Policie zasahovala proti hostujícím fanouškům na Horáckém zimním stadionu

23.05.2013 / Zdeněk Drla

„Jménem zákona,“ ozývá se z megafonu a kordony policistů se na povel vydávají do sektoru hostů a zasahují proti neukázněným hostujícím fanouškům. Jeden z nich je zajištěn a vyveden ze stadionu. Po chvíli se zásah znovu opakuje. Na Horáckém zimním stadionu proběhlo ve čtvrtek 23. května cvičení krajské pořádkové jednotky Policie České republiky. Akce se zúčastnilo sedmdesát policistů a padesátka figurantů – středoškolských studentů, kteří představovali rozvášněný dav hostujících fans. FOTOGALERIE.

Rušno bylo v okolí Horáckého zimního stadionu už od časných ranních hodin. Na místo dorazilo několik policejních vozů, nechyběli ani psovodi. „Jednalo se o výcvik krajské pořádkové jednotky Kraje Vysočina pro případný zákrok proti fanouškům na sportovním utkání na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě. Měli jsme zde padesát figurantů z veřejnoprávní školy TRIVIS z Jihlavy, zasahujících policistů z krajské pořádkové jednotky bylo sedmdesát. Při cvičení byli využiti i psovodi, kteří jsou součástí krajské pořádkové jednotky,“ říká vrchní komisař odboru služby pořádkové policie krajského policejního ředitelství Jihlava major Richard Krejčí.

Při čtvrteční akci nacvičovali pořádkoví policisté dva způsoby zásahu. „Prvním bylo kompletní vyklizení sektoru hostí, to znamená vytlačení fanoušků mimo stadion, dalším byla vytipovaná osoba páchající protiprávní jednání v řadě fanoušků, její zajištění, vytažení z davu a zadokumentování protiprávního jednání,“ popisuje major Krejčí, na co se při čtyřhodinovém výcviku policisté zaměřovali.

Nácvik zásahu se bude na Horáckém zimním stadionu každoročně opakovat. Stejná akce by měla proběhnout i na dalších sportovištích, aby policisté v případě zásahu dokonale znali vnitřní prostory stadionů. „Na podzim máme v plánu nacvičit zimní stadion v Havlíčkově Brodě, a pokud nám to letos dovolí hlavně vytížení policistů, tak by to byl i zimní stadion v Třebíči. Jeden výcvik by měl být zaměřen i na fotbalový stadion FC Vysočina,“ doplňuje major Krejčí.

POLICEJNÍ ZÁSAH. Nácviku zásahu na Horáckém zimním stadionu se zúčastnilo sedmdesát policistů z krajské pořádkové jednotky. Foto: Zdeněk Drla

ZAJIŠTĚNÍ. Policisté zajišťují jednoho z výtržníků. Foto: Zdeněk Drla

ZÁTAH V KOTLI. Fotografie z nácviku zásahu na HOráckém zimním stadionu si můžete prohlédnout ve fotogalerii. Foto: Zdeněk Drla