Mezinárodní hokejová škola bude letos ve Finsku. Mladí hokejisté z Vysočiny odlétají již o víkendu

26.07.2012 / Zdeněk Drla

Druhý ročník česko-finské Mezinárodní hokejové školy (IIHS) proběhne letos na severu Evropy (28. července - 4. srpna), hostitelem týdenního kempu mladých hokejistů bude město Tampere. Letošní ročník IIHS navazuje na úspěšný loňský kemp, který se konal na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě. Vybraní mladí hokejisté z celé Vysočiny se dvěma trenéry a doprovodem odletí do Finska již tento víkend. Výprava bude čítat zhruba třicet osob. Také letos podpořil akci výrazným způsobem Kraj Vysočina. "Bez podpory Kraje Vysočina by se kemp nemohl konat, patří mu velké poděkování. I díky jeho podpoře se nám daří navázat spolupráci s dalšími sponzory. Cena kempu je tak pro rodiče hráčů snesitelnější a nemáme problém s odmítáním účasti," připomněl jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban na úterní tiskové konferenci v sídle Kraje Vysočina.

PREZENTACE. Druhý ročník Mezinárodní hokejové školy představil jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban v úterý na tiskové konferenci v sídle Kraje Vysočina. Foto: Zdeněk Drla

Loni poprvé, nyní pokračování

⇒ NOMINACE ČESKO:
Jakub Škarek
Daniel Štastný
Oliver Havelka
Richard Habermann
Lukáš Mareš
Jiří Slabý
Dominik Adam
Jan Prokš
(všichni HC Dukla Jihlava)

Miroslav Folvarský
Matěj Vála
Martin Nepokoj
Vojtěch Holenda
David Donda
Adam Fixa
Josef Vrátný
Richard Cachnín
Radim Pejchal
(všichni HC Rebel Havlíčkův Brod)

Karel Svoboda
Petr Slabý
Matěj Novák
Petr Bednář
Radim Nejedlý
(všichni Horácká Slavia Třebíč)

Jan Brejcha
(SKLH Žďár nad Sázavou)

Mezinárodní hokejové škola s českou a finskou účastí znovu otevře své brány na přelomu července a srpna. Tentokrát se koná na severu Evropy ve finském městě Tampere. Letos je určena pro hráče ročníku narození 1999. Do Finska odletí vybraní mladí hokejisté z celé Vysočiny. Své zastoupení bude mít na IIHS 2012 Dukla Jihlava, Rebel Havlíčkův Brod, Horácká Slavia Třebíč a SKLH Žďár nad Sázavou.

Jednatel Dukly Jihlava a hlavní organizátor kempu na české straně Bedřich Ščerban věří, že Mezinárodní hokejová škola bude pro mladé hráče stejně jako loni i letos přínosem. Hlavni filozofií školy totiž není pouze porovnání výkonnosti či dovedností českých a finských hráčů. Mladí hokejisté jsou "namícháni" jak na ledě, tak i při ubytování. "Úředním" jazykem je angličtina. "Finsko jsme si vybrali, protože má podle našich analýz v práci s mládeží podobné problémy jako my. Potýká se s malou členskou základnou, která pramení z velikosti země, počtu obyvatel a podobně," vypočítává hlavní důvody navázání spolupráce se zemí dvojnásobných mistrů světa Bedřich Ščerban. "Finové se také musí starat o své hráče tak, aby z nich vychovali vrcholové hokejisty a také, stejně jako my, mají problémy s odchodem talentovaných hráčů do zámoří nebo jiných zemí, kde většinou nedochází k dalšímu růstu," připomíná.

Tím, že se organizátoři pustili v loňském roce do pořádání Mezinárodní hokejové školy, šli tak trochu do neznáma. Podobná akce se podle dostupných informací v Česku ještě neuskutečnila. "Samozřejmě se koná řada mezinárodních kempů na komerční bázi, žádný jiný ale nefunguje jako ten náš. Je totiž výběrový. Jsou na něj nominováni hráči podle výkonnosti. Navíc i organizace je specifická. Hráči jsou promíchaní do dvou skupin - Češi i Finové dohromady, v obou týmech se musí dorozumívat anglicky, hledají k sobě společenské vazby a zároveň se zdokonalují v hokeji," připomíná Ščerban další plusy mezinárodní školy a zároveň přidává hodnocení loňského ročníku. "Byl úspěšný. Zjistili jsme, jak jsme na tom hokejově v této kategorii (v loňském roce se IIHS účastnili také třináctiletí hráči, tedy ti narození v roce 1998 - pozn. aut.) a poznatky byly zajímavé. Jak technicky a fyzicky jsme na tom byli lépe než hráči z Finska," doplňuje Ščerban. "Dodnes spolu čeští a finští účastníci komunikují třeba na sociálních sítích," přidává další pozitivum.

Letos do Tampere, příští rok znovu na Vysočině

Pořadatelé IIHS vyhodnotili po prvním ročníku akci jako přínosnou, proto se dohodli na jejím pokračování, tentokrát ve Finsku. Již nyní ale začínají osnovat přípravy třetího pokračování, které by měla v roce 2013 hostit znovu Vysočina. Obě strany - česká a finská - se totiž dohodly na pravidelném předávání pořadatelské štafety. I když vše může být ještě jinak. Organizátoři se totiž nebrání rozšíření akce i do dalších zemí. "Do dalších let se dá přemýšlet o přibrání další země, například Švédska, akce by se tak odehrála na Vysočině jednou za tři roky," nastínil další možné směřování IIHS ředitel krajského úřadu Zdeněk Kadlec.

Právě Kraj Vysočina podpořil konání loni i letos významnou částkou. "Doufám, že budeme moci přispět na tuto akci i v dalších letech," dodal Kadlec.

Hokejisty čekají tréninky i doprovodný program

PŘEDSTAVNÍ PROJEKTU. Bedřich Ščerban na tiskové konferenci odpovídá na dotazy novinářů.
Foto: Zdeněk Drla

Týdenní kemp ve Finsku má jasně daný program. Hráče čekají dvoufázové tréninky pod vedením zkušených trenérů. Z Vysočiny cestují na sever Evropy dva trenéři - Martin Sobotka ze Žďáru nad Sázavou (hlavní trenér) a Roman Vondráček z Horácké Slavie Třebíč. Zbývající trenéři budou Finové. "Při loňském ročníku to bylo přesně obráceně," podotýká Ščerban. V dopoledních hodinách absolvují mladíci suchý trénink a trénink na ledě, odpoledne pak modelový zápas. Pořadatelé myslí i na volný čas účastníků. "Jsou naplánovány různé akce a doprovodný program. Loni jsme představovali Vysočinu my Finům, letos to teby bude naopak," říká Ščerban.

Druhý ročník Mezinárodní hokejové školy hostí město Tampere, v místním týmu Tappara, jenž je osminásobným mistrem finské ligy, působila řada českých hráčů mimo jiných i současný jihlavský jednatel Bedřich Ščerban. "Základnou nám bude město Tampere, z ekonomických důvodů ale budeme k tréninkům na ledě a zápasům dojíždět do pár kilometrů zdáleného města Pirkkala, kde je menší hala a sníží se tak náklady na provoz," podotýká první muž Dukly. Podle něj jsou podobné kempy pro hráče přínosné. Mají možnost porovnání své výkonnosti s vybranými vrstevníky. Na své si přijdou i trenéři. "Ten týden dává hráčům strašně moc, protože vidí, že i v jiných týmech jsou hráči, kteří se jim rovnají nebo je převyšují. Hráče to motivuje, aby na sobě dál pracovali. I vyšší tréninkové dávky hráčům pomůžou. My zde získáváme nové poznatky v oblasti coachingu, metodiky i sportovní psychologie. Zároveň probíhá i testování hráčů, ve kterém získáváme zpětné vazby, na jaké úrovni jednotlivé školy jsou," uzavírá Ščerban.

VZPOMÍNKY NA LOŇSKOU ŠKOLU. Účastník loňské Mezinárodní hokejové školy Topias Haapanen se vyfotil doma ve Finsku v dresu IIHS spolu se svým otcem, který si z Vysočiny na sever Evropy odvezl dres Dukly Jihlava. Ve svém pokoji má Topias modrý "vysočinský" dres vystavený spolu s plakátem a certifikátem o absolvování hokejové školy v Jihlavě. Foto: Archiv Topiase Haapanena