Věřili jsme, že jedeme vyhrát i do Olomouce, tvrdí Adam Zeman

06.11.2013 / Zuzana Spurná

V 19. kole čekal na Duklu šlágr kola. Třetí Jihlava se utkala s druhou Olomoucí. Oba celky od sebe dělil jen dvoubodový rozdíl, a rozhodovalo se tak o tom, kdo zaujme v tabulce prvoligových týmů druhou příčku. Jihlava Kohouty v utkání doslova přetlačila a domů veze zaslouženě tři body. Ani po čtyřiceti minutách ale nebylo nic rozhodnuto, oba týmy proto v poslední dvacetiminutovce začínaly od nuly. O vítězství Dukly rozhodly tři góly v poslední třetině, při všech byl na ledě i útočník Adam Zeman. „Máme skvělý tým, super partu, která to dobojovala, semknula se, a proto vezeme domů tři body,“ nešetří chválou za předvedený výkon celého týmu mladý útočník.

V nejzajímavějším utkání 19. kola šlo oběma celkům opravdu o hodně. Duklu od Mory dělila jen dvoubodová ztráta. Jihlava navíc ještě před pár dny z druhého místa šlapala na paty vedoucí Mladé Boleslavi. „Když jsme sem jeli, věděli jsme, že pokud vyhrajeme, budeme druzí," má jasno Adam Zeman.

K psychické pohodě týmu přispěla i nedávná osmizápasová vítězná série a v posledním kole také skalp favorizované Mladé Boleslavi. „V Ústí nad Labem jsme sice prohráli, ale hráli jsme dobře. Zápas s Mladou Boleslaví byl super a určitě nás to ještě víc nakoplo, věřili jsme, že jedeme vyhrát i do Olomouce,“ tvrdí centr první formace.

Už postavení soupeřů v tabulce naznačovalo, že ani jeden z týmů nebude mít velkou herní převahu. Na ledě se tento předpoklad zčásti potvrdil. V hanácké "plecharéně" se na první gól se čekalo poměrně dlouho. Ke smůle Jihlavských svítilo červené světlo nejprve za jejich bránou. Dukla ale zbraně rozhodně nesložila, právě naopak. Ve druhé třetině stihla srovnat na 1:1, v posledním dějství pak přidala další tři góly. Zaslouženě se tak radovala z vítězství 4:2 a návratu na druhou příčku.

„Myslím, že byl celý zápas docela vyrovnaný. My jsme vstoupili do utkání dobře, pak jsme sice dostali první gól, ale do té doby jsme byli lepší. Olomouc po tom gólu zvýšila obrátky, my jsme trochu polevili a měli jsme štěstí, že jsme nedostali na 2:0. Od druhé třetiny jsme ale byli zase lepší,“ rekapituluje utkání jednadvacetiletý hokejista.

Právě Zeman byl tím, který po zmatku před olomouckou bránou v přesilové hře srovnával skóre zápasu na 1:1. „Byla to docela náhoda, bek vystřelil od modré a Čagy (Tomáš Čachotský - pozn. aut.) to tam asi nadvakrát dorážel, ale trefil jen tyč a já jsem to pak dal už do prázdné. Ty další dva byly, tuším, také z přesilovek. Znovu dobře vystřelil bek a my jen doklepávali,“ popisuje jihlavský útočník druhý a třetí gól Dukly v utkání, které padly při početní výhodě týmu z Vysočiny.

Jihlava se ve třetí třetině dostala do slibného vedení 3:1, Mora však dokázala ještě snížit na rozdíl jediné branky a snažila se o srovnání. Toho se ale nedočkala. Naopak střelou do prázdné brány pečetila Dukla skóre zápasu na 4:2 z jejího pohledu. „Druhý gól nás uklidnil, pak jsme dali ještě třetí, ale věděli jsme, že ještě není konec. Olomouc totiž snížila asi deset minut před koncem na 3:2, a tak byl zápas dál otevřený. Máme skvělý tým, super partu, která to dobojovala, semknula se, a proto vezeme domů tři body,“ těší hráče s Ježkem na dresu.

Právě v okamžicích, kdy se Mora doslova drala ke srovnání, mohli hokejisté z Vysočiny děkovat svému gólmanovi. Ten za svá záda pustil v poslední periodě pouze jednu střelu domácích a velkou měrou tak přispěl k zisku cenných tří bodů. „Ríťa (David Rittich - pozn. aut.) dneska chytal výborně. My jsme po druhé gólu Olomouce čekali, že ještě bude aktivní. Ale ubojovali jsme to, umlátili a už jsme jim nedovolili znovu skórovat,“ oddechl si po zápase spokojený střelec.

Druhý inkasovaný gól byl pro Jihlavské tak trošku smolný. Přispěl k němu totiž vlastní hráč. „Šlo o střelu od modré, kterou Ríťa neviděl. Sám pak říkal, že to asi Ondra Malec tečoval, takže to byl nejspíš vlastňák. Takový nešťastný gól, ale to se stává. Nás to ale nepoložilo, vedli jsme dál 3:2 a nakonec vyhráli,“ vrací se k jedné z inkasovaných branek odchovanec Dukly.

Jihlavu nenechali na holičkách ani fanoušci a do hanácké metropole je přijela skupinka nadšenců podpořit. „Jsou výborní. Jezdí takhle všude a bude jen dobře, když v tom budou pokračovat. Určitě nám tím, že za námi jezdí i ven, pomáhají,“ chválí fans červenožlutých barev, kteří dokonce v olomouceké "plecharéně" fandili a pěli horály bez přerušení celou druhou přestávku.

Jihlavský útočník Adam Zemana a Roman Rác v dresu Olomouce při středečním utkání 19. kola první ligy, ve kterém Jihlava zvítězila na Hané 4:2. Foto: Michaela Valsová (www.hc-olomouc.cz)