Fanoušci nás hnali za výhrou, děkoval divákům na dálku Tomáš Ficenc

07.03.2012 / Diana Váňová

Už při příchodu na stadion nešlo přehlédnout slušně zaplněné ochozy jihlavského svatostánku. Pátý čtvrtfinálový zápas mezi Duklou a Hradcem přilákal na Horácký zimní stadion na 2 500 příznivců hokeje, kteří vytvořili slušnou atmosféru a doplnili napínavý boj obou celků. „Fanoušci nám hrozně moc pomáhají. Dnes nás hnali za výhrou,“ liboval si Tomáš Ficenc.

Vstup Dukly do utkání nebyl zrovna vydařený. Hostům se, stejně jako v předchozích dvou střetnutích, podařilo vstřelit hned v úvodu branku. „Sami nevíme, čím to je. Před zápasem si říkáme, že si na to musíme dát pozor. A stejně ten gól hned dostaneme,“ kroutil hlavou jihlavský kapitán. I přesto, že rychlé vedení hostujícího celku může ovlivnit celý průběh utkání, snaží se hráči tuto skutečnost z hlav vytěsnit. „Když jsme dnes dostali tu rychlou branku, říkali jsme si, že před sebou máme ještě 57 minut zápasu. To potom na takovéhle věci nemůžete myslet, ale snažit se dál hrát, protože je vše stále otevřené,“ přibližuje Ficenc, co běží hokejistům hlavou.

O co horší byl nástup domácích na led, o to lépe se jevil začátek prostřední části. Jihlava využila dvojitou početní výhodu a hned zkraje zasadila Hradci dva údery. „Viděl jsem Fílu (Martina Filipa – pozn. aut.), jak bere puk a kouká se na mě z bekhendové strany. Tam mu ale přijel hráč, tak si to musel otočit. Já už jsem ale věděl, že mi to dá, a tak jsem jenom jel. Jenom se ukázalo, jaký má cit pro přihrávku, dal mi to přesně do jízdy,“ chválil svého spoluhráče autor třetího gólu - Michal Jeslínek. „Centry jako je on mám rád. Mají rozhled, co přesně se na ledě děje,“ dodal ještě na jeho adresu. „Takový hráč na ledě určitě pomáhá. Je to skvělý technický typ, umí si podržet puk, nahrát,“ souhlasil také Tomáš Ficenc.

Právě matador Filip byl tahounem celého týmu. Nahrával, střílel, přesně věděl, kam si najet. Snaha se mu vyplatila, připsal si branku a dvě asistence. Svým výkonem předváděl ostatním, jak by měl hokej vypadat. A spoluhráči si z něj vzali příklad. „Museli jsme se tlačit do brány, nic jiného nám nezbývalo,“ pokyvoval hlavou stejně úspěšný Ficenc. „Když byl před brankou závar, snažili jsme se zakončit. Nakonec se nám to i povedlo,“ dodal ještě. Zrovna tento urostlý bek si na produktivitu stěžovat nemusí, proti Hradci se v úterý blýskl čtyřmi kanadskými body (1+3). Jeho gól však byl poměrně kuriózní. „Sjel jsem si a věřil jsem, že to trefím. Přes brankáře to ale neprošlo hned (Jakub Čech letící puk srazil do branky výstrojí – pozn. aut.). Ale možná je taková branka lepší. Tyhle góly prostě v play-off padají a rozhodují zápasy,“ popsal svoji šťastnou trefu.

Pokud jde o již zmíněné diváky, nemohl si je lídr kabiny vynachválit. „Jsou úžasní. Přesto, že se nám zrovna moc nedaří, chvílemi se na hru asi nedá moc koukat, ale oni fandí,“ smekl před nimi Ficenc. „Dnes jsme měli výhodu domácího prostředí a v play-off se doma musí za každou cenu vyhrát,“ doplňuje ho Michal Jeslínek.

Ve čtvrtek budou mít tuto výhodu Hradečtí, o jejichž kvalitách se na domácím ledě nedá pochybovat. Vždyť Dukla na ledě Východočechů v letošním roce ani jednou neuspěla. „Každá série ale jednou končí. A my ji jedeme do Hradce zlomit,“ hecuje na závěr kapitán Ficenc.