Další překážka na cestě do extraligy - KLH Chomutov!

23.02.2004 / Marek Mikeš

Bez ztráty kytičky vstupuje Dukla Jihlava do dalšího kola vyřazovacích bojů. V semifinálových bojích čeká borce z Vysočiny severočeský KLH Chomutov. Klub, s nímž se Dukla prala ještě několik kol před koncem o prvenství po základní části, měl ve čtvrtfinále překvapivě velké problémy s až sedmou Třebíčí. Jen štěstí tomu chtělo, aby Chomutov postoupil! Jakou bude překážkou v cestě Dukly za postupem do nejvyšší soutěže? Naznačí již první vzájemný zápas na ledě soupeře.

Čtvrtfinále v podání KLH Chomutov

Velké problémy nadělal severočeskému Chomutovu veliký rival Jihlavy – Třebíč. Po úvodním zápase na ledě Chomutova v poměru 9:2 a hattriccích Bouška a Šípa, by jen málokdo čekal problémy se soupeřem z Vysočiny. Přesto stalo se! Hned v následujícím zápase ulovila Horácká Slávie důležitou výhru v přestřelce, jejíž skóre se nakonec zastavilo na stavu 4:6 z pohledu domácích.

Série se přemístila na Vysočinu a vše nahrávalo do karet nyní domácí Slávii. To se potvrdilo hned ve třetím vzájemném duelu, kdy se po výborné defenzivní hře Třebíče převážily misky vah na její stranu. Přesto ani otočení série na 2:1 na zápasy neznamenalo postup do semifinále. Třebíč se zalekla možného úspěchu. Následující utkání prohrála 1:3 a na ledě Chomutova v nervy drásající bitvě podlehla 1:2. Postoupili tedy Severočeši, ale nutno říci, že pouze s odřenými zády!

Historie klubu soupeře

Chomutovský klub patří do střední generace klubů v první lize. Založen byl po druhé světové válce roku 1945 partou tří nadšenců. Aktivně hrát hokej začala průkopnická parta hokejistů ještě v témže roce na místním rybníku, především díky velmi dobrým povětrnostním podmínkám. V prvním roce sehrál klub „jen několik“ přátelských zápasů, ale již od následující sezóny se začala v Chomutově hrát regionální soutěž.

Do nejvyšší Českosloveské ligy – první ligy, se klub probojoval v roce 1952 a hned v první sezóně vyhrál skupinu A, když nejhorším výsledkem se stala remíza 4:4 s Karlovými Vary. Ve finálové skupině, však tým propadl a skončil celkově až šestý. I nadále hráli Severočeši v nejvyšší české soutěži důstojnou roli a stali se zásobárnou reprezentantů, až do roku 1964.

V tomto roce nastal propad výkonnosti a následný pár do druhé nejvyšší soutěže. V té si sice vedl Chomutov velmi dobře, ale postoupit zpět se povedlo až v roce 1968, jenže jen na rok. Beznadějně poslední místo přineslo opět pád. Zatím naposled se tým mezi elitu podíval v sezóně 1973/1974, jenomže opět jen na rok.

Dalších deset let působil VTŽ Chomutov v první lize a zhoršujícími se výkony postupně začal ztrácet ambice i na ní. Nakonec o ambice přišel uplně a propadl se v sezoně 1983/84 do třetí ligy (2. národní hokejová liga). V té setrval dlouhých třináct let. Průlom nastal se vznikem, respektive přejmenováním klubu na "Klub ledního hokeje Chomutov" (KLH Chomutov) v roce 1996. Hned v následující sezoně se tým probojoval zpět do druhé nejvyšší soutěže, kde působí dodnes.

Naskytla se dokonce šance na návrat mezi elitu, to když na konci miléniové sezóny 2000/01 sehrál klub baráž s nedalekými Karlovými Vary. V dramatických soubojích na ledě i v hledišti, podlehl Chomutov Západočechům 2:4 na zápasy. Žádná další šance o zisk mety nejvyšší zatím nepřišla.

Bilance vzájemných zápasů v základní části

Celkovou bilanci vzájemných zápasů ze základních částí vede Chomutov. Severočeši patří k jedním z mála klubů, který má s Duklou aktivní bilanci a to nejen podle výher, ale i podle celkového skóre. Přesto není rozdíl nikterak dramatický a lze snadno změnit během jediné sezóny, ba i utkání.

17     6   1   3   0   8     41:50

Ve vzájemných zápasech vždy hraje velkou roli domácí prostředí! Mezitím co na ledě Chomutova vyhrála Jihlava za pět let působení v první lize jen jednou, doma vyhrála hned pětkrát. Také bilance vstřelených branek vždy napovídá pro domácí tým. Právě nadcházející zápas sehraje Jihlava doma, řada na výhru je tedy na ní a i letošní statistiky to jen potvrzují.

V domácím prostředí:

 8     5   1   1   0   2     27:18

Na ledě soupeře:

 9     1   0   2   0   6     14:32

Poznámka: počet zápasů / výhry / výhry v prodloužení / remízy / prohry v prodloužení / prohry / skóre

Bilance vzájemných zápasů v play-off

Celkem dvakrát narazili hokejisté Dukly na Chomutov v play-off. Bylo tomu tak hned v první sezoně po sestupu do první ligy 1999/00 a to hned ve finále. Jihlava po dvou zápasech na ledě soupeře prohrávala již 0:2 na zápasy, ale dokázala nepříznivý vývoj fantasticky otočit a v sérii nakonec vyhrát 3:2! Podruhé se Dukla se Severočechy potkala v loňském semifinále. Chomutov prohrál jednoznačně 3:0 na zápasy.

Celková bilance v play-off

 8     6   2    26:20

V domácím prostředí:

 4     4   0    17:5

Na ledě soupeře:

 4     2   2     9:15

Poznámka: počet zápasů / výhry / prohry / skóre

Produktivita hráčů v základní části

Nejproduktivnější hráč Dukly? Dalo by se říci – klasika! Je jen málo statistik, kterým nevévodí Petr Kaňkovský a produktivita v základní části proti Chomutovu tomu není výjimkou. Pětatřicetiletý asistent kapitána nasbíral dvanáct kanadských bodů za dvě branky a deset asistencí. Tradičně se daří také kapitánovi Oldřichu Bakusovi a obránci Mariánu Moravovi, který sice Chomutovu ještě branku nedal, ale za svých sedm asistencí se rozhodně stydět nemusí.

Petr Kaňkovský         2+10
Hodek Daniel           3+4
Oldřich Bakus          3+4
Marián Morava          0+7
Richard Cachnín        1+5
Mokrejš Petr           2+3
Novotný Ivo            1+4
Rytnauer Ladislav      3+1
Šmarda Jan             1+3

Poznámka: Tučně označení jsou aktivními hráči Dukly Jihlava

Nestává se příliš často, aby hráči Dukly zaostávali v osobních statistikách za hráči soupeře. Proti Chomutovu tomu tak ale je! Hned dva hráči Severočechů mají lepší kanadské bodování, než nejlepší z Jihlavy Petr Kaňkovský. Především 12 branek chomutovského kapitána Kamila Koláčka je velmi úctyhodné, přidáme-li k nim ještě dalších pět asistencí, nemusel by se za jeho bilanci stydět ani hráč kanadskoamerické NHL.

Kamil Koláček         12+5
Petr Jíra              4+8
Ladislav Boušek        1+9
Šíp Radek              7+2
Mošna Pavel            4+1
Mikšovic Stanislav     3+2
Gombár Jiří            3+2
Szákal Martin          2+3
Stavenský Stanislav    1+4

Poznámka: Tučně označení jsou aktivními hráči KLH Chomutov

Produktivita hráčů ve vzájemných zápasech v play-off

Fantómem nadstavbové části se stal v první sezoně Dukly v první lize Jiří Cihlář. Jeho šest branek je nejlepším výkonem na obou stranách barikády. Druzí nejlepší Bakus a Jíra mají přesnou polovinu vstřelených branek. Želízkem v ohni Jihlavy je tradičně Oldřich Bakus a Petr Kaňkovský. Produktivitu soupeře drží na svých bedrech především kapitán Kamil Koláček a Ladislav Boušek s Petrem Jírou.

Dukla Jihlava

Jiří Cihlář            6+2
Daniel Hodek           2+5
Oldřich Bakus          3+3
Leoš Pípa              2+4
Petr Kaňkovský         2+3
Pavel Zdráhal          2+2
Richard Cachnín        1+3
Roman Hlouch           0+4

Poznámka: Tučně označení jsou aktivními hráči Dukly Jihlava

KLH Chomutov

Kamil Koláček          2+5
Ladislav Boušek        2+5
Stanislav Stavenský    2+4
Petr Jíra              3+3
Stanislav Mikšovic     2+3
Radek Šíp              2+2
Jiří Gombár            2+2
Martin Ťupa            1+2

Poznámka: Tučně označení jsou aktivními hráči KLH Chomutov

Marodka

Dramatická série s Třebíčí Chomutovské hokejisty poznamenala. Nejenom ztráta spousty sil, ale i zranění se dostavilo do severočeské kabiny. Chomutovu tak chybí hned trojice hráčů! Stanislav Mikšovic nenastoupil již do čtvrtého zápasu s Třebíčí, pro problémy s ramenem nehraje také Milan Hahn, poraněné koleno má kanonýr Petr Jíra a otřes mozku nepustil na led Michala Jelíneka. Jelínek však již den před utkáním s Duklou trénoval a jeho nasazení do zápasu je velmi pravděpodobné.

Ani trenéři Dukly Jihlava nemají lehkou úlohu. Zpřetrhané vazy v obou kolenech má obránce Pavel Staněk, taktéž s nohou laboruje Ondřej Kubeš a útočné řady prořídly absencí Romana Hloucha, který po naražení ledvin stále není zcela v pořádku.

Statistiky po základní části

HC Dukla Jihlava

Umístění: 3.
Letošní zápasy: 40 – 24(4) 3 10(1) – 129:99 – 77 b
Nejproduktivnější hráč: 59 bodů – Petr Kaňkovský (17+42)
Nejlepší střelec: 23 branek – Oldřich Bakus
Nejlepší nahrávač: 42 asistencí – Petr Kaňkovský
Nejtrestanější hráč: 107 tr. min. – Zbyněk Sklenička
Nejlepší v +/- : +28 bodů – Marián Morava
Úspěšnost brankářů: Petr Jež 92,06% 2,47 g/z, Jaroslav Suchan 92,32% 2,54 g/z

KLH Chomutov

Umístění: 2.
Letošní zápasy: 40 – 25(1) 3 10(1) – 153:98 – 83 b
Nejproduktivnější hráč: 42 bodů – Petr Jíra (21+21)
Nejlepší střelec: 21 branek – Petr Jíra, Michal Jeslínek
Nejlepší nahrávač: 21 asistencí – Petr Jíra, Stanislav Mikšovic
Nejtrestanější hráč: 132 tr. min. – Josef Révay
Nejlepší v +/- : +23 bodů – Petr Jíra
Úspěšnost brankářů: Michal Fikrt 91,94% 2,78 g/z, Michal Podolka 90,51%, 2,86g/z

Statistiky v play-off

HC Dukla Jihlava

Nejproduktivnější hráč: 4 body – Petr Kaňkovský (3+1)
Nejlepší střelec: 3 branky – Petr Kaňkovský
Nejlepší nahrávač: 2 asistence – Marian Morava, Jaroslav Mareš, Rostislav Malena, Petr Punčochář
Nejtrestanější hráč: 8 tr. min. – Marian Morava
Nejlepší v +/- : +4 body – Rostislav Malena, Petr Punčochář
Úspěšnost brankářů: Jaroslav Suchan 95,54% 1,58 g/z

KLH Chomutov

Nejproduktivnější hráč: 10 bodů – Radek Šíp (6+4)
Nejlepší střelec: 6 branek – Radek Šíp
Nejlepší nahrávač: 4 asistence – Radek Šíp, Martin Nosek
Nejtrestanější hráč: 12 tr. min. – Robert Plaček
Nejlepší v +/- : +10 bodů – Ladislav Boušek
Úspěšnost brankářů: Michal Fikrt 83,72% 4,24 g/z, Michal Podolka 94,29%, 1,79g/z

Základní informace o soupeři

Název klubu: KLH Chomutov

Rok založení: 1945
Klubové barvy: modrá, bílá, červená
Domácí stadion: Zimní stadion Chomutov (8000 míst)
Loňské umístění: 3. místo

Vedení klubu:
Předseda představenstva: Ing.Pavel Beneš

Ředitel klubu: Pavel Vosyka

Realizační tým:
Hlavní trenér: Vladimír Kýhos
Asistent trenéra: Vladimír Petrovka
Webové stránky soupeře: www.klhchomutov.cz

Letošní vzájemné zápasy

10. kolo  KLH Chomutov - HC Dukla Jihlava 4:0
23. kolo  HC Dukla Jihlava - KLH Chomutov 6:1
33. kolo  KLH Chomutov – HC Dukla Jihlava 3:3
40. kolo  KLH Chomutov – HC Dukla Jihlava 3:3

Vzájemné zápasy v sezóně 2002/2003

10. kolo  HC Dukla Jihlava – KLH Chomutov 4:3
23. kolo  KLH Chomutov – HC Dukla Jihlava 4:0

Předpokládané sestavy:

HC Dukla Jihlava: Suchan - Kuchyňa, Kolafa, Punčochář, Malena, Šmarda, Morava, Duben - Padělek, Bakus, Rytnauer - Mareš, Havel, Altrichter, - Cmunt, Kaňkovský, Říha - Sklenička, Fink, Čachotský – Chytka.

KLH Chomutov: Podolka (Fikrt) - Nosek, Plaček, Maleček, Trefný, Szakal, Liška, Ambrož, Dráb - Jeslínek, Šíp, Boušek - Jíra, Charousek, Kostourek - Mikšovic, Koláček, Polodna - Martenek, Slavík, Hahn.