Fanoušci nám vytvořili skvělou atmosféru, hodnotí zápas v Mostě Roman Maliník

28.12.2012 / Zdeněk Drla

Stává se pravidlem, že v letošním soutěžním ročníku vždy někdo z hráčů Dukly Jihlava vstřelí proti Mostu hattrick. Po Martinu Filipovi a Radku Hubáčkovi se to ve čtvrtek ve třetím vzájemném měření sil podařilo Michalu Veleckému. Jeho trojí zápis do listiny střelců ale na bodový zisk na ledě dvanáctého týmu tabulky nestačil. Dukla se sice ujala vedení, ale Mostečtí dokázali srovnat a obrátit až na 3:1. "Do utkání jsme vstoupili hodně vlažně," konstatuje Roman Maliník, který asistoval u prvního Veleckého gólu a jemuž byly upřeny další dvě asistence.

Měl to být takřka povinný bodový import na Vysočinu. Vždyť s Mostem měla Dukla před zápasem 35. kola první hokejové pozitivní bilanci. V každém duelu nasázela Severočechům sedm gólů. Podobný průběh očekávali fanoušci červenožlutých, kterých do 220 kilometrů vzdáleného města dorazilo na tři desítky, i ve čtvrtek. Radovali se sice z úvodního gólu Michala Veleckého, pak ale museli přihlížet tomu, jak mostecký Baník srovnává a otáčí. "Podařilo se nám ale dát gól z přesilovky. Čagy (Tomáš Čachotský - pozn. aut.) vystřelil, já jsem to dorážel, napodruhé to gólmanovi propadlo, Michal Velcký byl ale ve správný čas na správném místě a zasunul to do odkryté branky," popisuje první gólovou situaci Dukly Roman Maliník.

Poté ale začali "úřadovat" hráči v zelenobílých dresech. Nejprve srovnával necelých pět minut před první sirénou Pavel Kuběna. A stejný hráč strhl na začátku druhého dějství vedení na stranu domácích. "Druhý gól Mostu byl takový smolný, kdy jsme si nepočínali důrazně před vlastní bránou," přiznává Roman Maliník.

Dukla měla poté k dipozici více než minutouvou dvojnásobnou početní převahu, gólově se ale neprosadila. "Ta nevyužitá přesilovka pět an tři nás mrzí," klopí oči jihlavská sedmadvacítka.

V polovině zápasu odskočil Most dokonce na rodíl dvou gólů. Na 3:1 z pohledu domácích zvyšoval Vítězslav Nedrda. Dukla ale na jeho přesnou trefu našla rychlou odpověď. "Zanedlouho po třetím mosteckém gólu přišla naše přesilovka pět na čtyři. Tomáš Čachotský naznačil krásně střelu a přihrál křížem přes pásmo Michalovi Veleckému, který neměl problém se zakončením," popisuje druhý Veleckého gól Roman Maliník.

Do třetí třetiny vstoupila Dukla drtivým tlakem. A ten přinesl ovoce v podobě vyrovnávacího gólu. Na konci akce byl opět hráč s číslem 66, který tak zkompletoval svůj hattrick. "Roman Maliník dovršil hattrick Michala Veleckého, když to do mě narval golfem přímo do žeber," směje se trpce třígólový střelec večera a ukazuje zhmožděná žebra. Puk se od jeho trupu odrazil za záda mosteckého gólmana Lukáše Melichara.

Namísto aby Jihlava zúročila svůj tlak a převahu ve třetím dějství, dovolila Mostu vsítit vítězný gól. A to ve vlastní přesilovce. "Čtvrtý gól padl po naší individuální chybě, kdy kotouč nešťastně skočil našemu bekovi přes hokejku a mostecký útočník se dostal do samostaného úniku," mrzí Romana Maliníka.

Dukla se pokoušela nepříznivý stav zvrátit ke konci základní hrací doby. "Ke konci zápasu jsme si znovu vytvořili tlak, mohli jsme v power-play vstřelil gól, ale gólman Mostu byl proti," připomíná situaci pár vteřin před závěrečnou sirénou Roman Maliník, kdy jeho parťák z první útočné formace Michal Velecký mohl zaznamenat čtvrtý gól v zápase. Sám střelec večera by raději vyměnil svůj hattrick za týmový úspěch. "Když nad tím přemýšlím, je zbytečné dát tři góly v zápase, který nevyhrajeme," smutní Michal Velecký. "Na skvělý výkon, který jsme předvedli proti Brodu, jsme měli navázat hrou v Mostě, což se nám nepodařilo," říká. "Mrzí nás to i kvůli fanouškům, kterých do Mostu přijelo hodně a vytvořili nám dobrou atmosféru," shodují se Roman Maliník s Michalem Veleckým.