Musíme dál táhnout za jeden provaz, říká obránce staršího dorostu Vladimír Port

10.11.2012 / David Suchý

Osmnáct utkání a z nich hned čtrnáct s vítězným koncem. Dobrá nálada může panovat v kabině staršího dorostu, který dál v klidu proplouvá extraligovou skupinou střed a drží se na postupovém třetím místě „Hrajeme dobře odzadu a od toho se odvíjí dobré výsledky," říká obránce Vladimír Port, který si svými výkony vysloužil poroznost trenérů reprezentace do sedmnácti let.

Parádně si vedou v extraligových bojích starší dorostenci. Ti jsou na 3. místě skupiny Střed a díky zodpovědným výkonům v obraně trápí jednoho soupeře za druhým. Důkazem obětavosti je obránce Vladimír Port, který vše podřizuje týmovému úspěchu. „Na svůj první kanadský bod stále čekám, ale to je o štěst. Věřím tomu, že to tam jednou padne. Hlavní ale je, že vyhráváme jako tým, nějaké osobní statistky jdou úplně mimo,“ říká Port a se zjevnou inspirací u tří mušketýrů dodává: „Vyhrává a prohrává starší dorost, ne jednotlivci. A jak se říká: Jeden za všechny, všichni za jednoho.“

Starší dorostenci si připsali v sobotu s Pardubicemi už sedmou výhru v řadě (vyhráli 3:2 po samostatných nájezdech - ppozn. aut.) a vypracovali si tak slušný devítibodový náskok na čtvrté České Budějovice. „Myslím si, že sezona se pro nás vyvíjí zatím velmi dobře. Jsme třetí se ztrátou jednoho bodu na druhý Písek, ale nesmíme mít v hlavě, že to už půjde samo. Sezona je ještě dlouhá a může se toho stát hodně,“ hodnotí vysoký bek realisticky dosavadní průběh sezony a vzápětí s pokorou dodává: „Nesmíme usnout na vavřínech a musíme dál makat jako doteď.“

Že v obraně funguje vše jak má, dokládá i fakt, že jihlavskou neprůstřelnost přerušil až po 202 minutách pardubický Kysela, který dokázal to, co nezvládli Rebelové, Královští lvi ani českobudějovický Mountfield. „Ty tři nuly v řadě byly důsledek toho, že hrajeme dobře odzadu a hlavně zásluha gólmana. Myslím si, že teď si gólmani i víc věří. Teda hlavně Svobič (Dominik Svoboda - pozn. aut.), který ty zápasy odchytal,“ směje se hráč s Jordanovou třiadvacítkou na zádech. Gólman Dominik Svoboda neinkasoval senzačních deset třetin a vylepšil si tak průměr inkasovaných branek na zápas na údaj na 1,28.

Své ale v obraně odvede i Port, který nastoupil do všech letošních extraligových utkání a patří mezi nevytěžovanější hráče týmu. „Myslím si, že moje výkony jsou celkem dobré. Hlavní je, že se vyhrává. Ale pořád je co zlepšovat. Zatím,“ dodává vtipálek s úsměvem na tváři. „Zranění se mi naštěstí vyhýbají, takže za to jsem rád. Hlavně to musím zaklepat,“ nechce “Porťák“, jak mladému hráči všichni říkají, nic zakřiknout a klepe si prsty o zuby.