Mužstvo určitě mělo na víc, hodnotí sezonu trenér mladšího dorostu Jiří Jungwirth

22.04.2012 / Jan Frühbauer

Mladšímu dorostu skončila extraligová sezona na sklonku března. Nakonec se umístili na osmé příčce. I když měli dlouhou sérii proher, na konci ročníku se dokázali zvednout a dobrým výkony se udrželi v ELIOD extralize mladšího dorstu i pro následující ročník. "Roztrhla se jednota mužstva, nedokázali jsme táhnout za jeden provaz a došlo k zhoršení výsledků. Až těch posledních pár zápasů sezony se to nakonec zlepšilo. Mužstvo určitě ale mělo na víc, než jsme dokázali," hodnotí výkony trenér mladšího dorostu trenér Jiří Jungwirth. I když jihlavským mladíkům skončila sezóna, volna si moc neužijí. Už 2. května jim startuje letní příprava.

Jak byste zhodnotil letošní sezonu mladšího dorostu?

Letošní sezona byla moje třetí u mladšího dorostu, po tom, co jsem k ní přešel od osmé a deváté třídy. Tato kategorie je nejvíce specifická. Schází se tu hráči z nižších i vyšších tříd, takže rozpětí hráčů a věku je opravdu velké. I vyspělost je rozdílná, jak mentální, tak fyzická. Je těžké skloubit všechny tyhle rozdílné typy hráčů. Před sezonou jsme začali jako vždy v květnu letní přípravou. Byli jsme na soustředění, které slouží k tomu, aby se mužstvo dalo dohromady, kluci se více poznali a vytvořili si dobrý kolektiv. Všechno začalo dobře, kluci v letní přípravě dobře trénovali, drželi za jeden provaz. Absolvovali jsme například turnaj v Písku, který byl prvním vážnějším testem, a skončili jsme tam druzí. I vstup do ligy byl slušný, až do poloviny listopadu to všechno víceméně šlapalo. Od té doby se to zlomilo, došlo k posunu hráčů, někteří přešli naplno ke staršímu dorostu. Roztrhla se ta jednota mužstva a došlo ke zhoršení výsledků. Až těch posledních pár zápasů sezony se to nakonec zlepšilo a hráli jsme mnohem lépe. Mužstvo určitě ale mělo na víc, než jsme dokázali.

V listopadu jste porazili v derby Horáckou Slavii Třebíč, pak ale nastalo období 94 dnů, kdy jste nedokázali naplno bodovat (dva body během této doby získal mladší dorost za výhru 3:2 po samostatných nájezdech v dalším derby v Havlíčkově Brodě - pozn. aut.). Kde byl problém?

Hlavní problém byl v tom, že mužstvo přestalo táhnout za jeden provaz. Hokej je kolektivní hra, a pokud ten kolektiv nedrží pohromadě, v kabině nejsou spolu a někteří se spolu ani nebaví, tak to nemůže fungovat. My trenéři jsme měli být v některých fázích důslednější i v komunikaci s hráči, v tom si beru ponaučení do dalších let.

Letos se vám v derby dařilo. Vyhráli jste všechny zápasy proti Havlíčkovu Brodu i Třebíči, kromě jednoho, kdy nás beznadějně poslední Třebíč převálcovala 7:1...

To už byl naprostý vrchol krize. Tam jsme spadli úplně na dno. Výsledek vypadá strašně, ale v tom utkání jsme nebyli o tolik horší než Třebíč. Dostávali jsme laciné góly a mužstvo se úplně rozsypalo. Celou sezonu nás držel gólman David Vacek, ale zrovna tohle utkání se mu vůbec nepovedlo. To byl náš nejhorší zápas za celou sezonu. Prohráli jsme si ho naprosto sami svým přístupem. Doufám, že takový výkon hodně dlouho nezopakujeme.

Kteří hráči byli podle vašeho názoru nejvýraznější?

Zaprvé určitě gólman David Vacek. Hodně důležitý byl ale i druhý gólman Jiří Adam. Výkonnost těchto dvou gólmanů je diametrálně odlišná, ale i přesto že Jirka Adam nedostal pořádně šanci, chápal to a chodil poctivě na všechny tréninky. Pomáhal i na trénincích osmé třídy. Výborný byl gólman Vacek po sportovní stránce, kdy skvěle chytal celou sezonu a Adam zase po kolektivní stránce.
V útoku se dobře prosazovali Anděl a Bambula. Za ty roky nikdo kromě těchto dvou hráčů a ještě Střechy a Mandáta (hráči staršího dorstu - pozn. aut.) nezískal tolik bodů. Navíc pro Lukáše Anděla to byl první rok v mladším dorostu. Po sportovní stránce je výborný, ale ještě se musí učit, jak vést tým a kolektiv. On je zatím ten hráč, který k sobě potřebuje nějakého lídra a pak je schopen předvádět skvělé výkony.
V obraně zase vynikali Vladimír Port a Václav Půža, ale oba potřebují do sebe dostat větší zarputilost. Myslím si, že je tady dost hráčů, kteří, když na sobě budou pracovat, tak se můžou dostat vysoko.

Dlouho dobu jste pracoval s nižšími třídami, ale už tři roky působíte u mladšího dorostu. Jak se vám pracuje s hráči této kategorie?

Pracuje se mi dobře a dělám to rád. Mezi těmito kategoriemi není velký rozdíl, protože dochází k častým posunům různých hráčů do vyšších i nižších kategorií. U mladšího dorostu jsou určité momenty, kdy hodně nastupuje puberta. To je největší problém těchto hráčů. V jednu chvíli dochází mezi nimi k velkým rozporům a přestanou tvořit tým. Snažím se s nimi pracovat tak, aby si uvědomili, proč ten hokej hrají. Za našeho přispění si musí uvědomit, co vlastně chtějí a pracovat na sobě.

Český hokej se snaží pořád vyvíjet a zlepšovat, většinou to vše začíná u mládeže. Jaký je váš názor na mládež v celé České republice?

Dříve tady bylo všude podstatně více hráčů. Měli jsme mnohem větší výběr. Chápu, že to hodně stojí a ne každý na to dnes má. Ale začíná se tady s mládeží docela dobře pracovat. Vyvíjí se různé kempy a akademie, aby ti hráči věděli, co chtějí a nehráli jen z povinnosti. Aby sami na sobě chtěli pracovat a uspět. To je podle mě největší problém dnešní mládeže. Že chybí ta aktivita samotných hráčů.

Velkým problémem pro mladší hráče je určitě zvládnutí vrcholového sportu a vzdělání. Jak na tom podle vás jsou dnešní mladí hráči?

Myslím si, že by to měli zvládat lépe. Samozřejmě není to tak u všech hráčů. Někteří jsou na tom výborně, ale zase jsou i ti, kteří jsou na tom hodně špatně. A to je úplně zbytečné. Když se s nimi mluví osobně, tak se dá se všemi mluvit rozumně. Ale pak se dostanou do kolektivu, chtějí se předvádět a všechno se zhoršuje. A jak docházka, tak výsledky by u dvou třetin hráčů mohli a měli být lepší. Určitě drtivá většina z nich na to má. Na spoustě hráčů, i nejlepších na světě, je vidět, že se dá zvládat skvěle oboje, škola i sport.

V letošní sezoně skončil mladší dorost třetí od konce. Jaké máte plány na příští sezonu?

Letos k nám přichází hráči ročníku 1998, ti měli dobrou dlouhodobou výkonnost v nižších třídách. Je ale potřeba, aby to všechno přenesli do mladšího dorostu. Není to vždycky jednoduché a ne každému se to povede. Vždycky máme cíl být na tom lépe v tabulce. A vychovat nové a lepší hráče pro vyšší kategorie. Budeme se snažit pro to udělat maximum.

Kdy mladšímu dorostu začíná letní příprava?

Startujeme ve středu 2. května. Začneme vstupními testy a do konce června bude suchá příprava, červenec bude zase celý volný a začátek srpna bychom chtěli už začít na ledě.

V derby s Havlíčkovým Brodem ztratili mladší dorostenci Dukly pouze bod. Doma dvakrát vyhráli výrazným rozdílem 8:0 a 10:2. Byly to zároveň dvě nejvyšší výhry jihlavských mladíků v soutěži. Největší debakl utrpěli doma v 17. kole s pražskými Letňany, kterým podlehli 3:13! Foto: Josef Plechatý