Dukla vstupuje do další prvoligové sezony. Cíl? Co nejlepší výchozí pozice do play-off

07.09.2013 / Zdeněk Drla

V pořadí jedenadvacátá prvoligová sezona odstartuje už za pár dnů. Dukla Jihlava do ní vstupuje s řadou mladých hráčů i se zkušenými borci, během letní pauzy se k týmu připojilo i několik posil. Dukla odehrála třináct přípravných utkání, trenéři vyzkoušeli kolem třicítky hráčů. Teď jsou před družinou trenéra Petra Vlka mistrovské boje. Jaký bude cíl pro letošní soutěžní ročník? „O cíli jsme dlouho uvažovali. Je hodně závislý na zdravotním stavu našich hráčů. Jako první cíl dostal ode mě trenér pokyn vybudovat co nejlepší postavení do play-off,“ nastínil na předsezonní tiskové konferenci klubu jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban. „Máme letos výbornou partu a od toho se to všechno odvíjí,“ zmínil kapitán Tomáš Čachotský.

V Dukle se před novou sezonou objevilo hned několik nových tváří – nových však pouze v uvozovkách, protože jak Lukáš Sáblík, Michal Důras či Viktor Ujčík už v jihlavském dresu v minulosti odehráli dohromady pěknou řádku zápasů. Úplným nováčkem není ani lotyšský reprezentační obránce Jánis Andersons, po letech v pardubickém mládežnickém hokeji se do mateřského klubu vrátil i mladičký David Březina.

„Před sezonou jsme pracovali na tom, abychom do klubu přivedli zpátky hráče, kteří odtud pocházejí. Jsem rád, že se podařilo přivést tato jména do Dukly, protože to jsou hráči, kteří mají vztah ke klubu, vyrostli tady a mohou dát hodně jak klubu, tak i spoluhráčům a fanouškům,“ prohlásil Bedřich Ščerban.

Přípravné období? Spokojenost půl na půl

Během letního období byl poskládán tým, který by měl hrát důstojnou roli ve druhé nejvyšší tuzemské soutěži a znovu okupovat nejvyšší patra tabulky. „Jsem přesvědčený, že svoji kvalitu má, což ukázaly i první přípravné zápasy, kdy jsme byli v plné sestavě. Ať už proti Pardubicím nebo proti Francii, nakonec i proti Znojmu, účastníku mezinárodní soutěže EBEL. Závěr přípravy nám na druhou stranu ukázal, že jsme stále náchylní na zranění. Když se nám zraní hráči, kteří jsou nosiči výkonnosti, tak máme problémy. Řada kluků je stále bez adekvátních zkušeností tak, aby mohli převzít po těchto hráčích tu štafetu. I když jsou hodně talentovaní a do budoucna s nimi počítáme,“ vysvětlil Ščerban.

Podle hlavního trenéra Petra Vlka pramení velká část zranění, se kterými se nyní tým potýká, z nezkušenosti. „Ne všechna zranění jsou z toho, že by soupeř něco vyvedl. Spousta situací na ledě, které k tomu zranění vedou, jsou od nezkušenosti hráčů, protože zkušený hráč do určité situace "nevleze" bezhlavě tak, jako třeba mladý hráč, který se musí teprve ty situace naučit řešit. Z toho pak pramení ta zranění.“

Hlavní kouč měl v přípravném období k dispozici poměrně široký kádr, vinou řady zranění ale musel hlavně ve druhé polovině přípravy různě kombinovat sestavu. „Do prvních dvou utkání jsme šli s tím, jak bychom si představovali, že budeme hrát v sezoně. Měli jsme skoro třicet hráčů. Kluci jsou šikovní, ale musí nejdříve posbírat zkušenosti. Před turnajem ve Zvolenu (15. - 17. srpna – pozn. aut.) jsme chtěli kádr zužovat, ale bohužel v důsledku právě zranění a nemocí jsme nemohli. Na Slovensko jsme odjížděli v sestavě, která nebyla úplně dle našich představ, ale z našeho pohledu jsme tam dopadli velice dobře,“ ohlíží se za prvními týdny zápasového vytížení před novou sezonou Petr Vlk, kterého vystoupení jeho svěřenců na patnáctém ročníku Memoriálu Pavla Zábojníka potěšilo. Vždyť Dukla skončila na druhém místě pouze kvůli menšímu rozdílu mezi vstřelenými a obdrženými góly.

„První půlka přípravného období byla z naší strany dobrá, co se týče herního projevu a pracovitosti, i výsledků utkání. Pak i kvůli zraněním a nemocím nebyly výsledky takové, jaké jsme si představovali a promítlo se to i do herního projevu. Bohužel nemáme nafukovací ani rozpočet ani kádr. Půlka přípravy byla dobrá, půlka horší,“ zhodnotil uplynulých sedm týdnů na ledě zkušený trenér

Letní příprava začala Dukle již v druhé polovině dubna, vyjma třítýdenní dovolené hráči pořád trénují. „Letos bylo letní období dlouhé, ale ukázalo, jak jsou kluci ochotní pracovat. Ukázala to i funkční vyšetření, že jsme se dostali úplně jinam než v předešlých letech,“ pochvaluje si pokroky svých svěřenců Petr Vlk.

„Letní příprava před tím než jsme šli na led, byla hodně tvrdá. Byla to jedna z nejtěžších, co jsem během své kariéry zažil. Ale byly vidět výsledky. Myslím, že fyzicky bychom měli být připraveni dobře. A taktiku a podobné věci - to bude o drilu – a to musíme do mladých kluků dostat,“ přidává svůj pohled na uplynulé týdny a měsíce kapitán Dukly Tomáš Čachotský.

PŘED SEZONOU. Na tradiční předsezonní tiskové konferenci představila Dukla Jihlava své cíle. Zleva: hlavní trenér Petr Vlk, jednatel klubu Bedřich Ščerban a kapitán Tomáš Čachotský. Foto: Zdeněk Drla

Před Duklou stojí výzva: Třináct soupeřů

Týdny a týdny příprava tréninků jsou minulostí. Před Duklu, stejně jako před zbývajícími třinácti prvoligisty, stojí velká výzva: porce dvaapadesáti kol základní části, ve které půjde o co nejlepší postavení do play-off, pro tradiční týmy ze spodních pater tabulky pak úkol vyhnout se bojům o udržení. Dva nejlepší (vítězové semifinále) si znovu zahrají rozšířenou baráž o extraligu.

Ščerban, Vlk i Čachotský věří, že se Dukle bude v sezoně dařit. Klub vytyčil i první dílčí cíle. „O cíli jsme dlouho uvažovali. Musím přiznat, že se v průběhu přípravy i měnil. Je hodně závislý na zdravotním stavu našich hráčů. Jako první cíl dostal ode mě trenér pokyn vybudovat co nejlepší postavení do play-off. V průběhu sezony pak budeme reagovat na to, jak se bude vyvíjet a jak bude probíhat,“ vysvětluje Bedřich Ščerban. Podle Tomáše Čachotského má tým svoji kvalitu i sílu a hodlá se svými spolubojovníky hrát o co nejvyšší příčky v prvoligové tabulce. „Máme letos výbornou partu a od toho se to všechno odvíjí. To, co potom natrénujeme, to je jen na nás. Já nám věřím, že budeme dobří,“ říká odhodlaně vůdce kabiny.

V úspěch věří i jednatel klubu Bedřich Ščerban. „V případě, že bude mančaft zdravotně v pořádku, budou se nám vyhýbat zranění a nemoci, můžeme být vysoko,“ má vizi devětačtyřicetiletý šéf klubu. „Já doufám, že jsme si zranění a nemoci vybrali už teď v přípravném období, že se dáme dokupy a v sezoně nás to zlobit nebude,“ přeje si kapitán Čachotský.

„Tým bude minimálně stejně dobrý, možná lepší jak loni,“ tvrdí trenér Vlk. Podle něj je důležité, jak se povedou jeho svěřencům první kola nového soutěžního ročníku. „Všechno ukáže až úvod soutěže,“ doplňuje.

„Tým rozhodně není horší než loni. V obraně nám kluci už dozrávají, Jánis Adresons má svoji kvalitu, co se týče útoku, tak Michal Důras je minimálně adekvátní náhrada za Dana Hodka, a Viktor Ujčík, pokud mu to zdraví dovolí, nám ofenzivní sílu ještě vylepší. Navíc mladí kluci, kterých tu máme ještě více než v minulé sezoně, už mají také něco odehrané – někteří i dvacet utkání mezi muži a měli by se předvést,“ vypočítává klady Petr Vlk, kterého těší, jak se jeho mladí svěřenci popasovali s velice těžkými zápasovými prověrkami. Ať už to byly první domácí zápasy nebo turnaj na Slovensku. „Chtěli jsme, aby si kluci prošli těžkými utkáními, protože v lehkých zápasech zkušenosti nezískají. V těžkých zápasech se budou zlepšovat. Proto jsme volili takové soupeře v předsezonním období,“ doplnil Vlk.

Favorité ligy? Doufám, že i my, říká kapitán

Dlouhá léta byly vůdčím tandemem prvoligové tabulky hráči ústeckého Slovanu a Chomutov, ten poslal v baráži do první ligy Mladou Boleslav, která se nevzdává svého snu znovu patřit mezi extraligovou elitu. Vedle Olomouce, která se loni probojovala právě na úkor Ústí do širší baráže, se v první lize objevil i nový tým, jenž hodlá hrát co nejvýše – Motor České Budějovice. Jihočeši přišli kvůli stěhování o extraligu a po dlouhých peripetiích nakonec hrají alespoň druhou nejvyšší ligu. Kdo bude tedy favoritem nového soutěžního ročníku 2013/2014? „Určitě neminu, když řeknu Boleslav, Budějovice a Olomouc,“ předpovídá trenér Petr Vlk. „Až čas ukáže, jak to bude. Doufám, že mezi favority budeme patřit i my,“ říká rázně Tomáš Čachotský. „První liga je soutěž, která je rok od roku vyrovnanější. I když jsou tyto týmy, které trenér vyjmenoval, považovány za favority, nemusí jim něco sednout, nebo je potkají problémy, které jsme měli teď my v přípravném období a vše může být jinak. Je to těžké takhle dopředu předpovídat,“ doplňuje jihlavský kapitán, který si přeje, aby si do ochozů Horáckého zimního stadionu našlo cestu co nejvíce fanoušků. Se spoluhráči v červenožlutých dresech pro to prý udělá maximum. „Prvotní jsou výkony týmu na ledě. Můžeme mít hvězdu, jakou chceme, ale když nebudou výsledky, lidi nepřijdou. Když výsledky budou, tak přijdou,“ opakuje starou pravdu. „A výsledky budou,“ dodává důrazně „Čagy“.