V oficiálním zápase IIHS 2013 se z výhry po nájezdech radovali Bílí Orli

01.08.2013 / Tomáš Lysý

Poslední červencový den čekal hráče oficiální zápas Mezinárodní hokejové školy 2013. Do utkání mnohem lépe vstoupili Modří, kteří se již v první třetině dostali do čtyřbrankového vedení. Bílí také měli šance, ale proti výborně chytajícímu gólmanovi Eetu Nieminenovi se prosadili až v devětadvacáté minutě. V závěrečné třetině stihli Bílí Orli díky třem gólům srovnat stav zápasu. O vítězi tak musely rozhodnout samostatné nájezdy. Jediným úspěšným střelcem byl Miska Kautto, který tak rozhodl o výhře svého bílého týmu.

Hned první vážnější akce zápasu skončila brankou. Ve třetí minutě ujel po pravé straně Tomáš Vala, předložil přesnou přihrávku najíždějícímu Aleksi Veittikoskimu a ten se nemýlil – 0:1. Modrý tým, který na oficiální zápas přijal název „Modří Žraloci“, měl nadále více ze hry, ale branky stříleli Bílí. Na konci desáté minuty předvedl perfektní střelu z pravého kruhu Miska Kautto a vymetl všechny pavučiny v pravém horním rohu Jamborovy branky - 0:2. O několik málo vteřin již bylo vedení Bílých Orlů tříbrankové, když po vyhraném buly předvedli akci podobnou jako před prvním gólem. Úspěšným střelcem byl opět Aleksi Veittikoski, který zužitkoval přihrávku Romana Kadrnošky – 0:3. Když se v patnácté minutě šťastně prosadil po nahození puku Jaroslav Ludvík a zvýšil tak vedení Bílých již na 0:4, vystřídal Leoše Jambora v brance Jakub Kružík. Na konci první dvacetiminutovky mohl vstřelit první gól modrých Adam Najman, ale opět si nepřišel na Nieminena.

V prostřední části hry znovu předváděl výborné zákroky Eetu Nieminen. Postupně vychytal pokusy Johannese Eränena a následně neuvěřitelně zasáhl proti dorážce Patrika Kaina. Nepřišel si na něj ani Radim Pejchal. Až téměř v polovině zápasu finský gólman – jinak velký obdivovatel Tuuky Raska – poprvé kapituloval. Po přihrávce Robina Cahy se na něj řítil Matěj Daňhel a nadvakrát jej překonal. Po tomto gólů proběhlo střídání brankářů bílého týmu, když Eetu Nieminena nahradil Nicolas Lepeška. Přes jedno vyloučení na obou stranách další gól nepadl.

Závěrečná dvacetiminutovka velké srovnání nepříznivého vývoje zápasu v podání Bílých Orlů. Vše započali minutu po zahájení třetiny dva hráči, kteří se účastnili IIHS již loni ve Finsku. Richard Cachnín využil přihrávku Radima Pejchala a snížil na 2:4. Na druhé straně skončil pokus Úlovce těsně mimo. V devětačtyřicáté minutě byl vyloučen obránce Bílých Orlů Tomáš Mezlík a Modří Žraloci početní převahu využili. Nicolas Lepeška sice střelu Oskari Kärkimaa vyrazil, k odraženému puku se však dostal Marek Tecl a snížil na rozdíl jediné branky - 3:4. Za tři minuty již bylo skóre vyrovnané. Oskari Kärkimaa nahodil na útočné modré puk na branku Bílých a překvapil tak Lepešku - 4:4. Orli opět mohli strhnout vedení na svoji stranu, když Tomáš Vala utekl obraně Žraloků, svůj nájezd ale zakončil jen tyčkou.

O vítězi tak musely rozhodnout samostatné nájezdy. Jako první jel Miska Kautto z bílého týmu. Svoji kličkou do bekhendu nedal Kružíkovi šanci - 0:1. Jak se nakonec ukázalo, šlo o vítězný nájezd. Postupně totiž neproměnili Oskari Kärkimaa, Jindřich Kardoš, Ondřej Hart a Miroslav Juda. Když chytl Eetu Nieminen pokus Valtteri Välimäkiho, bylo jasné, že i přes ztracené vedení si nakonec výhru po samostatných nájezdech připíše tým Bílých Orlů.

Oficiální zápas IIHS 2013 – 31.7.2013

Modří Žraloci (Blue Sharks) – Bílí Orli (White Eagles) 4:5 po sn. (0:4, 1:0, 3:0)
Branky a nahrávky:
29. Daňhel (Caha), 42. Cachnín (Pejchal), 51. Tecl, 54. O. Kärkimaa – 3. Veittikoski (Vala), 10. Kautto (Peltoniemi), 11. Veittikoski (Kadrnožka), 15. Ludvík, rozhodující nájezd Kautto. Vyloučení: 5:2. Diváků: 114. Rozhodčí: Oldřich Hejduk – Jaroslav Kuřítko, Vlastimil Ryšavý.

Modří Žraloci: Leoš Jambor (16. min. Jakub Kružík) – Daniel Marsalo, Dan Zadina, Oskari Siili, Marek Tecl, Aleksi Suomalainen, Jakub Adam, Mikael Helin, Ondřej Hart – Patrik Puistola, Robin Caha, Matěj Daňhel – Radim Pejchal, Richard Cachnín, Oskari Kärkimaa – Johannes Eränen, Patrik Rašín, Patrik Kain – Valtteri Välimäki, Adam Najman, Jakub Petržílka
Bílý tým: Eetu Nieminen (29. min. Nicolas Lepeška, nájezdy Eetu Nieminen) – Jan Trávník, Sebastian Hietala, Johannes Tykkyläinen, Tomáš Mezlík, Jimi Virtanen, Luboš Karásek, Elmeri Kärkimaa, Lukáš Pelikán – Christian Sippola, Miroslav Juda, Jan Úlovec – Jindřich Kardoš, Miska Kautto, Sakari Peltoniemi – Aleksi Veittikoski, Roman Kadrnožka, Tomáš Vala – Milan Tušer, Jaroslav Ludvík, Tommi Reunamäki.

Nejlepší hráči utkání bílého týmu:
brankář – Eetu Nieminen
obránce – Johannes Tykkyläinen
útočník – Tomáš Vala.

Nejlepší hráči utkání modrého týmu:
brankář – Jakub Kružík
obránce – Oskari Siili
útočník – Richard Cachnín.

Nejlepší hráči oficiálního utkání 3. ročníku Mezinárodní česko-finské hokejové školy. Foto: Josef Plechatý.

Fotografie ze zápasu si prohlédněte zde.