Na Memoriálu Ivana Hlinky se představí dva mladí hráči Dukly

10.08.2012 / Zdeněk Drla, Jan Frühbauer

Celý příští týden se bude v Břeclavi a Piešťanech konat Memoriál Ivana Hlinky, prestižní turnaj osmnáctiletých reprezentací. V břeclavské skupině se střetnou Česká republika, Finsko, Rusko a USA, v piešťanské pak Slovensko, Kanada, Švédsko a Švýcarsko. Své zastoupení na turnaji bude mít i Dukly Jihlava. A hned dvojí. Reprezentační pozvánku dostali obránce Roman Čermák a útočník Jan Mandát.

Memoriál Ivana Hlinky je nejprestižnějším turnajem osmnáctiletých hokejistů mimo mistrovství světa a významnou přehlídkou talentů před draftem NHL. V minulosti se na něm představili třeba Sydney Crosby, Steven Stamkos, Jevgenij Malkin, Alexandr Ovečkin, Victor Hedman nebo Mikael Granlund. Vzhledem k termínu se ho na rozdíl od šampionátu účastní i hráči Canadian Hockey League. Není bez zajímavosti, že z deseti nejvýše umístěných hráčů letošního draftu NHL se jich devět objevilo na některém z posledních ročníků Memoriálu.

Čeští reprezentanti už znají svůj program během turnaje. "Od úterý do pátku máme dvoufázové tréninky. Jsou zaměřené hlavně na taktiku, už ne na fyzickou přípravu jako během kempů. V sopotu 11. srpna hrajeme přípravné utkání s Kanadou, která hraje ve druhé skupině v Piešťanech. V pondělí 13. sprna začínáme ve skupině proti Finům," říká o programu jeden z reprezantantů Dukly Jihlava Jan Mandát.

Mladí reprezentanti už absolvovali několik letních kempů v Třemošné, Rokycanech, Brumově-Bylnici a v Jindřichově Hradci. "Převážně jsme trénovali kondici. Teď naposledy už byl trénink zaměřen na taktiku a čekají nás nácviky přesilových he. Musíme se více spolu sehrát," komentuje tréninky druhý jihlavský reprezentant, obránce Roman Čermák.

Jan Mandát už má z reprezentace zkušenosti. "Dostal nějaké možnosti, jak mám hrát a podle toho se musím zařídit. Když budu hrát to, co trenér chce, tak se v reprezentaci udržím," popisuje svoje možnosti. I Roman Čermák už je pravidelným účastníkem mládežnických reprezentačních akcí. O soupeřích má přehled. "S Ruskem jsme dvakrát vyhráli, s Finskem jsme prohráli v prodloužení. Ale USA je velká neznámá," popisuje skupinu Čechů na turnaji.

Zápasy ve skupinách (břeclavské a piešťanské) jsou na programu od pondělí do středy, v pátek je na pořadu dne semifinále, o medaile se bude hrát v sobotu 18. srpna.

Nominace České republiky na Memoriál Ivana Hlinky:

Štěpán Lukeš – Piráti Chomutov
René Svoboda - HC Vítkovice
Martin Kokeš – HC Litvínov
Tomáš Andrlík - HC Plzeň 1929
Roman Čermák – HC Dukla Jihlava
Ondřej Šafář – HC Energie Karlov Vary
Jan Štencl – HC Vítkovice
Tomáš Dvořák – HC Rebel Havlíčkův Brod
Alex Pisárik – HC Třinec
Michal Beránek – HC Bílí Tygři Liberec
Petr Česlík – HC Vítkovice
Pokorný Dominik - HC Sparta Praha
Václav Pašek - HC České Budějovice
Roman Přikryl - HC Plzeň 1929
Jiří Kepka - HC Plzeň 1929
Luboš Rob - HC České Budějovice
Ondřej Kaše - Piráti Chomutov
David Kampf - Piráti Chomutov
Martin Slánský – HC Kladno
Miroslav Indrák - HC Plzeň 1929
Dan Nádrazský – HC Davos
Jan Mandát - HC Dukla Jihlava
Ondřej Kovářů – Luko Rauma

Náhradníci:
Jakub Kalfiřt – HC Bílí Tygři Liberec
Adam Škutchan – HC Vítkovice
Jan Litera - HC Letci Letňany

Vedení týmu:
Team manager: Otakar Černý
Hlavní trenér: Luděk Bukač ml.
Asistent trenéra: David Bruk
Trenér brankařů: Radek Toth