Je skvělé, že lidé o mně a mé práci vědí, říká vítězka ankety Sportovec Jihlavska Vladimíra Pokorná

12.03.2013 / Zdeněk Drla

Trenérka jihlavských krasobruslařek Vladimíra Pokorná získala prvenství ve třináctém ročníku čtenářské ankety Jihlavských listů Sportovec Jihlavska 2012 v kategorii Trenér. Ocenění převzala minulý týden na slavnostním Galavečeru v divadelním sále jihlavského DKO. „Je to příjemné. Jsem ráda, že pro mě lidi hlasovali. Je to čtenářská anketa a je skvělé, že o mně a mé práci vědí a dali mi hlas,“ říká Vladimíra Pokorná, která se v oddílu krasobruslení Dukla Jihlava – mládež věnuje týmu Ice Flowers.

Vítězství v trenérské kategorii zanedlouho čtyřicetiletá trenérka neočekávala. Proto byla zaskočena, když její jméno z úst moderátora slavnostního ceremoniálu Vlasty Korce zaznělo. „Hodně mě to překvapilo. Podle průběžných výsledků na internetu vedl trenér judistů Jaroslav Wasserbauer, čekala jsem, že tedy skončím druhá,“ popisuje okamžiky při vyhlášení ankety. Do konečného pořadí se ale kromě hlasů na internetu započítávaly i „papírové“ hlasovací kupony z Jihlavských listů a tady jich Vladimíra Pokorná získala nejvíce a brala tedy zlato.

Trenérka Vladimíra Pokorná je odchovankyní jihlavského krasobruslení. Začínala, stejně jako většina děvčat, ve čtyřech letech. „Aktivně jsem bruslila do sedmadvaceti let. Trénovat jsem začala už od nějakých šestnácti,“ popisuje svoji dosavadní kariéru sympatická trenérka, která se nejprve věnovala sólovému bruslení, poté přešla na synchronizované bruslení. Své následovnice – mladé krasobruslařky – tak vychovává už čtyřiadvacet let. V týmu Ice Flowers se věnuje výchově jedenadvaceti krasobruslařek. „Jsou to starší žákyně, děvčata od osmi do zhruba patnácti let,“ vysvětluje.

Se svými svěřenkyněmi obráží během sezony, která startuje stejně jako ta hokejová letní přípravou a končí v březnu, řadu závodů. „Jezdíme na závody jak v Česku, tak i v zahraničí. Nedávno jsme byly na Mistrovství České republiky první, v Poháru České republiky jsme byly druhé, absolvovaly jsme závody v Brně, v Praze, Jihlavského ježka, právě republiku v Příbrami, na zahraničním závodě jsme byly v rakouském Salzburgu,“ vyjmenovává „štace“, jež se svým týmem během sezony objela.

Se svými „kytičkami“ má skvělý vztah, Ice Flowers ji poslouchají na slovo. „Oproti děvčatům jsem starší, takže mají vůči mně respekt, sice mi všechny tykají, ale s kázní není problém,“ konstatuje spokojeně trenérka, kterou těší, že v krajském městě je o krasobruslení, správněji řečeno synchronizované bruslení, zájem. Hlásí se další a další malá děvčátka. „Zájem je v Jihlavě opravdu velký. Myslím, že dokonce stoupá. Hodně nám pomáhá kurz bruslení,“ poukazuje na aktivitu oddílu krasobruslení Dukla Jihlava – mládež, kde se pravidelně dvakrát ročně učí malé děti bruslit. Z nich se pak v mnoha případech rekrutují malí hokejisté či krasobruslařky.

V současné době působí v jihlavském klubu tři týmy synchronizovaného bruslení. Vedle žákyň Ice Flowers, které vede Vladimíra Pokorná, to jsou ještě juiorky Starlets Věry Paulusové a letošní „nováčci“ Gemini. „Gemini ještě nejsou závodní tým, ale připravují se a trénují. Od příští sezony by mohly začít závodit,“ říká na adresu týmu nejmenších krasobruslařek, ve kterém první krůčky na „bílých bruslích se zoubky“ zkouší děvčátka předškolního věku.

NEJLEPŠÍ TRENÉRKA. Vladimíra Pokorná v rozhovoru s moderátorem slavnostního vyhlášení ankety Jihlavských listů Sportovec Jihlavska 2012 Vlastou Korcem. Získala prvenství v kategorii Trenér. Další fotografie z vyhlášení si můžete prohlédnout ve fotogalerii Jihlavských listů. Foto: Petr Klukan (Jihlavské listy)

Krasobruslení je náročný sport, ale není tak drahý jako některé jiné

Jak moc je krasobruslení náročný sport co se financí týče?
Dobré brusle stojí tak od šesti do deseti tisíc. Záleží na věku. Mladší žačky si třeba kupují ještě levnější brusle. Starší pak potřebují brusle, ve kterých budou mít pevnější kotník, proto si pořizují už dražší brusle. K tomu šatičky, ty vyjdou zhruba na tisícovku. Je to pro rodiče docela finančně náročné, ale rozhodně to není tak drahé jako některé další sporty.

Kolik času zaberou tréninky?
Díky novému zimáčku máme více tréninků, což je dobře. My jako žákyně trénujeme zhruba třikrát, čtyřikrát týdně, plus suchá příprava hodinka až dvě. Suchá příprava probíhá v tělocvičně – je to třeba balet nebo zumba a v létě atletika.

Jak dlouho se chystá soutěžní jízda?
Jezdíme v šestnácti. Nácvik začíná už v srpnu na soustředění v Pelhřimově, kam jezdíme na celý týden. Zde uděláme takovou kostru jízdy. Mám k sobě dvě asistentky a v té chvíli už musíme mít připravenou hudbu a představu, co do kterého úseku hudby uděláme. Postupně přidáváme ruce a další prvky. Poté jízdu pilujeme tak, abychom byly připraveny na první závody, které jsou vždy kolem 30. listopadu. Jízdu tak nacvičujeme zhruba tři měsíce. I během roku se ale může jízda měnit, protože se každoročně mění pravidla.

Krasobruslení má svá pravidla?
Ano, jsou daná pravidla. Musíme třeba zajet kruh, který se musí odsunout, musí změnit směr a poté musí změnit tvar. A je dané pořadí, jak to má jít po sobě. A tato pravidla se někdy, třeba každý rok mění. Oproti nám má třeba hokej výhodu, tam jsou pravidla daná a přes to vlak nejede. U nás musíme každý rok sledovat změny.

Kolik máte děvčat v týmu?
Mám dvacet jedna dětí. Jízdu vždycky jezdí šestnáct děvčat, zbývá tedy pět náhradnic. To považuji za úspěch, protože když se podívám na některé týmy v republice, tak někde jsou třeba rádi, když dají dohromady dvanáct dětí – a to jsou větší města: Brno, Praha. V Jihlavě zájem o krasobruslení je. A je to dobře.

Říkáte, že máte náhradnice, takže není problém, když například některé z děvčat onemocní před závody? Dokážete ho nahradit?
S tím není problém. I náhradnice zapojujeme do tréninku, protože i na tréninku sem tam některé z děvčat nedorazí.

Jak je to s rozmístěním děvčat při jízdě. Jak se rozhodujete, kdo bude například uprostřed formace a kdo na okraji?
Vždycky silnější děvčata jsou na konci, protože tam jedou delší oblouk a je to rychlejší. Do středu se snažíme dávat menší holčičky.

Dříve jste trénovala tým Johanek. Ty už nejezdí…
S Johankami jsme skončily v seniorské kategorii. Děvčata odešla studovat na vysoké školy různě po republice. Ale těší mě, že bruslí v těch městech, kde studují. Tři děvčata z Johanek jezdí nyní v Praze. A právě tento tým jede na začátku dubna reprezentovat Českou republiku na Mistrovství světa v Bostonu. Je to obrovský úspěch, že se dostaly do reprezentace České republiky (Svoji jízdu, se kterou budou bojovat v zámoří o úspěch, ukázala pražská děvčata na závěr nedávných závodů Jihlavský ježek na Horáckém zimním stadionu – pozn. aut.).

Jaké máte s týmem Ice Flowers plány do příští sezony?
Teď je skvělé, že máme díky zimáčku celoročně led, takže musíme zlepšit bruslení a techniku. Budeme se snažit dosáhnout na lepší umístění na soutěžích. Stále je co zlepšovat.

ICE FLOWERS. Vladimíra Pokorná připravuje děvčata z týmu Ice Flowers oddílu krasobruslení Dukla Jihlava - mládež. Během sezony se účastní řady soutěží v České republice i zahraničí. Foto: Vladimír Šťastný (Jihlavské listy)

O soutěži Jihlavský ježek 2013, která se konala na Horáckém zimním stadionu v polovině února si přečtěte zde.