Mladé naděje Dukly opět obléknou reprezentační dres Česka

04.02.2013 / Tomáš Lysý

Početné zastoupení bude mít jihlavská Dukla na nadcházejících mládežnických reprezentačních turnajích. Hned tři hokejisté a jedna hokejistka totiž na sebe oblečou český dres. Reprezentovat svoji vlast budou mít možnost Roman Čermák, Vladimír Port a Lukáš Anděl. Tuto trojici doplňují také dvě slečny. Čermák je nominovaný na turnaj pěti ve švédském Jönköpingu. Jeho kolega ze staršího dorostu Port odcestuje nejen na turnaj do finského Järvenpää, ale také na Evropskou olympiádu mládeže 2013 v Rumunsku. Anděl zase poletí s reprezentací až do ruské Balašichy na Turnaj čtyř. V národním družstvu ČR 15 ženy se zase představí Eva Adamová se Zuzanou Martinů, která byla nominována jako náhradnice.

Z již uvedených jmen je jasné, že starší dorost Dukly bude mít v reprezentaci hned trojnásobné zastoupení. Ale ač Čermák s Portem tvrdí muziku v obraně a Anděl řádí v prvním útoku dorostenců, za svoji vlast v jednom týmu nenastoupí. Každý je totiž nominován do jiné věkové kategorie.

Roman Čermák, s devětadvaceti body vůbec nejproduktivnější obránce ze všech tří skupin extraligy staršího dorostu, odcestuje do země Keltů. Ve Švédsku, konkrétně v Jönkopingu, jej čeká Turnaj pěti zemí s reprezentací U-18. Dukla je vůbec jediný tým nehrající v seniorské kategorii extraligu, který do tohoto výběru dodala hráče – pokud tedy nepočítáme dva hokejisty působící ve Švédsku a jednoho ve Švýcarsku. Nadějný bek má se svým týmem rozhodně co napravovat. Na minulém vystoupení ve švýcarském Zuchwillu totiž "osmnáctka" postupně prohrála se Slovenskem (na nájezdy), Švýcarskem a Finskem. Vyhrát se jí podařilo až v posledním zápase proti Německu. Tentokrát bude osazení turnaje jiné. Slováky nahradí Spojené státy Americké a místo Švýcarska bude hrát Rusko, což nepochybně zaručuje turnaji velkou prestiž.

Zápasy českého týmu U-18:
Středa 6.2. od 19:00, Česko – Švédsko
Čtvrtek 7.2. od 15:30, Česko – Finsko
Pátek 8.2. od 19:00, Česko – USA
Neděle 10.2. od 10:30, Česko – Rusko

Čermákův kolega z obrany, Vladimír Port, odcestuje do finského Järvenpää s týmem ČR U-17. Jeden z nejmladších beků staršího dorostu červenožlutých, který je jeho pevnou součástí, absolvuje v zemi tisíce jezer poslední přípravu českého týmu před Evropskou olympiádou mládeže. Ta se letos uskuteční v rumunském Brašově od 17. do 22. února. Port ale ještě nemá nominaci na olympiádu jistou, protože bude upřesněna až po finském turnaji.

European Olympic Youth Winter Festival Brasov 2013, jak je projekt oficiálně nazýván, se těší velkému významu. V těchto dnech například probíhají závěrečné přípravy pro předání olympijské pochodně a zapálení olympijského ohně. O pořádek akce a bezpečnost sportovců se bude starat přes čtyři sta dobrovolníků. Rumunsko zkrátka dělá vše pro to, aby si mladí účastníci připadali jak na „dospělé“ olympiádě. V Brašově se samozřejmě nebude soutěžit pouze v ledním hokeji, ale i v dalších zimních sportech. O medaile se bude bojovat v alpském lyžováni, biatlonu, běhu na lyžích, krasobruslení, rychlobruslení, skocích na lyžích a snowboardingu.

Zápasy českého týmu U-17 ve Finsku:
Středa 6.2. od 19:00, Česko – Finsko
Čtvrtek 7.2. od 17:00, Česko – Švédsko
Pátek 8.2. od 17:00, Česko – Rusko
Sobota 9.2. od 13:00, Česko – USA

Posledním z trojice hráčů Dukly je Lukáš Anděl. Toto rychlé pravé křídlo, které je ve spolupráci s Lukášem Jíchou a Janem Mandátem postrachem gólmanů soupeře, bude chtít ukázat své kvality v Rusku. Město Balašicha totiž hostí Turnaj čtyř. Anděl má v této sezoně již s reprezentací zkušenosti. Spolu s Jiřím Bambulou byl totiž v listopadu loňského roku nominován na trojzápas se Švýcary. Co víc, hned v tom prvním vstřelil rozhodující druhý gól a Češi tak porazili vrstevníky mající ve znaku helvétský kříž 2:1.

Zápasy českého týmu U-16 v Rusku:
Pátek 8.2. v 16:30, Česko – Švédsko
Sobota 9.2. v 15:00, Česko – Finsko
Neděle 10.2. v 18:30, Česko – Rusko

Dukla Jihlava má ale zastoupení i v mládežnických kategoriích žen. Do reprezentačního výběru U-15 nominoval trenér Rudolf Valla hned dvojici hokejistek oblékajících červenožlutý dres. Na Turnaji čtyř zemí v rakouském Gmundenu se představí třináctiletá Eva Adamová, nastupující v útoku osmé třídy Dukly. Její kolegyně Zuzana Martinů, která hraje v obraně, je nominována pro turnaj v Rakousku jako náhradnice. Dvě hráčky z jednoho týmu byly nominovány už jen v případě Mostu, Mělníku, Jindřichova Hradce a Kroměříže.

Zápasy českého týmu žen U-15 v Rakousku:
Pátek 8.2. v 17:30, Česko – Německo
Sobota 9.2. v 17:30, Česko – Švýcarsko
Neděle 10.2. v 10:00, Česko – Rakousko