Na konečné hodnocení sezony je příliš brzy, předesílá Bedřich Ščerban

26.03.2012 / Libor Kucza

V pondělí proběhla v ranních hodinách tisková konference, jež měla za cíl zhodnocení uplynulé sezony. Za tímto účelem se v press zóně Horáckého zimního stadionu sešli generální manažer Dukly Bedřich Ščerban, hlavní trenér Petr Vlk a kapitán jihlavských hokejistů Tomáš Ficenc. „Je to velice brzy, co sezona skončila. Já osobně bych chtěl na detailní hodnocení více času,“ podotkl hnedle v úvodu nejvyšší muž Dukly Jihlava. Příchozím novinářům však nakonec dlužný přeci jen nezůstal.

„Vše bych si chtěl pořádně probrat a promyslet. Myslím, že by se tyto věci měly dělat s chladnou hlavou,“ pokračoval Bedřich Ščerban. Do stručného zhodnocení uplynulého ročníku se ale jednatel celku z metropole Vysočiny nakonec pustil. „Z prvního dojmu se dá říct, že těsně po tom, co nám skončila sezona, jsem spokojen. Mančaft hrál to, na co měl. Kromě jednoho výpadku si myslím, že kluci udržovali stabilní výkonnost. Play-off bylo z naší strany dobré, dokázali jsme zmobilizovat síly a hrát velmi dobrá utkání proti velkému favoritu soutěže. Z tohoto hlediska tým naplnil naše představy,“ řekl rozhodně. Generální manažer Dukly Jihlava dále nastínil své další plány. „Je to teď čtyři roky, co jsme začali pracovat novým stylem. Pro mě z toho plyne jeden úkol, a to tuto dobu, v podstatě olympijský cyklus, vyhodnotit a zamyslet se, co a jak dále. Naším cílem je to, co bylo cílem od začátku. To znamená neustále výkonnost mužstva posouvat, práci zkvalitňovat a naplňovat střednědobý cíl, který máme – návrat tam, kam si myslíme, že Dukla Jihlava patří.“

Ke slovu se dostal také hlavní trenér jihlavské družiny Petr Vlk. „Z trenérského pohledu nemůžeme říct, že by sezona byla vyloženě špatná, spíše naopak. Byl tady výpadek, který se zdál dlouhý, protože se čtrnáct dní (mezi vánočními svátky- pozn. aut.) nehrálo. Šest utkání jsme nebodovali, ale v takto dlouhé době je to asi normální, na každý tým to v sezoně padne. Když to ale vezmeme v globálu, tak jsme bodů uhráli dost,“ zhodnotil ročník 2011/2012. Následně se „velitel“ jihlavského celku dotkl sezony trochu podrobněji. „V některých utkáních mi chyběla troška hokejovosti. Spoustu utkání jsme urvali a umlátili, ale v některých okamžicích bylo potřeba, abychom soupeře i přehráli. Celou sezonu na bojovnost hrát nejde,“ je si Petr Vlk vědom. „Musíme mančaft vhodně doplnit, abychom se příští sezonu někam posunuli a té hokejovosti zde bylo víc.“

Svůj pohled na uplynulý ročník předložil také kapitán a opora zadních řad Dukly Tomáš Ficenc, který vesměs souhlasil s předchozím hodnocením. „Není co dodat. Spíše mě mrzí, že jsme neuhráli o dva zápasy víc s Ústím, asi bychom si to zasloužili,“ naráží na dva zápasy, které se "lámaly" až v samostatných nájezdech. Muž s kapitánským céčkem na hrudi se také dotkl výše zmiňované krize na přelomu roku. „Krize nebyla příjemná, ale jsme rádi, že jsme se z toho dostali a vyšplhali jsme se z ní,“ řekl vůdce kabiny spokojeně.

V předchozích dvou sezonách nastínil generální manažer Dukly cíle jihlavského celku. Nutno podotknout, že byly úspěšně splněny. Nejinak tomu zřejmě bude také v ročníku 2012/2013. „Naše cíle se nemění. Chceme ale učit hráče chtít zvítězit v každém zápase, ne být spokojeni s tím, že jsme dosáhli našeho cíle. Pokud našeho cíle dosáhneme, chceme výš. I letos jsme chtěli hráče namotivovat, v semifinále to mohlo dopadnout úplně jinak, ale to je sport. Týmu není co vytknout, makal a bojoval,“ vrací se k sérii s Ústeckými Lvy.

Sezona 2011/2012 přinesla také nový model, který spočíval v odehrání 52 dvou kol, čtyřikrát každý s každým. Systém, který byl k vidění v letech dřívějších. Zákonitě měl své zastánce i odpůrce. „Já jsem byl navrhovatelem tohoto modelu. Navrhoval jsem trochu méně vložených pondělí, měl jsem hrací dny ještě 27. a 29. prosince, nicméně na aktivu klubů jsem byl přehlasován s tím, že některé kluby zastávaly hledisko, že v prosinci nechodí víc lidí, než ve vložené pondělí. Tento model byl ale nejlepší, co se za delší dobu zpět první lize hrál,“ dodal Bedřich Ščerban.

S novým systémem neměli podle Tomáše Ficence problém ani sami hráči. „My jsme tu od toho, abychom hráli. Je jedno, jestli jsou to pondělky, středy nebo soboty. Čím více zápasů, tím líp pro každého hráče. Zápasová praxe je rozhodně lepší, než dril na tréninku,“ tvrdí jihlavský kapitán rozhodně.

V závěru sezony se k jihlavskému celku připojil zkušený matador Martin Filip, v sezoně hrající krajský přebor. I přes mnoho skeptických pohledů dokázal, že na to první ligu stačí, ba že může být i důležitou oporou mužstva. „Toto byl majstrštyk Petra Vlka. Na jedné trenérské poradě Petr přišel a říkal, že Martin Filip hraje ve Vrchlabí krajský přebor, což je škoda. Stál o to, abychom ho sem dotáhli. Následně jsme s ním vstoupili do jednání, Martin říkal, že si ještě rád zahraje. Já jsem s ním byl velmi spokojený, musím mu poděkovat,“ vysekl Bedřich Ščerban zkušenému borci poklonu, načež přidal i velmi zajímavou perličku. „Toto byl požadavek trenérů, který byl nad náš rozpočet. Takže Martin Filip měl podepsáno na jednu korunu. Bylo vidět, že chce hrát hokej a bavit se jím. Do týmu parádně zapadl.“

Zcela souhlasil také Petr Vlk. „V první fázi byl Martin taková jistota pro případ, že by se něco "semlelo". Domluvili jsme se na tom, že by bylo potřeba před play-off odehrát nějaké utkání, aby si na to "sáhl". A popral se s tím velmi dobře,“ pochválil Martina Filipa jihlavský lodivod. V zápase s Benátkami se podepsal pod třemi góly Daniela Hodka. O dalším setrvání ostříleného borce v Dukle zatím není jasno. „Má také nějaké závazky, je to věc jednání,“ připomněl Vlk.

Tomáš Ficenc se obrátil také za vítěznou čtvrtfinálovou sérií s Hradcem Králové. „Je to hodně v hlavách. Čtvrtfinále je takové, že musíme a chceme vyhrát, láme se zde úspěch a neúspěch. Pomohlo nám domácí prostředí, kde jsme neprohráli, a v semifinále hrajete proti nejlepšímu mančaftu. Nechcete udělat ostudu, a tak hrajete takzvaně na krev,“ prozradil Ficenc.

„Je potřeba vyzvednout hráče, kteří tu hráli celý rok. Z mého pohledu byla práce kluků za celý rok dobrá,“ uzavřel hodnocení Petr Vlk.