeř Dukly – beznadějně poslední znojemští Orli. Ti za dosavadních 38 utkání nasbírali pouhopouhých sedm bodů. Zda se jim povede znepříjemnit Jihlavě čtvrteční večer, anebo jí pokorně odevzdají tři body, můžete sledovat ve čtvrtek 23. února od 15 hodin prostřednictvím tradičního online přenosu.