Mladé hokejisty čekaly testy na suchu, na ledě, dva zápasy a sledování utkání Dukly proti Francii

02.08.2013 / Tomáš Lysý

Předposlední den Mezinárodní hokejové školy byl v dopoledních hodinách zaměřen na testování fyzických schopností hráčů a dovedností na ledě. Pro hráče bylo připraveno překvapení v podobě měření tvrdosti (rychlosti) jejich střelby. Odpoledne následovaly dva zápasy. Každý tým se rozdělil na dvě části, polovina z jednoho týmu hrála proti polovině druhého týmu zápas na dvě třetiny. Šestý den IIHS byl zakončen sledováním přátelského utkání Jihlavy proti reprezentaci Francie.

Tréninky modrého a bílého týmu tentokrát byly zaměřeny na testy. Již tradičně šla jedna skupina na led a druhá do tělocvičny, náplň tréninků ale byla tentokrát jiná. Bylo totiž naplánováno testování hráčů. Test na ledě se skládal ze čtyř disciplín – rychlost bruslení vpřed a vzad, slalomu a tvrdosti střelby. Na suchu pak hokejisté absolvovali šplh, skok, sprint a běh ve čtverci. Trenéři si výsledky pečlivě zapisovali a v poslední den hokejové školy odmění mladíky s nejlepšími výsledky. Účelem bylo porovnat výsledky letošního ročníku s těmi z předchozích dvou let IIHS.

Také zápasový program byl změněn. Nehrál se tentokrát zápas na tři třetiny, ale dva zápasy na dvě třetiny. Jak modrý tak bílý tým byl rozdělen na dvě části. Zatímco polovina z obou týmů bojovala na ledě o co nejlepší výsledek, druhá část sledovala počínání svých spoluhráčů z ochozů „zimáčku“. Poté se obě poloviny prohodily. Po skončení druhého zápasu celý realizační tým česko-finské hokejové školy zavítal na další přátelské utkání Dukly Jihlava, ve kterém červenožlutí těsně prohráli s reprezentací Francie 3:4.

Fotografie z měření rychlosti střelby si můžete prohlédnout zde.

5. zápas IIHS 2013 – 31.7.2013

Modrý tým – Bílý tým 2:4 (2:2, 0:2)
Branky a nahrávky:
16. Marek Tecl (Johannes Eränen), 17. Adam Najman (Aleksi Suomalainen, Valtteri Välimäki) – 1. Milan Tušer, 19. Milan Tušer, 36. Milan Tušer (Jaroslav Ludvík, Luboš Karásek), 38. Roman Kadrnožka (Christian Sippola). Vyloučení: 2:2. Diváků: 32. Rozhodčí: Tomáš Sibera – Jaroslav Kuřítko, Petr Kotlík.

Modrý tým: Leoš Jambor – Marek Tecl, Aleksi Suomalainen, Mikael Helin, Ondřej Hart – Johannes Eränen, Valtteri Välimäki, Patrik Kain, Patrik Rašín, Adam Najman, Jakub Petržilka.
Bílý tým: Nicolas Lepeška – Luboš Karásek, Tomáš Mezlík, Elmeri Kärkimaa, Lukáš Pelíkán – Milan Tušer, Jaroslav Ludvík, Tommi Reunamäki, Christian Sippola, Roman Kadrnožka, Sakari Peltoniemi.

Nejlepší hráči utkání: Valtteri Välimäki – Milan Tušer.

6. zápas IIHS 2013 – 31.7.2013

Modrý tým – Bílý tým 9:5 (2:2, 7:2)
Branky a nahrávky:
11. Robin Caha, 17. Robin Caha, 24. Oskari Kärkimaa (Radim Pejchal), 26. Patrik Puistola, 31. Richard Cachnín, 31. Radim Pejchal, 32. Daniel Marsalo (Matěj Daňhel), 37. Patrik Puistola (Matěj Daňhel), 59. Oskari Kärkimaa (Radim Pejchal) – 7. Aleksi Veittikoski (Miroslav Juda), 7. Jindřich Kardoš (Jan Úlovec), 13. Jindřich Kardoš (Jan Úlovec, Adam Najman), 23. Adam Najman, 35. Miroslav Juda. Vyloučení: 2:2. Diváků: 41. Rozhodčí:Tomáš Sibera – Jaroslav Kuřítko, Petr Kotlík

Modrý tým: Jakub Kružík – Daniel Marsalo, Dan Zadina, Oskari Siili, Jakub Adam – Patrik Puistola, Robin Caha, Matěj Daňhel, Radim Pejchal, Richard Cachnín, Oskari Kärkimaa.
Bílý tým: Eetu Nieminen – Jan Trávník, Sebastian Hietala, Johannes Tykkylainen, Jimi Virtanen – Tomáš Vala, Miroslav Juda, Aleksi Veittikoski, Jindřich Kardoš, Jan Úlovec, Adam Najman.

Nejlepší hráči utkání: Radim Pejchal – Sebastian Hietala.

Jan Dršata: Nadchnul mne přístup hráčů k tréninkům

Další z šestice koučů na Mezinárodní hokejové škole je trenér gólmanů Jan Dršata. Bývalý gólman Dukly má během IIHS na starost čtveřici brankářů – Leoše Jambora, Jakuba Kružíka, Nikolase Lepešku a Eetu Nieminena.

Jane, jak hodnotíš dosavadní průběh hokejové školy?
„Mě se tady moc líbí. Hokejová škola má pro malé děti obrovský význam – a nejen pro ně, ale i pro nás trenéry. Můžeme porovnávat naše děti s finskými. Jsem moc spokojený“

Během hokejové školy máš na starosti gólmany. Jak se ti s nimi zatím pracuje?
„S gólmany se spolupracuje dobře. Ti čeští jsou velmi šikovní, ale finský gólman Eetu Nieminen mne překvapil hodně, protože je tak o dva stupně lepší. Je to výborný bruslař. Co se týče spolupráce, není s gólmany žádný problém. Kluci se chtějí zlepšovat, poslouchají a baví je to, což je nejdůležitější.“

Ty máš možnost porovnání, protože ses zúčastnil úvodního ročníku IIHS tady v Jihlavě. Dokázal bys ho nějak porovnat s letošním ročníkem?
„Předminulý rok byl na hokejové škole velmi silný ročník 98, ve kterém bylo trošku víc individualit. I tehdy byly finští gólmani o něco lepší. Byli velice dobří, dodnes si pamatuji na Riku Salomaa, který chytal velice dobře.

Jak funguje komunikace mezi tebou a finským gólmanem, který umí anglicky poměrně dobře?
Já si myslím, že naše komunikace občas skřípe, protože moje angličtina není tak dobrá, ale on mluví dobře anglicky, takže když mne náhodou vypadne nějaké slovíčko, tak mi ho doplní a spolu se tomu zasmějeme. Komunikace vychází dobře. Když jsme na ledě, tak mu vše vysvětlím a on to chápe. Spíš by mohl trošku zlepšit dochvilnost, aby byl dříve na tréninku, ale jinak je spolupráce bezproblémová.“

Co tě na Mezinárodní hokejové škole zatím nejvíce nadchnulo nebo co ti utkvělo v paměti?
„Nadchnul mne přístup hráčů k tréninkům. Chodí opravdu včas, baví je to, makají na 100%. Všichni trenéři jsou spokojení a z takového přístupu by se mohli někteří čeští kluci trošku poučit, protože se mi zdá, že zkrátka Finové mají přístup trošku lepší.