Železný muž: Martin Jícha obhájil loňské prvenství

27.06.2013 / Zdeněk Drla, Tomáš Lysý

Obránce Martin Jícha obhájil loňské prvenství v triatlonu Železný muž, který je již několik let nedílnou součástí letní přípravy Dukly Jihlava. Druhý skončil, stejně jako loni, Tomáš Čachotský, pomyslný bronz vybojoval další mladý obránce Vojtěch Zadražil. Vítěz absolvoval 800 metrů plavání, 36 kilometrů jízdy na kole a 8200 metrů běhu v čase dva hodiny a čtyři minuty.

Desetitýdennní letní příprava Dukly byla zakončena skutečnou lahůdkou. Stává se již tradicí, že před nástupem na dovolenou v sobě musí hráči najít zbytky sil na závod o Železného muže Dukly. Také letos tomu nebylo jinak. Pětadvacítka hokejistů se tak před nástupem na dovolenou musela popasovat s plaváním, jízdou na kole a během. Tuto trojkombinaci zvládl nejlépe obránce Martin Jícha a obhájil tak loňské prvenství.

800 metrů plavání

Po osmé hodině ranní se u Vodního ráje v Jihlavě začínají scházet první hráči. Úderem půl deváté jim totiž začíná první disciplína triatlonu – plavání. V desetistupňovém počasí absolvují hráči 800 metrů, což při délce pětadvacet metrů bazénu znamená překonat jej celkem šestnáctkrát tam a zpět. Už po úvodních metrech je zřejmé, kdo má plavání „v malíčku“ a kdo mokrý živel nevyhledává. První část triatlonu zvládla nejlépe letní posila Dukly, Michal Důras. V těsném závěsu ho následovali útočníci Michal Velecký a Martin Vysloužil. „V bazénu se mi nedařilo, ten byl hodně těžký. Plavání prostě není moje silná stránka,“ hodnotil úvodní část pozdější vítěz Martin Jícha. Podobný názor měl i David Rittich. „Plavání bylo asi nejhorší, tam jsem se vyšťavil, říkal v cíli viditelně unavený gólman Dukly.

Ve fotogalerii si můžete prohlédnout fotografie z plavání

36 kilometrů jízdy na kole

Ihned po doplavání posledních metrů v bazénu Vodního ráje spěchají hokejisté k již přistaveným bicyklům. Rychle se převléknou do cyklodresů a vydávají se na etapu o délce šestatřicet kilometrů. Ta vedla od Vodního Ráje do Polné, odtud přes Dobronín, Štoky a Smrčnou do Zborné. Svoji čtyřminutovou ztrátu na první místo po plavecké části rychle stáhl Tomáš Čachotský, jinak velký fanoušek Tour de France, jehož cyklistický dres České republiky vyniká mezi ostatními. Po několika kilometrech se k němu připojil Martin Jícha a spolu tak postupem času vytvořili dvojičku, která se pevně usídlí na prvních dvou místech. Právě na kolech se stal jediný vážnější karambol celého triatlonu, když měl nehodu Filip Matějka. „Jel jsem z kopce a najednou ´prd´a už jsem ležel na zemi. Vůbec jsem nevěděl, co se stalo. Když jsem se podíval na své kolo, tak se mi urvala celá přední vidlice, celé přední kolo. Naštěstí to ale dopadlo dobře, mám pouze pár škrábanců,“ vyprávěl mladý útočník, který na nic netušícího Zdeňka Drlu z marketingového oddělení Dukly a maséra Jindřicha Hurdu volal: „Přežil jsem svoji smrt!“ Kolem desátého místa se formovala skupinka zhruba čtyř cyklistů, výrazně povzbuzovaná Michalem Veleckým. „Jedem hoši, jedem, dupem, valíme ten kopec,“ hecoval pětadvacetiletý útočník ostatní spoluhráče. Před nimi jela další skupinka, ve které byl i Marek Prokš. Ten nakonec skončil těsně pod pomyslnými stupni vítězů – na čtvrtém místě. „Po přechodu z bazénu na kolo jsem měl strašně zmrzlé nohy a bylo poměrně obtížné je na kole rozjet, navíc jsem jel ze začátku až do Ždírce sám. Když jsme ale dojeli do Polné, tak už jsem měl nohy zahřáté a bylo to v pohodě. Jeli jsme ve skupině asi šesti kluků a táhli jsme se navzájem,“ prozrazuje útočník Dukly. Poslední kilometry navedou hokejisty do Zborné, kde už je čekali nejen trenéři Petr Vlk s Františkem Zemanem, ale také čtyři dvoukilometrové okruhy.
Fotogalerie z jízdy na kole.

8,2 kilometru běhu

Do prvního okruhu vyrazila nejdříve stará známá dvojička z kol, Tomáš Čachotský a Martin Jícha. Druhý jmenovaný hned v úvodním kole nastoupil do trháku a svému spoluhráči z útoku rychle ukázal záda. „Hned ze začátku jsem Čagymu utekl a bylo hotovo,“ usmíval se v cíli šibalsky starší bratr Lukáše Jíchy. Poslední část triatlonu je už více o vůli. Nikdo nechce vzdát, všichni chtějí poslední čtyři okruhy doběhnout. „Při běhu jsme si s Veldou (Michal Velecký – pozn. aut.) řekli, že to odběhneme spolu, protože už jsme úplně hotoví. Nějaké úniky nebo abychom někoho dobíhali, to vůbec nehrozilo. V běhu už jsem měl křeče, a když se to pak spojí s únavou, tak už je hotovo,“ vypráví David Rittich. Osm kilometrů běhu velmi dobře zvládl Marek Prokš. „Nejhorší ze čtyř je první kolo, kdy musíš nohy rozběhnout. Potom už se běží dobře. Je to sice dlouhé, ale dá se to odběhnout,“ vyjmenovává nadějný střelec, který z okruhů mu dělal největší problémy. „Konec, hotovo,“ zkouší pozornost trenéra Vlka Michal Důras, když dokončuje třetí kolo. Hlavního kouče však na švestkách nenachytal, protože z jeho úst zní blesková odpověď, že má před sebou ještě závěrečný okruh. „Jak to, že ještě jedno kolo?!,“ zlobí se naoko jednatřicetiletý útočník. Na všech hráčích je po proběhnutí posledního okruhu znát, jak obrovská únava, tak obrovská úleva, že je triatlon za nimi.
Fotogalerie z běhu.

Konečné pořadí triatlonu

1. Martin Jícha
2. Tomáš Čachotský
3. Vojtěch Zadražil

MEDAILE. Stupně vítězů v letošním Železném muži vybojovali Martin Jícha (uprostřed), Tomáš Čachotský (vlevo) a Vojtěch Zadražil (vpravo). Foto: Zdeněk Drla

Čtěte také:

První fázi letní přípravy zakončil triatlon, tým se sejde znovu 22. července

Plavání není moje silná disciplína, říká staronový Železný muž Martin Jícha

Nejtěžší disciplína? Asi převlékání, směje se po svém prvním Železném muži Lukáš Sáblík

Mám jenom pár škrábanců, hlásil po pádu na kole Filip Matějka