Semifinále play-off startuje. Duklu čeká bitva s Ústeckými Lvy

12.03.2012 / Zdeněk Drla

Až dvě sedmé čtvrtfinálové bitvy rozluštily tajenku, kdo postoupí mezi čtyři nejlepší tými první ligy a v semifinále tak vyzve Ústecké Lvy a chomutovské Piráty. Úspěšní byli hokejisté Dukly Jihlava a Olomouce. Oba zbývající semifinalisté tak musí k prvním dvěma semifinálovým zápasům cestovat na sever Čech. Olomouc do Chomutova, svěřenci trenéra Petra Vlka do Ústí nad Labem. Obě semifinále slibují skvělou hokejovou podívanou. Všechny čtyři týmy předváděly během sezony sympatické výkony...
Dukla Jihlava sice není v sérii s Ústím favoritem, přesto chce po úspěšném čtvrtfinále s Hradcem přidat další vítězství. "Nejsme uspokojeni, čtvrtfinále byl první krok, play off jde dál a my chceme uspět," říká rázně jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban.
Semifinále má na programu v úterý 13. března a ve středu 14. března první dvě utkání na ledě lídrů, poté se série stěhuje v sobotu a v neděli na stadiony hůře postavených týmů.
Úterní zápas v ústecké Zlatopramen aréně mezi domácím Slovanem a Duklou Jihlava začíná v 17:30 hodin a vy jej můžete sledovat prostřednictvím tradičního textového onlajnu.

Ústečtí Lvi a chomutovští Piráti. Podle očekávání se oba lídři první ligy probili bez problémů do semifinále. Zatímco ústecký Slovan potřeboval k ukončení série s Horáckou Slavií Třebíč nejmenší možný počet utkání, Piráti se museli před havlíčkobrodksými Rebely na cestě mezi čtyři nejlepší týmy ligy jednou sklonit. Zbývající dvě série dospěly až k rozhodujícímu sedmému duelu. Olomouc i jihlavská Dukla, po základní části třetí a čtvrtý tým tabulky, využili výhody domácího prostředí a připsaly si čtvrté vítězství nad Benátkami, respektive Hradcem Králové. Poslední otázka tak byla zodpovězena: v semifinále vyzve Dukla Jihlava Ústecké Lvy, Olomouc začíná druhé kolo vyřazovacích bojů v Chomutově.

Ústí před semifinále posilovalo

Ústečtí Lvi měli oproti Jihlavě týdne volna navíc. Svoji čtvrtfinálovou sérii s Třebíčí ukončili již předminulou sobotu, když Horáckou Slavii porazili jednoznačně 4:0 na zápasy.

Slovan navíc den před startem semifinále oznámil i posily útočných řad. Po vyřazení mistrovského Třince v předkole extraligového play-off jsou vedení severočeského klubu k dispozici útočníci Zbyněk Hampl a Václav Varaďa. Právě druhý jmenovaný, dvojnásobný mistr světa a hráč, který nasbíral přes pět stovek startů v NHL, by měl podle dostupných informací zasáhnout už do úterního prvního semifinále. Zbyněk Hampl působil v Ústí v loňské i v letošní sezoně. Trenér Petr Rosol už naopak nemůže počítat s pomocí dalšího forvarda. Francouzský reprezentant Sacha Treille se vrátil zpátky do pražské Sparty, se kterou bojuje ve čtvrtfinále proti Kometě.

Vzájemné duely v sezoně - 4:0 pro Ústí

V sezoně 2011/2012 se oba týmy potkaly čtyřikrát. Plný počet dvanácti bodů uhráli Ústečtí Lvi. Zápasy na severu Čech skončily vysokou porážkou Jihlavy(1:6 a 3:7 - pozn. aut.), na Horáckém zimním stadionu se už hrály vyrovnanější partie (0:2 a 1:2).

Ve vyřazovacích bojích se Jihlava s Ústím potkala před pěti lety v sezoně 2006/2007. Slovanu tehdy Dukla podlehla 0:4 na zápasy (2:3 pp. 2:5, 2:5 a 0:3). Ústecká jízda první ligou pak pokračovala skalpem Mladé Boleslavi a ve finále Chomutova. Kvůli vyloučení Vsetína z extraligy tak Ústí jako vítěz play-off první ligy postoupilo bez baráže do nejvyšší souteže.

Dukla chce uspět

Papírovým favoritem jsou sice Ústečtí Lvi, Dukla ale na sever Čech nejede pro porážky. Po vítězné sérii s Hradcem Kríálové by si červenožlutí rádi připsali další vítězství. "Nejsme uspokojeni, čtvrtfinále byl první krok, play off jde dál a my chceme uspět," říká rozhodně jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban. "Nejsme favorité, čeká nás suverénní vítěz dlouhodobé části první ligy, ale nevzdáváme to," doplňuje.

„Naším hlavním úkolem je nyní namotivovat mužstvo k úspěchu. Nesmí dojít k uspokojení s postupem do semifinále. Nemusíme uspět, ale musíme chtít uspět," vysvětluje první muž klubu z krajského města Vysočiny.

Hnacím motorem byli ve čtvrtfinálové sérii i fanoušci, kteří jak v Hradci, tak hlavně na domácích zápasech utvořili parádní kulisu hodnou play-off. „Atmosféra na Horáckém zimním stadionu při všech zápasech ve čtvrtfinále, ale speciálně při tom sedmém, byla vynikající. Pojďme si ji vytvořit a užívat si dál hokeje. Máme k tomu výbornou šanci při semifinálových zápasech," burcuje před startem další fáze vyřazovacích bojů Bedřich Ščerban.

Semifinále play-off startuje. Uspěje Dukla proti lídrovi soutěže? Foto: Zbyněk Zápotočný

Program semifinále play-off

1. zápasy: úterý 13. března 2012
HC Slovan Ústečtí Lvi - HC Dukla Jihlava (17:30)
Piráti Chomutov - HC Olomouc (17:30)

2. zápasy: středa 14. března 2012
HC Slovan Ústečtí Lvi - HC Dukla Jihlava (17:30)
Piráti Chomutov - HC Olomouc (17:30)

3. zápasy: sobota 17. března 2012
HC Olomouc - Piráti Chomutov (18:00)
HC Dukla Jihlava - HC Slovan Ústečtí Lvi (17:30)

4. zápasy: neděle 18. března 2012
HC Olomouc - Piráti Chomutov (17:00)
HC Dukla Jihlava - HC Slovan Ústečtí Lvi (17:30)

Případné 5. zápasy: středa 21. března 2012
HC Slovan Ústečtí Lvi - HC Dukla Jihlava (17:30)
Piráti Chomutov - HC Olomouc (17:30)

Případné 6. zápasy: pátek 23. března 2012
HC Olomouc - Piráti Chomutov (18:00)
HC Dukla Jihlava - HC Slovan Ústečtí Lvi (17:30)

Případné 7. zápasy: neděle 25. března 2012
HC Slovan Ústečtí Lvi - HC Dukla Jihlava (17:30)
Piráti Chomutov - HC Olomouc (17:30)