Třetí ročník Mezinárodní hokejové školy skončil

03.08.2013 / Tomáš Lysý

International Ice Hockey School 2013 je minulostí. Poslední den kempu se již nenesl dle programu z minulých dní. Místo ranních tréninků absolvovali hráči závěrečný zápas, ve kterém porazil bílý tým své modré soupeře 9:8 až po samostatných nájezdech. Před obědem pak dostali všichni hokejisté a členové realizačního týmu vzpomínkové předměty a také byli oceněni hráči s nejlepšími výsledky testů předchozího dne. Poté se čeští účastníci rozjeli do všech koutů Vysočiny a finská výprava vyrazila směr Praha.

Budíček byl tentokrát naplánován o něco dříve, než v 6:45. Hráči se již do svých pokojů nevraceli, takže při odchodu z ubytování na Střední škole obchodu a služeb museli mít vše sbaleno. Také dopolední program doznal změn. Tréninky na ledě ani na suchu nebyly, hodinu po snídani se šli hokejisté připravovat na poslední přípravný zápas. V něm nedokázal bílý tým udržel vedení 6:2, které svítilo na ukazateli v šestadvacáté minutě. Právě naopak, o dvaadvacet minut později vedli Modří 7:6. Ani ti však své průběžné vítězství nedokázali dotáhnout do konce. Během třiadvaceti vteřin Bílí otočili zápas, takže byl jejich soupeř rád, že dvě minuty před koncem sirény ještě stihl vyrovnat. V následných nájezdech rozhodl o výhře bílého týmu v posledním zápase třetího ročníku školy Tommi Reunamäki.

Nejen zápasový dres, který si mohli mladí hokejisté nechat na památku, jim bude připomínat tento hokejový kemp. Ještě před oficiálním ukončením byly vyhlášeny výsledky testů na suchu a testů na ledě. Všichni hráči poté dostali minidres IIHS 2013, společnou fotografii památeční karty všech zúčastněných hokejistů a certifikát o dokončení kempu. Fotku s minidresem dostala také šestice trenérů. Finští mladíci pak svým českým spoluhráčům předali minidresy Pirkkalaan Pingviinit – klubu, za který hrají. Třetí ročník Mezinárodní česko-finské hokejové školy 2013 v Jihlavě tak byl ukončen.

7. zápas IIHS 2013 – 2.8.2013

Modrý tým – Bílý tým 8:9 po s.n. (2:3, 4:3, 2:2)
Branky a nahrávky:
16. Jakub Petržílka (Valtteri Välimäki), 19. Oskari Kärkimaa (Radim Pejchal), 29. Jakub Adam (Oskari Kärkimaa), 30. Dan Zadina, 34. Valtteri Välimäki (Patrik Kain), 35. Robin Caha (Patrik Puistola), 48. Oskari Kärkimaa (Radim Pejchal), 59. Matěj Daňhel – 5. Tomáš Vala, 8. Aleksi Veittikoski, 19. Tomáš Vala (Christian Sippola), 22. Jan Úlovec (Sakari Peltoniemi), 26. Christian Sippola (Jan Úlovec), 26. Christian Sippola (Tomáš Vala, Miroslav Juda), 51. Tomáš Vala (Christian Sippola), 51. Luboš Karásek, rozhodující nájezd Tommi Reunamäki. Vyloučení: 5:3. Diváků: 49. Rozhodčí: Tomáš Sibera – Jaroslav Kuřítko, Gabriela Šťastná.

Modrý tým: Leoš Jambor, Jakub Kružík) – Daniel Marsalo, Dan Zadina, Oskari Siili, Marek Tecl, Aleksi Suomalainen, Jakub Adam, Mikael Helin, Ondřej Hart – Patrik Puistola, Robin Caha, Matěj Daňhel, Radim Pejchal, Richard Cachnín, Oskari Kärkimaa, Johannes Eränen, Patrik Rašín, Patrik Kain, Valtteri Välimäki, Adam Najman, Jakub Petržílka.
Bílý tým: Nicolas Lepeška, Eetu Nieminen – Jan Trávník, Johannes Tykkyläinen, Tomáš Mezlík, Jimi Virtanen, Luboš Karásek, Elmeri Kärkimaa, Lukáš Pelikán, Christian Sippola, Miroslav Juda, Jan Úlovec, Jindřich Kardoš, Sakari Peltoniemi, Aleksi Veittikoski, Roman Kadrnožka, Tomáš Vala, Milan Tušer, Jaroslav Ludvík, Tommi Reunamäki. Do zápasu nezasáhli Sebastian Hietala a Miska Kautto.

Nejlepší hráči utkání: Oskari Kärkimaa – Christian Sippola.

Martin Sobotka: Našel jsem tady výborné kamarády, klidně bych na škole ještě týden vydržel.

Nejzkušenější z trenérů v rámci Mezinárodní hokejové školy je bezesporu Martin Sobotka. Bývalý útočník Žďáru nad Sázavou a nyní trenér nejen A týmu Žďáru, ale také trenér mladšího dorostu a starších žáků, se účastnil i předchozích dvou ročníků IIHS.

Martine, IIHS dneska končí. Co si o tomto projektu myslíš a jak ho hodnotíš?
„Hokejová škola je výborný projekt, nejen pro nás pro trenéry, ale i pro hráče. Můžeme být jen rádi, že Kraj Vysočina tuhle akci podpořil a tenhle ročník se mohl konat. Je to dobré pro hráče, aby se trošku propojili a porovnali, jak se trénuje ve Finsku a jak v Česku, aby se kluci naučili trošku jazyk, protože spolu musí mluvit anglicky. Pro každého kluka, ať už finského nebo českého, je to dobře strávený týden. Tahle škola byla opět výborná, jako ty dvě předešlé, ať už před dvěma lety v Jihlavě nebo loni ve Finsku. Jsem moc rád, že tady mohu být.“

Ty jsi se účastnil i předchozích dvou ročníků. Můžeš je nějak prorovnat?
„Těžko se to porovnává. Ale když to řeknu úplně upřímně, tak první dva ročníky jsme byli herně lepší, ať už se to týká puku či rychlostních disciplín. Tento ročník se na nás Finové hodně dotáhli a chytili od nás nějaké prvky, že co mi trénujeme, trénují i oni. Tahle škola byla výborná, klukům celý týden dal hodně. Ono se to těžko srovnává, protože každý ten ročník byl jiný. Ročník 98 před dvěma lety se těžko porovnává s ročníkem 2000, který byl nyní. Ale v každém ročníku jsou výborní hráči a myslím si ale, že se Vysočina do budoucna nemá čeho bát.“

Jak fungovala komunikace s Finy?
„Učil jsem se na střední škole anglicky, ale to už je nějakých dvacet let (úsměv). Takže jsem oprášil trošku základy. Za pomocí rukou a nohou se to nějak dalo zvládnout. Nějaké slovíčka jsem věděl, takže to šlo. Ale člověk by se měl učit jazyky, je to důležité – pak poznává, že si s finským trenérem nemůžu ani popovídat a trošku jsem se za to styděl a myslím si, že si ji budu muset oprášit víc, aby to bylo lepší.“

„Našel bys něco, co tě za ten týden zaujalo a na co budeš vzpomínat?“
„Zažil jsem tady opravdu krásných šest dní. Každý ten den byl něčím výjimečný nebo nějak jiný. Hrozně jsem se sem těšil, teď škola končí a klidně bych tady ještě týden vydržel. Ale jak říkám, skončilo to a kluci finští odlétají. Našel jsem tady výborného kamaráda, finského trenéra Jarrka Mattilu nebo manažera finské strany, Hannu Tyryho. Jsou to výborní lidé a jsem rád, že na ně mám kontakt. Mohu si s nimi povídat o hokeji i dále do budoucna přes maily nebo přes telefon. Doufám, že za rok zase pojedeme do Finska, že se zase uvidíme a třeba spolu zase vypijeme nějaké to pivo (smích).“

HOKEJOVÁ ŠKOLA SKONČILA. Na závěrečném zakončení kempu se vyfotili všichni trenéři IIHS 2013 a jednatel Dukly Bedřich Ščerban.
Horní řada (zleva): Jan Dršata, Martin Sobotka, Jaroslav Barvíř, Jarkko Mattila.
Dolní řada (zleva): Jakub Venc, Štěpán Moravec, Bedřich Ščerban.
Foto: Tomáš Lysý